5.000 de euro, prețul pentru o altă viață. O handbalistă de lot național a preferat să plece în Bundesliga după o experiență cu gust amar în România

Redactor:
Marius Hutu
5.000 de euro, prețul pentru o altă viață. O handbalistă de lot național a preferat să plece în Bundesliga după o experiență cu gust amar în România
  • Publicat:
  • Actualizat:

La numai 19 ani, Angela Cioca, jucătoare care evoluează la linia de 9 metri dar și pivot, a semnat un contract pe trei ani cu formația germană Bad Wildungen, nou-promovată în prima ligă din Germania. Handbalista, componentă a lotului național timp de trei ani (generația 94-95), a decis să părăsească campionatul României, unde evolua la ACS Șc 181 București. Pentru a se putea transfera în Germania, părinții i-au plătit „dezlegarea” cu 5.000 de euro.

Din punct de vedere financiar, Liga Națională de handbal feminin a devenit una dintre cele mai atractive întreceri din lume. Dovada este numărul mare de jucătoare străine transferate în această vară la mai multe cluburi. Campioane la acest capitol au fost HCM Baia Mare și CSM București, care și-au permis să aducă la echipe inclusiv handbaliste care au câștigat titlul mondial. Contractele oferite în România sunt peste nivelul celor oferite în țări precum Germania, Franța, Spania, iar lista poate continua, motiv pentru care tentația de a pleca afară este aproape inexistentă. Din echipa națională, în prezent numai Cristina Neagu mai evoluează peste hotare, la finalista Ligii Campionilor, Buducnost.

Ca aproape în orice situație mai există și excepții, iar în cazul nostru aceasta se numește Angela Cioca, o handbalistă de 19 ani, care până nu demult a fost convocată constant la acțiunile echipei naționale de junioare și tineret. Handbalista legitimată la ACS Șc. 181 București a hotărât în vară, imediat după ce a terminat școala, să-și continue activitatea în străinătate. După ce a susținut niște teste cu naționala Austriei la Viena, sub comanda lui Herbert Muller, jucătoarea l-a convins pe antrenorul echipei germane Bad Wildungen să-i ofere un contract pe trei ani. „Angela este o jucătoare foarte talentată, de mare perspectivă, care a jucat pe toate posturile la 9 metri la naționala de junioare și tineret, iar uneori și pivot când a fost nevoie. Ea a dat probe în Austria pentru că în perioada respectivă se terminaseră toate campionatele, echipele de club intraseră în vacanță, iar antrenorul de la Bad Wildungen a vrut să o vadă la câteva antrenamente. E greu să transferi în ziua de azi o jucătoare foarte tânără, fără video”, ne-a declarat Andi Spiridon, managerul handbalistei.


Angela Cioca (foto, centru) va purta nr. 95 la formația germană

5 titluri naționale a obținut Angela Cioca la junioare cu ACS Șc 181 București, fiind liderul echipei. La CN de junioare I din vară, interul a fost desemnată cea mai bună handbalistă a turneului final

Angela și-a dorit altceva, să intre într-un sistem unde valoarea îi este apreciată

Angela Cioca a ales să plece în Germania într-o perioadă în care, teoretic, în Liga Națională de handbal feminin curge lapte și miere. Apoi, pasul către un campionat străin l-a făcut la o vârstă foarte fragedă, la nici 20 de ani împliniți. Explică tatăl jucătoarei, Aurelian Cioca: „Angela și-a dorit altceva, să intre într-un sistem unde valoarea îi este apreciată și probabil să înceapă un nou drum în viață. Ideea ne-a venit după cele trăite în țară și la un meci de Champions League, HCM Baia Mare – Hypo Viena. I-am auzit pe comentatori spunând că la Viena joacă două handbaliste din România (n.r. Simona Spiridon și Gabriela Rotiș). Dacă două românce au putut să plece afară, am înțeles atunci că orice este posibil și pentru Angela. De atunci am început o bătălie, cum putem ajunge la una din cele două românce. Printr-o cunoștință comună am ajuns la Simona Spiridon, i-am explicat ce ne dorim, iar de acolo a plecat totul”.

Declarația tatălui handbalsitei nu putea rămâne fără a cere câteva lămuriri suplimentare, iar Aurelian Cioca a acceptat să dezvolte subiectul: „Vă vorbesc din experiența de părinte. Au fost câteva momente triste la lotul național. Am ajuns la concluzia că nu contează neapărat valoarea, ci primează interesele. Unele lucruri îmi scapă, altele le-am simțit. Timp de cinci ani, Angela a fost convocată de fiecare dată la lotul național, dar a frecat banca liniștită. N-am înțeles niciodată de ce au mai luat-o la lot. La început creștea inima în mine pentru faptul că era convocată, dar mai târziu nu m-am mai bucurat. În momentul în care fata mea juca la Tg. Jiu, ea a fost cerută de Caracal, București și Centrul Național de Excelență. Până la urmă am optat pentru București. Dar dacă vrei să fii jucător de lot național, e bine să-ți alegi Centrul Național de Excelență. Am urmărit și meciurile, iar o vorbă spune: Omul sfințește locul, iar antrenorul lotul. Domnul Roșca, cu alte metode, a reușit să ia locul 1 la junioare în această vară. Generația 94-95 a fost foarte bună, dar n-a avut toate premisele necesare să facă performanță”. De menționat faptul că antrenorul naționalei 94-95 (lider de generație este Gabriela Perianu) a fost Popa Seviștean, câțiva ani aflat și la conducerea Centrului Național de Excelență. Federația Română de Handbal l-a demis în vară, imediat după ce echipa a revenit de la Mondiale cu locul 6, rezultat apreciat de lumea handbalului sub valoarea lotului.

Angela Cioca nu a fost convocată la ultimul Campionat Mondial, astfel că jucătoarea și părinții au decis că este mai bine ca, din această toamnă, să evolueze la o echipă din afara țării. Transferul n-a fost însă atât de ușor de realizat, nu pentru că handbalista n-ar fi convins, ci pentru că trebuia plătită și o taxă, denumită grilă de formare profesională. Conform, regulamentului FRH, pentru o jucătoare de lot național grila ar fi de 1.500 de euro pe an. Până la urmă, ACS Șc 181 București a fost de acord ca Angela Cioca să plece în schimbul a 5.000 de euro, sumă achitată de părinți. 

„Fără un manager azi nu mai poți merge mai departe”


Tânăra handbalsită a primit la Bad Wildungen o mașină de serviciu personalizată cu numele ei

Aurelian Cioca a ținut să precizeze că fata lui n-ar fi putut pleca afară dacă n-ar fi beneficiat de sprijinul managerului Andi Spiridon, soțul handbalistei, cel care de-a lungul timpului a adunat un palmares bogat la capitolul transferări: Paula Ungureanu (Deva – Hypo), Alina Marin (Debrecen – Hypo), Gabriela Rotiș-Nagy (Rulmentul – Hypo – Gyor), Simona Spiridon (Zalău – Hypo – Gyor – Zvezda). „Ca și părinte am trecut prin multe, dar în ultimii ani am tot învățat, inclusiv regulamente. Un copil când intră în handbal nu știe la ce să se aștepte, așa că sfătuiesc pe toată lumea să fie foarte atentă la semnarea primului contract, la ce scrie în contract. Un manager de jucător, chiar dacă în România nu este acceptat, te poate lumina, astfel încât să nu se mai meargă pe bâjbâite. Ce experiență au copii sau noi ca părinâi, din acest punct de vedere? Iar atunci când munca este performantă, fără un manager nu poți merge mai departe”, a declarat Aurelian Cioca.

Angela Cioca, prezentă la două Europene și un Mondial cu România la junioare și tineret (nu a fost convocată însă și la al 4-lea turneu final, Mondialul din vară de care aminteam mai sus), a semnat pe trei ani cu Bad Wildungen. „O lună și jumătate am negociat cu clubul german, iar jucătoarea a primit mașină de serviciu, o locuință în care îi sunt plătite toate cheltuielile, asigurări medicale și un salariu bun pentru vârsta ei. Iar de la 1 ianuarie 2015 va avea la dispoziție, gratuit, profesor de limba germană. De asemenea, clubul se angajează prin contract să-i mai găsească  un minijob, care în Germania este neimpozabil”, a concluzionat Andi Spiridon.

Cine este Angela Cioca?

Handbalista a început marea performanță la Tg. Jiu, dar în urmă cu 5 ani s-a transferat la ACS Șc 181 București, echipa care câștigă titluri pe bandă rulantă la copii și juniori de câțiva ani. „Angela este o tânără de mare perspectivă, la care România a renunțat foarte ușor, prin faptul că nu a convocat-o la ultimul Mondial de tineret. La noi a jucat la linia de 9 metri, pentru că acolo aveam mai mare nevoie de ea, dar jucătoarea poate fi viitorul pivot al naționalei mari. Are centrul de greutate mai jos decât oameni normali, adică exact ceea ce se caută în cazul unui pivot. Este cea mai puternică la vârsta ei. Angela este inclusiv campioană națională la junioare III la aruncarea greutății. A fost dorită și în lotul olimpic de atletism, dar ei i-a plăcut mai mult jocul sportiv”, a descris-o Maximilian Gavrilă, managerul-antrenor de la SC Șc 181 București.

 

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO „Arată dezgustător”. S-a umplut de mușchi după retragere, dar un fost coleg l-a pus la punct: „N-aș face la fel”
FOTO „Arată dezgustător”. S-a umplut de mușchi după retragere, dar un fost coleg l-a pus la punct: „N-aș face la…
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota 10 a „Reginei” la 62 de ani
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota 10 a „Reginei” la 62…
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte pe măsură ce trec orele
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte pe măsură ce trec orele
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Alexandra Stan s-a filmat fără sutien şi le-a pus o întrebare fanilor! Ce a vrut să afle excentrica artistă
Alexandra Stan s-a filmat fără sutien şi le-a pus o întrebare fanilor! Ce a vrut să afle excentrica artistă
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
Devine INTERZIS în statele UE! Intră în vigoare și în România
Devine INTERZIS în statele UE! Intră în vigoare și în România
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri disponibile”
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri…
O româncă va arbitra returul unei semifinale din UEFA Women’s Champions League
O româncă va arbitra returul unei semifinale din UEFA Women’s Champions League
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele