ATUNCI ŞI ACUM | A învins de una singură România în toate marile competiţii. Cum arată astăzi Svetlana Khorkina, adversara de generaţie a Simonei Amânar, Miloşovici şi Gogean

13 iun 2015 25937 afişări Gimnastica
ATUNCI ŞI ACUM | A învins de una singură România în toate marile competiţii. Cum arată astăzi Svetlana Khorkina, adversara de generaţie a Simonei Amânar, Miloşovici şi Gogean

Este considerată una dintre cele mai mari gimnaste din lume. Este sportiva care dădea emoţii românilor la toate marile competiţii pentru că era printre puţinele care le putea învinge pe gimnastele noastre. În vârstă de 36 de ani, Svetlana Khorkina a câştigat şapte medalii la Jocurile Olimpice, din care două de aur şi este de nouă ori campioană mondială, la individual.

Mai mult, ea a cucerit trei titluri mondiale la individual compus, record pe care îl deţine şi în ziua de astăzi. Specialistă la paralele, aparat care i-a şi adus de altfel două titluri olimpice şi cinci mondiale, Svetlana a fost considerată drept prima divă a gimnasticii artistice. O personalitate puternică, sportiva de 1,65m a impresionat prin graţie, machiaj şi ţinută. "Nu mi s-ar fi spus că sunt o divă sau regina gimnasticii dacă nu aş fi avut simţ artistic. Costumul şi machiajul au fost întotdeauna importante pentru mine. Când oamenii vin să vadă gimnastică ei vor să vadă un spectacol, nu doar un sport. Am câştigat atât de multe în acest sport încât va fi nevoie de ani ca cineva să reuşească să mă depăşească", a spus acesta.

Rămâne memorabilă reacţia ei la Jocurile Olimpice de la Sydney, când a terminat în afara podiumului ocupat în totalitate de România prin Andreea Răducan, Simona Amânar şi Maria Olaru. Rugată să-şi comenteze evoluţia, ea le-a adresat reporterilor un sec "Dispăreţi de aici!".

Ea a participat la trei ediţii a Jocurilor Olimpice, la Atlanta 1996, Sydney 2000 şi Atena 2004. S-a retras din gimnastică la 26 de ani, a fost ambasador al JO de la Sochi 2014 şi din 2003 face parte din partidul politic, "Rusia Unită". În 2007 a fost aleasă în Duma de Stat, mandat pe care l-a dus până în 2011. Este mama unui băieţel de 9 ani, Svyatoslav Khorkin şi în prezent este vicepreşedintele Federaţiei Ruse de Gimnastică.
 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.