ANALIZĂ | Regula care poate scoate de pe podiumul olimpic echipa feminină de gimnastică. "Vor ajunge să se bată la medalie ţări mai mici, fără tradiţie". ProSport a stat de vorbă cu Andreea Răducan, Sandra Izbaşa, Anca Grigoraş şi Adrian Stoica

27 mai 2015 3550 afişări Gimnastica
ANALIZĂ | Regula care poate scoate de pe podiumul olimpic echipa feminină de gimnastică. "Vor ajunge să se bată la medalie ţări mai mici, fără tradiţie". ProSport a stat de vorbă cu Andreea Răducan, Sandra Izbaşa, Anca Grigoraş şi Adrian Stoica
GALERIE (4 de imagini) VEZI GALERIA

Gimnastica mondială se află în faţa unei schimbări importante. Oficialii Federaţiei Internaţionale de gimnastică au votat la sfârşitul săptămânii trecute ca începând de la Jocurile Olimpice de la Tokyo din 2020, să scadă numărul gimnastelor care compun echipa.

Astfel, dacă până acum în componenţa echipei intrau cinci gimnaste, odată cu ediţia din 2020, doar patru sportive vor forma echipa. O schimbare interesantă dacă ne gândim că în urmă cu câţiva ani o echipă era formată din şapte gimnaste, ca apoi, numărul acestora să fie redus treptat, la 6 şi 5. Motivaţia care stă în spatele acestei decizii este aceea că prin micşorarea numărului sportivelor ce compun echipa, va creşte numărul sportivelor ce vor participa în probele individuale. ProSport a încercat să afle cum va afecta această schimbare gimnastica românească.

Adrian Stoica: "Peste câţiva ani e posibil să rămânem doar cu probele individuale"

Preşedintele Federaţiei Române de Gimnastică, Adrian Stoica, este sceptic în ceea ce priveşte noua regulă. Oficialul FRG se teme că în condiţiile în care se micşorează numărul sportivilor dintr-o echipă, probele individuale vor câştiga mai mult teren, ca peste câţiva zeci de ani să rămână numai acestea în concursul olimpic. "Deocamdată e greu de spus cât de mult ne va afecta această nouă regulă. Teoretic, dacă ai mai puţine gimnaste în echipă, e mai simplu, însă pe termen lung acest lucru poate răsturna ierarhiile tradiţionale pentru că această schimbare va da posibilitatea ţărilor mai mici să găsească două gimnaste valoroase care să facă patru aparate la care să se adauge alte două care se pot specializa pe anumite aparate", mărturiseşte Stoica.

Şeful FRG continuă: "Trebuie să avem răbdare să vedem ce se va întâmpla până atunci. E un paradox pentru că la noi baza de selecţie e mică, deci ai senzaţia că te ajută această schimbare, pe de altă parte însă se va mări concurenţa pentru podium pentru că vor creşte şansele de medalie şi pentru alte ţări. Orice reducere a numărului de sportive într-o echipă e periculoasă pentru că în gimnastică echipa dă valoarea unei şcoli, a unui sistem şi îmi mai este teamă că în ritmul acesta, peste câţiva ani e posibil să rămânem doar cu probele individuale. În plus, cu cât sunt mai puţini sportivi într-o echipă, cu atât mai mult se reduce finanţarea", conchide Stoica.

Anca Grigoraş: "Nu ne-am dorit această schimbare"

ProSport a continuat pe tot parcursul zile de marţi să stea de vorbă cu personalităţi din gimnastică. Director tehnic al Federaţiei Române de Gimnastică şi arbitru internaţional, Anca Grigoraş consideră că această schimbare va deschide drumul către podium şi unor ţări mai mici. "Ne-am opus ca această regulă să fie votată, nu putem susţine niciodată micşorarea numărului de sportive ce formează echipa. Nu ne-am dorit această schimbare! Dacă ne gândim că la un moment dat erau şase gimnaste în echipă,  apoi s-a ajuns la cinci, ca acum să fie patru, e o schimbare care ne îngrijorează. Poate ne serveşte ca idee pentru că nu mai sunt gimnaste prea multe, iar baza de selecţie este mică şi astfel ar fi mai uşor să alegem, în plus, în afară de Statele Unite ale Americii, toate celelalte ţări se confruntă cu o penurie de gimnaste.  Pe de altă parte pe viitor e posibil să vedem pe podium ţări care nu reuşeau până acum să adune cinci sportive. În plus, cred că va creşte numărul gimnastelor care vor concura la individual şi cele care se vor specializa pe aparate".

Andreea Răducan: "Va fi şi mai multă presiune pe fete"

Campioană olimpică la Sydney 2000, Andreea Răducan îşi aminteşte că pe când concura echipa era formată din şase sportive. Mai mult, una din regulile de bază, impusă de antrenorii Octavian Bellu şi Mariana Bitang, era ca fiecare gimnastă care îşi doreşte să prindă echipa să se pregătească pe toate patru aparatele.   "Nu înţeleg care e logica acestei schimbări. Faptul că vor fi doar patru gimnaste înseamnă mai multă presiune pe ele, se reduce parcă şi spectaculozitatea concursului. Când concuram eu echipele erau formate din şase sportive şi de aceea e un pic ciudat ca acum să fie numai patru. La prima vedere această regulă pare că ne avantajează dacă e să ţinem cont de numărul mic de sportive pe care îl avem, dar pe de altă parte ne vor face concurenţă serioasă ţări mai mici, care nu reuşeau să adune până acum cinci gimnaste valoaroase."

 

Sandra Izbaşa: "Competiţia va fi mai strânsă, însă în 2020 vom avea generaţia din proiectul Ţară, ţară, vrem campioane"

Campionă olimpică la Beijing 2008 şi Londra 2012, Sandra Izbaşa spune că prima generaţie care va concura după noua regulă va fi cea crescută prin proiectul derulat anul trecut, Ţară, ţară, vrem campioane.  "Nu ştiu dacă ne avantajează sau nu această schimbare, însă consider că şi alte ţări ar putea creşte în valoare reuşind să găsească două gimnaste de top cărora să li se adauge încă două apropiate ca valoare. Regulamentul în mare rămâne la fel pentru că în finala pe echipe tot trei gimnaste vor concura. Competiţia va fi mai strânsă, probabil şi codul de punctaj se va mai modifica un pic după Jocurile Olimpice de la Rio, astfel încât terenul să fie pregătit pentru 2020. Având în vedere că până în 2020 prin proiectul Ţară, ţară, vrem campioane vom avea tocmai generaţia care va concura după noua regulă, cred că ne putem aştepta la o selecţie şi o concurenţă strânsă pentru cele patru locuri din echipă".

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.