Europenele de gimnastică | Rusoaicele Paseka şi Spiridonova, britanicii Smith şi Thomas şi grecul Petrounias, sunt primii campioni pe aparate, la Montpellier

18 apr 2015 564 afişări Gimnastica
 Europenele de gimnastică | Rusoaicele Paseka şi Spiridonova, britanicii Smith şi Thomas şi grecul Petrounias, sunt primii campioni pe aparate, la Montpellier
GALERIE (5 de imagini) VEZI GALERIA

Campionatul European de gimnastică a programat astăzi prima zi a finalelor pe aparate. O zi în care România nu a avut reprezentanţi în cele cinci finale, sărituri şi paralele, feminin şi cal cu mânere, inele şi sol, masculin.

Astfel, prima finală a zilei a fost cea de la sărituri, unde elveţianca Giulia Steingruber, noua campioană continentală la individual compus, era marea favorită a competiţiei. Cu cele mai dificile sărituri din concurs, din 6.4 şi 6.3, rusoaica Maria Paseka a întrecut-o însă pe elveţiancă. O medie de 15,250 faţă de 15,149 şi Rusia îşi adaugă în palmares primul titlu european în întrecerea feminină, la această ediţie. Locul trei al podiumului a fost ocupat tot de o rusoaică, Afanaseva, revenită după o accidentare. Ksenia a avut o medie de 14,866, cu o săritură din 6.3 şi una din 5.6

 

A doua finală a zilei a programat întrecerea masculină la cal cu mânere. Aici s-a impus, fără emoţii, marele favorit, britanicul Louis Smith ce a obţinut 15.800 (dificultate 6.9). El a fost urmat pe podium de armeanul Merdinyan cu 15,333 şi italianul Busnari cu 15,500.

 

 

În continuare, a urmat unul dintre cele mai spectaculoase aparate din gimnastica feminină, paralele. Aici, s-a impus din nou o reprezentantă a Rusiei, Daria Spiridonova, care a cucerit aurul cu o notă de 15,466. Ea a fost urmată de britanica Rebecca Downie cu 15,233 şi de olandeza Sanne Wevers cu 14,200. De altfel, Spiridonova şi Downie au ocupat exact aceleaşi locuri în calificări, surpriza finalei venind de la gimnasta olandeză, care a urcat în finală cu a patra notă.

 

Finala masculină la inele a fost poate cea mai disputată şi echilibrată finală a zilei. Opt finalişti, opt note peste 15,000 şi dificultate de peste 6.6. Titlul continental a fost cucerit de grecul Eleftherios Petrounias, mult mai curat în execuţie, notat cu 15,866. De altfel, grecul împreună cu ucraineanul Oleg Veniaiev (paralele) au fost singurii gimnaşti ce au obţinut nota 16,000 în calificări. Petrounias a fost urmat, la egalitate, de francezul Samir Ait Said şi Denis Abliazin, ce au obţinut aceeaşi notă, 15,566, fiind notaţi  la execuţie cu 8,766, pe un exerciţiu cu aceeaşi dificultate, 6.8.

 

 

În ultima finală a zilei, băieţii au evoluat pe covorul de la sol. O finală deschisă, în care s-a impus gimnastul cu cea mai curată evoluţie, deşi a avut cea mai mică dificultate dintre cei opt finalişti. Astfel, campion european la sol a devenit britanicul Kristian Thomas, notat cu 15,166 (dificultate 6.2), el fiind urmat de rusul David Belyavskiy, cu 15,066 şi de elveţianul Pablo Braegger, cu 14,941.

 

 

Mâine sunt programate finalele la bârnă şi sl, feminin şi sărituri, bară fixă şi paralele, masculin.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.