România şi Ungaria, luptă aprigă pentru o gimnastă. Fata de aur, numită "vârful generaţiei sale", a plecat, s-a răzgândit şi acum a cerut să fie reprimită la Deva. Punctul de vedere al Federaţiei şi cuvântul greu al vecinilor

15 iul 2018 12290 afişări Gimnastica
România şi Ungaria, luptă aprigă pentru o gimnastă. Fata de aur, numită "vârful generaţiei sale", a plecat, s-a răzgândit şi acum a cerut să fie reprimită la Deva. Punctul de vedere al Federaţiei şi cuvântul greu al vecinilor FOTO: aradon.ro

În iulie 2017, sportul românesc primea vestea şoc că o extrem de talentată gimnastă în vârstă de 16 ani, prezentă la Europeanul de la Cluj alături de Cătălina Ponor şi Larisa Iordache, a fost retrasă de părinţi din cantonamentul de la Deva, refuzând să mai evolueze sub tricolor şi preferând să se mute în Ungaria, ţara în care tatăl său evoluase ca fotbalist. Un an mai târziu, deşi a primit cetăţenia maghiară, Olivia Cîmpian s-a întors în România, la pregătire la Deva, însă nu poate fi inclusă în lotul naţional, anunţă în exclusivitate TelekomSport.

Sub protecţia anonimatului, oficiali ai Federaţiei Române de gimnastică eu declarat pentru TelekomSport că ”Andreea Răducan urmează să discute această situaţie cu cei de la federaţia din Ungaria. Noi o vom primi înapoi dacă ea îşi va obţine dezlegarea de la forul maghiar, dar vom avea şi o discuţie foarte serioasă cu ea, pentru a înţelege că lotul de la Deva nu este un loc de unde poţi pleca atunci când vrei şi cum vrei”.

Condiţiile mai bune pe care le-a visat, au dezamăgit-o

Decizia mutării în Ungaria a fost determinată de dorinţa de a avea acces la un sistem diferit de pregătire, însă, se pare, cel care a avut dreptate a fost antrenorul lotului naţional de gimnastică al României.

"Când am luat-o pe Oli de la Deva nu am făcut-o cu scandal, ne-am despărţit în relaţii bune cu toată lumea, sper să înţeleagă şi dânşii că tot ce ne dorim de acum încolo este ca fata noastră să crească şi mai mult în acest sport pe care-l iubeşte şi-l practică de mic copil. Am decis ca Olivia să activeze în Ungaria, unde există o altă abordare faţă de sportivii de performanţă. Mergem pe linia legală, o să încercăm să-i obţinem cetăţenia maghiară, iar faptul că eu am activat ca fotbalist în Ungaria ne-ar putea ajuta", declara tatăl Oliviei, Marcel Cîmpian, în urmă cu exact un an.

Contact de ProSport la acea vreme, Nicolae Forminte, antrenorul lotului feminin, declara că a acceptat despărţirea Oliviei Cîmpian de România, catalogând totuşi decizia drept una pripită. "Este opţiunea familiei. Ne-am despărţit în termeni amiabili. Un astfel de caz ne paşte în orice domeniu. Olivia e o pierdere mare, pentru că era lider de generaţie. Olivia era în proporţie de 75%, după CE de la Cluj, gata să dea şi satisfacţie. Din păcate, avea câteva probleme de încredere şi era puţin emotivă, avea puţine probleme la paralele", spuneaantrenorul în vârstă de 61 de ani. despre gimnasta medaliată cu bronz la Europenele de juniori.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.