SPECIAL | "Asiana Peng s-a exprimat în mod repetat că doreşte să se retragă, că nu-i mai place la Izvorani!". Preşedintele FRG, Adrian Stoica, a răspuns acuzaţiilor aduse în ProSport de Silvana Peng, mama gimnastei

8 ian 2016 9591 afişări Comentează şi tu Gimnastica
SPECIAL | "Asiana Peng s-a exprimat în mod repetat că doreşte să se retragă, că nu-i mai place la Izvorani!". Preşedintele FRG, Adrian Stoica, a răspuns acuzaţiilor aduse în ProSport de Silvana Peng, mama gimnastei

ProSport v-a prezentat la finele anului trecut cazul Asianei Peng (15 ani / 33 de kilograme / 1,42 m) una dintre marile speranţe ale gimnasticii româneşti, o sportivă născută din mamă româncă şi tată chinez.

O fată care a rămas în afara lotului olimpic de la Izvorani, unde fetele îşi cizelau tehnica pentru Jocurile Olimpice de la Rio. Mama Asianei, Silvana Peng, a declanşat o ofensivă totală la aflarea deciziei colectivului tehnic şi a reclamat faptul că fiica sa a devenit victima unui sistem care nu-şi respectă sportivii. Hotărârea oficialilor conduşi de Octavian Bellu şi Mariana Bitang presupunea faptul că gimnastele care nu au fost păstrate în echipa care are ca ţintă calificarea la Jocurile Olimpice din Rio de Janeiro să se pregătească în continuare la Deva, sub îndrumarea unui team condus de reputatul Nicolae Forminte, unul dintre cei mai valoroşi antrenori români. La data publicării materialului, contactat de ProSport, şeful FRG, Adrian Stoica, a declarat că "Asiana Peng nu a fost aruncată la o ladă de gunoi. Ci se va miza pe ea pentru Tokyo 2020".

Pentru a oferi şi un răspuns oficial, Adrian Stoica a redactat un răspuns oficial, care zilele trecute a ajuns la Silvana Peng. ProSport vă prezintă scrisoarea Silvanei Peng din luna decembrie, pentru a putea pune informaţiile într-un tablou mai larg, dar şi replica venită din partea celui mai important om din FRG. Stoica face şi o dezvăluire. El susţine că Asiana Peng şi-ar fi exprimat intenţia de a se retrage!

Scrisoare către preşedintele FRG. În atenţia domnului Stoica Adrian

Subsemnata Peng Silvana Maria, mama sportivei de performanţă aflată în lotul României, la Izvorani, Asiana Peng, prin prezenta vă aduc la cunoştinţă, vă rog să analizaţi şi să luaţi măsurile optime ce se impun pentru revenirea gimnasticii româneşti în elită.

- rog explicaţii asupra modului de selecţie al gimnastelor care merg mai departe spre Test Event Rio 2016, având totuşi în vedere că numărul acestora nu depăşeşte 16 sportive de performanţă

Considerând că 27 decembrie 2012, dată la care Asiana a fost promovată în lotul naţional de gimnastică Izvorani şi până azi 13 decembrie 2015, 3 ani, sunt suficienţi pentru a analiza declinul şi eşecul la care asistaţi şi sperând că doriţi şi să şi faceţi ceva pentru România şi aceşti copii (respectând munca lor de circa 10 ani), rog explicaţii?

Cum permite FRG ca un antrenor care dovedeşte incompetenţă prin rezultate 2012 -2015, Adela Popa, să fie şi antrenor, şi selecţioner, şi arbitru. Şi e promovată în continuare în lotul României de gimnastică. Adela Popa priveşte gimnastele ca pe un instrument pentru creşterea valorii ei şi interes personal, putând fi declarată campioana României în acest domeniu (super bine adaptată). Antrenează diferenţiat, tratament şi comportament diferenţiat, selecţionare diferenţiată când are ocazia etc.

Vreau explicaţii clare din partea dumneavoastră, oameni care susţineţi gimnastica feminină din România, cum Asiana Peng, cu ajutorul Adelei Popa şi a echipei e nu poate servi ţara şi n-are loc în echipa selecţionată pentru Rio.

Stau la dispoziţie cu orice nelămurire amănunţită şi sper în buna credinţă a dumneavoastră şi tuturor decizionalilor susţinători ai gimnasticii româneşti.

Vă mulţumesc. Cu stimă, Silvana Peng

13 decembrie 2015, Bucureşti

Răspunsul lui Adrian Stoica pentru mama Asianei Peng

  • În cei trei ani de pregătire petrecuţi la lotul de la Izvorani, Asiana Peng a beneficiat de cele mai bune condiţii de viaţă, şcoală, antrenamente şi pregătire medicală pe care Federaţia Română de Gimnastică le-a putut oferi tuturor componentelor lotului
  • Colectivul tehnic al lotului, condus de Octavian Bellu şi Mariana Bitang, s-a ocupat de pregătirea sportivei în egală măsură în care s-a ocupat de toate gimnastele tinere, respectiv născute în anul 2000
  • Rata de progres a sportivelor nu poate fi, din păcate, egală din motive obiective; calităţi fizice, psiho-volitive, perioade de pauze şi recuperare după accidente, dar şi din motive subiective: gradul de implicare şi interes în rezolvarea sarcinilor de antrenament.
  • Asiana Peng, o gimnastă care de altfel întruneşte multe calităţi, nu a avut rata de progres scontată în mod special în ceea ce priveşte valoarea de dificultate a exerciţiilor, dar şi a execuţiilor acestora, situaţie în care, în acest moment, nu poate face obiectul selecţionării ei în lotul care are ca sarcină principală calificarea la Jocurile Olimpice de la Rio.
  • În ultima perioadă de pregătire, sportiva s-a exprimat în mod repetat şi imperativ prin telefon către mama sa că doreşte să se retragă, că nu-i mai place la lot la Izvorani, că doreşte să plece acasă, acuzând-o pe mama sa că o forţează să continue
  • Toate acestea au determinat Federaţia, cu consultarea antrenorilor, să-i ofere posibilitatea de a continua pregătirea la Deva, într-un colectiv care are în componenţă şi două medaliate europene, colectiv condus de antrenori care au adus medalii la Jocurile Olimpice din Beijing şi la Campionate Mondiale şi care conduc în acest moment lotul care se pregăteşte pentru Jocurile Olimpice din 2020. Menţionez că lotul de la Deva are în componenţă sportive mai tinere cu un an sau mai puţin de un an ca Asiana Peng
  • Asiana Peng, ca şi celelalte sportive de la Izvorani aflate în pregătire la Deva, în funcţie de cât de mult se vor implica în pregătire la Deva, şi în funcţie de rezultatele individuale, au drumul deschis către echipa olimpică în cazul în care vor fi mai bune decât sportivele deja selecţionate să continue pregătirea la Bucureşti.

 

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.