Abuzurile sexuale din lotul Statelor Unite | McKayla Maroney continuă lupta, chiar şi după ce medicul echipei a fost condamnat. Merge din nou în instanţă: "Scopul a fost unul singur - să ţină secretul departe de public"

21 dec 2017 8705 afişări Gimnastica
Abuzurile sexuale din lotul Statelor Unite | McKayla Maroney continuă lupta, chiar şi după ce medicul echipei a fost condamnat. Merge din nou în instanţă: "Scopul a fost unul singur - să ţină secretul departe de public"

McKayla Maroney continuă lupta după ce instanţa l-a găsit vinovat pe doctorul Larry Nassar pentru abuzarea sexuală a peste 100 de gimnaste: miercuri, campioana olimpică în vârstă de 22 de ani a intentat proces împotriva USA Gymnastics (forul naţional din gimnastica americană), a Comitetului Olimpic din SUA şi a Universităţii din Michigan.

Campioană la Jocurile Olimpice din 2012 cu echipa SUA, McKayla solicită anularea unei clauze de confidenţialitate impuse de USA Gymnastics în 2016, înainte de izbucnirea scandalului, atunci când, prin avocatul său, a cerut mediere în afara tribunalului pentru găsirea unei soluţii financiare care să acopere costurile tratamentului medical şi psihologic de care a avut nevoie ca urmare a abuzurilor medicului lotului naţional de gimnastică.

John Manly, noul avocat angajat de McKayla Maroney, susţine că în statul California, unde clienta sa trăieşte, este interzis să condiţionezi victimelor abuzului infantil un acord de o clauză de confidenţialitate, catalogând acordul drept "ipocrit, imoral şi, în acest caz, ilegal", relatează NBC News. "Domnişoara Maroney nu a dorit un acord în urma căruia să nu aibă voie să discute nici măcar cu fratele sau cu părinţii despre ceea ce i s-a întâmplat. Conform acestui acord, ea nu ar putea să discute nici măcar cu un viitor logodnic cele petrecute, din cauza ameninţării unui proces. Înţelegerea a fost redactată de către avocaţii USA Gymnastics, iar scopul a fost unul singur: să ţină secretul ei departe de public".

Înţelegerea pe care o contestă acum McKayla Maroney a fost semnată cu câteva luni înainte de izbucnirea scandalului care îl are în centru pe doctorul Nassar, în august 2016. Fostul oficial din echipa SUA a pledat vinovat pentru abuzarea a zece gimnaste şi deţinere de pornografie infantilă. Maroney afirmă că USA Gymnastics i-a permis doctorului să păstreze secretul ororilor comise şi să îşi continue munca în afara lotului, expunând alte victime.

Fosta gimnastă afirmă că a fost fotografiată obsesiv de medicul lotului şi se teme că acele imagini au fost distribuite şi încă sunt distribuite pe internet.

Răspunsul USA Gymnastics a venit rapid. Reprezentanţii forului susţin că ideea de confidenţialitate a fost introdusă în discuţie de către avocatul de la momentul respectiv al sportivei, Maroney fiind reprezentată de Gloria Allred. Se declară "mâhniţi" de apariţia procesului, însă continuă să aplaude determinarea şi curajul fostei gimnaste de a vorbi despre abuzuri şi o aşteaptă să pregătească împreună măsuri pentru un sport mai curat.

 

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.