5.000 de euro, preţul pentru o altă viaţă. O handbalistă de lot naţional a preferat să plece în Bundesliga după o experienţă cu gust amar în România

2 sep 2014 20221 afişări Handbal
5.000 de euro, preţul pentru o altă viaţă. O handbalistă de lot naţional a preferat să plece în Bundesliga după o experienţă cu gust amar în România
GALERIE (2 de imagini) VEZI GALERIA

La numai 19 ani, Angela Cioca, jucătoare care evoluează la linia de 9 metri dar şi pivot, a semnat un contract pe trei ani cu formaţia germană Bad Wildungen, nou-promovată în prima ligă din Germania. Handbalista, componentă a lotului naţional timp de trei ani (generaţia 94-95), a decis să părăsească campionatul României, unde evolua la ACS Şc 181 Bucureşti. Pentru a se putea transfera în Germania, părinţii i-au plătit "dezlegarea" cu 5.000 de euro.

Din punct de vedere financiar, Liga Naţională de handbal feminin a devenit una dintre cele mai atractive întreceri din lume. Dovada este numărul mare de jucătoare străine transferate în această vară la mai multe cluburi. Campioane la acest capitol au fost HCM Baia Mare şi CSM Bucureşti, care şi-au permis să aducă la echipe inclusiv handbaliste care au câştigat titlul mondial. Contractele oferite în România sunt peste nivelul celor oferite în ţări precum Germania, Franţa, Spania, iar lista poate continua, motiv pentru care tentaţia de a pleca afară este aproape inexistentă. Din echipa naţională, în prezent numai Cristina Neagu mai evoluează peste hotare, la finalista Ligii Campionilor, Buducnost.

Ca aproape în orice situaţie mai există şi excepţii, iar în cazul nostru aceasta se numeşte Angela Cioca, o handbalistă de 19 ani, care până nu demult a fost convocată constant la acţiunile echipei naţionale de junioare şi tineret. Handbalista legitimată la ACS Şc. 181 Bucureşti a hotărât în vară, imediat după ce a terminat şcoala, să-şi continue activitatea în străinătate. După ce a susţinut nişte teste cu naţionala Austriei la Viena, sub comanda lui Herbert Muller, jucătoarea l-a convins pe antrenorul echipei germane Bad Wildungen să-i ofere un contract pe trei ani. "Angela este o jucătoare foarte talentată, de mare perspectivă, care a jucat pe toate posturile la 9 metri la naţionala de junioare şi tineret, iar uneori şi pivot când a fost nevoie. Ea a dat probe în Austria pentru că în perioada respectivă se terminaseră toate campionatele, echipele de club intraseră în vacanţă, iar antrenorul de la Bad Wildungen a vrut să o vadă la câteva antrenamente. E greu să transferi în ziua de azi o jucătoare foarte tânără, fără video", ne-a declarat Andi Spiridon, managerul handbalistei.


Angela Cioca (foto, centru) va purta nr. 95 la formaţia germană

5 titluri naţionale a obţinut Angela Cioca la junioare cu ACS Şc 181 Bucureşti, fiind liderul echipei. La CN de junioare I din vară, interul a fost desemnată cea mai bună handbalistă a turneului final

"Angela şi-a dorit altceva, să intre într-un sistem unde valoarea îi este apreciată"

Angela Cioca a ales să plece în Germania într-o perioadă în care, teoretic, în Liga Naţională de handbal feminin curge lapte şi miere. Apoi, pasul către un campionat străin l-a făcut la o vârstă foarte fragedă, la nici 20 de ani împliniţi. Explică tatăl jucătoarei, Aurelian Cioca: "Angela şi-a dorit altceva, să intre într-un sistem unde valoarea îi este apreciată şi probabil să înceapă un nou drum în viaţă. Ideea ne-a venit după cele trăite în ţară şi la un meci de Champions League, HCM Baia Mare - Hypo Viena. I-am auzit pe comentatori spunând că la Viena joacă două handbaliste din România (n.r. Simona Spiridon şi Gabriela Rotiş). Dacă două românce au putut să plece afară, am înţeles atunci că orice este posibil şi pentru Angela. De atunci am început o bătălie, cum putem ajunge la una din cele două românce. Printr-o cunoştinţă comună am ajuns la Simona Spiridon, i-am explicat ce ne dorim, iar de acolo a plecat totul".

Declaraţia tatălui handbalsitei nu putea rămâne fără a cere câteva lămuriri suplimentare, iar Aurelian Cioca a acceptat să dezvolte subiectul: "Vă vorbesc din experienţa de părinte. Au fost câteva momente triste la lotul naţional. Am ajuns la concluzia că nu contează neapărat valoarea, ci primează interesele. Unele lucruri îmi scapă, altele le-am simţit. Timp de cinci ani, Angela a fost convocată de fiecare dată la lotul naţional, dar a frecat banca liniştită. N-am înţeles niciodată de ce au mai luat-o la lot. La început creştea inima în mine pentru faptul că era convocată, dar mai târziu nu m-am mai bucurat. În momentul în care fata mea juca la Tg. Jiu, ea a fost cerută de Caracal, Bucureşti şi Centrul Naţional de Excelenţă. Până la urmă am optat pentru Bucureşti. Dar dacă vrei să fii jucător de lot naţional, e bine să-ţi alegi Centrul Naţional de Excelenţă. Am urmărit şi meciurile, iar o vorbă spune: Omul sfinţeşte locul, iar antrenorul lotul. Domnul Roşca, cu alte metode, a reuşit să ia locul 1 la junioare în această vară. Generaţia 94-95 a fost foarte bună, dar n-a avut toate premisele necesare să facă performanţă". De menţionat faptul că antrenorul naţionalei 94-95 (lider de generaţie este Gabriela Perianu) a fost Popa Seviştean, câţiva ani aflat şi la conducerea Centrului Naţional de Excelenţă. Federaţia Română de Handbal l-a demis în vară, imediat după ce echipa a revenit de la Mondiale cu locul 6, rezultat apreciat de lumea handbalului sub valoarea lotului.

Angela Cioca nu a fost convocată la ultimul Campionat Mondial, astfel că jucătoarea şi părinţii au decis că este mai bine ca, din această toamnă, să evolueze la o echipă din afara ţării. Transferul n-a fost însă atât de uşor de realizat, nu pentru că handbalista n-ar fi convins, ci pentru că trebuia plătită şi o taxă, denumită grilă de formare profesională. Conform, regulamentului FRH, pentru o jucătoare de lot naţional grila ar fi de 1.500 de euro pe an. Până la urmă, ACS Şc 181 Bucureşti a fost de acord ca Angela Cioca să plece în schimbul a 5.000 de euro, sumă achitată de părinţi. 

"Fără un manager azi nu mai poţi merge mai departe"


Tânăra handbalsită a primit la Bad Wildungen o maşină de serviciu personalizată cu numele ei

Aurelian Cioca a ţinut să precizeze că fata lui n-ar fi putut pleca afară dacă n-ar fi beneficiat de sprijinul managerului Andi Spiridon, soţul handbalistei, cel care de-a lungul timpului a adunat un palmares bogat la capitolul transferări: Paula Ungureanu (Deva - Hypo), Alina Marin (Debrecen - Hypo), Gabriela Rotiş-Nagy (Rulmentul - Hypo - Gyor), Simona Spiridon (Zalău - Hypo - Gyor - Zvezda). "Ca şi părinte am trecut prin multe, dar în ultimii ani am tot învăţat, inclusiv regulamente. Un copil când intră în handbal nu ştie la ce să se aştepte, aşa că sfătuiesc pe toată lumea să fie foarte atentă la semnarea primului contract, la ce scrie în contract. Un manager de jucător, chiar dacă în România nu este acceptat, te poate lumina, astfel încât să nu se mai meargă pe bâjbâite. Ce experienţă au copii sau noi ca părinâi, din acest punct de vedere? Iar atunci când munca este performantă, fără un manager nu poţi merge mai departe", a declarat Aurelian Cioca.

Angela Cioca, prezentă la două Europene şi un Mondial cu România la junioare şi tineret (nu a fost convocată însă şi la al 4-lea turneu final, Mondialul din vară de care aminteam mai sus), a semnat pe trei ani cu Bad Wildungen. "O lună şi jumătate am negociat cu clubul german, iar jucătoarea a primit maşină de serviciu, o locuinţă în care îi sunt plătite toate cheltuielile, asigurări medicale şi un salariu bun pentru vârsta ei. Iar de la 1 ianuarie 2015 va avea la dispoziţie, gratuit, profesor de limba germană. De asemenea, clubul se angajează prin contract să-i mai găsească  un minijob, care în Germania este neimpozabil", a concluzionat Andi Spiridon.

Cine este Angela Cioca?

Handbalista a început marea performanţă la Tg. Jiu, dar în urmă cu 5 ani s-a transferat la ACS Şc 181 Bucureşti, echipa care câştigă titluri pe bandă rulantă la copii şi juniori de câţiva ani. "Angela este o tânără de mare perspectivă, la care România a renunţat foarte uşor, prin faptul că nu a convocat-o la ultimul Mondial de tineret. La noi a jucat la linia de 9 metri, pentru că acolo aveam mai mare nevoie de ea, dar jucătoarea poate fi viitorul pivot al naţionalei mari. Are centrul de greutate mai jos decât oameni normali, adică exact ceea ce se caută în cazul unui pivot. Este cea mai puternică la vârsta ei. Angela este inclusiv campioană naţională la junioare III la aruncarea greutăţii. A fost dorită şi în lotul olimpic de atletism, dar ei i-a plăcut mai mult jocul sportiv", a descris-o Maximilian Gavrilă, managerul-antrenor de la SC Şc 181 Bucureşti.

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.