GALERIE FOTO | Finală intensă la Romanian Snooker Masters. Campionul, decis după repoziţionarea bilei negre. Revenire fantastică, grimase, emoţii şi o declaraţie sinceră a câştigătorului, Ryan Day: "Nu am jucat cel mai bun snooker al meu, dar am luptat cât de mult am putut"

19 mar 2018 1878 afişări Comentează şi tu Alte Sporturi
GALERIE FOTO | Finală intensă la Romanian Snooker Masters. Campionul, decis după repoziţionarea bilei negre. Revenire fantastică, grimase, emoţii şi o declaraţie sinceră a câştigătorului, Ryan Day: "Nu am jucat cel mai bun snooker al meu, dar am luptat cât de mult am putut" Foto: Cezara Paraschiv 11 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7908/17069546/2/img-0829.jpg

Regalul de cinci zile de snooker de la Circul Metropolitan Bucureşti a avut parte, duminică, de o finală memorabilă: Ryan Day a fost condus cu 4-0 de Stuart Bingham, a suferit, s-a întrecut în grimase, a căutat soluţii, a trecut la conducere după un joc 11 extrem de intens - de 56 de minute, a ratat bila roz de meci la 9-8, dar s-a regrupat instantaneu şi s-a încoronat campion la Romanian Snooker Masters, câştigând jocul 15 la repoziţionarea bilei negre.

Ryan Day a câştigat finala turneului invitaţional de la Bucureşti, organizat în perioada 14-18 martie, scor 10-8, în faţa campionului mondial din 2015, Stuart Bingham, la capătul unui meci de cinci ore şi 37 de minute, cu suspans şi snooker-spectacol, arbitrat de românul Alex Crişan.


Foto: Cezara Paraschiv

Departe de a fi meciul de titlu anticipat şi dorit la început de turneu, înfruntarea dintre jucătorii aflaţi pe poziţiile 11 şi 17 în clasamentul mondial a impresionat plăcut, duminică, în faţa celei mai numeroase asistenţe înregistrate la ediţia 2018 a Romanian Snooker Masters.

Prima sesiune a finalei, programată de la ora 13:00, a durat două ore şi 24 de minute.


Foto: Cezara Paraschiv

Stuart Bingham şi-a adjudecat toate cele patru jocuri ale reprizei de debut, însă Ryan Day a dat o replică puternică la revenirea de la cabine, câştigând următoarele trei jocuri. Campionul mondial din 2015 a reuşit, în jocul cu numărul opt, un break de 124 de puncte, primul de peste 100 al finalei. Ryan Day a câştigat, apoi, jocul cu numărul nouă, din două vizite la masă, stabilind scorul final al primei sesiuni: 5-4 în favoarea lui Stuart Bingham.


Foto: Cezara Paraschiv

Revenirea lui Ryan Day a continuat, sâmbătă, în sesiunea programată la ora 18:00. Un break de 50 de puncte l-a propulsat pe galez spre prima egalitate a partidei, la 5-5, apoi jocul cu numărul 11 i-a ţinut cu sufletul la gură pe spectatori timp de 56 de minute. După o serie lungă de lovituri de siguranţă, ratări şi faulturi, Day a reuşit să îşi adjudece jocul, trecând astfel, pentru prima dată, la conducerea finalei, 6-5. Bingham nu i-a permis însă galezului să se desprindă, ba mai mult, a revenit rapid în frunte, având avantaj la 7-6 şi apoi la 8-7, după cel de-al doilea ‘century’ al finalei – break de 111 puncte într-un joc 15 de 11 minute.


Foto: Cezara Paraschiv

Bingham nu a mai reuşit să trimită vreo bilă în buzunar în următoarele două jocuri, iar Ryan Day s-a apropiat la o lungime de trofeu, la 9-8.


Foto: Cezara Paraschiv

Englezul a lăsat impresia că poate împinge finala în decisiv, în momentul în care a preluat conducerea 46-0 în jocul 18, însă inexactităţile din evoluţia sa au fost taxate de Ryan Day. Galezul a avut totuşi emoţii mari înainte de a ridica trofeul deasupra capului: cu doar două bile rămase pe masă – roz şi neagră, a ratat bila de joc şi titlu, oferindu-i o nouă şansă lui Bingham.


Reacţia antologică a lui Ryan Day în momentul ratării din finalul jocului 18. Foto: Cezara Paraschiv

La 46-59, cu punctele rămase pe masă, englezul nu putea câştiga frame-ul, ci doar să egaleze pentru ca apoi soarta jocului să fie decisă prin repoziţionarea bilei negre. Bingham a reuşit ambele lovituri, la bila roz şi la cea neagră. Alex Crişan a reaşezat bila neagră pe punctul ei, Day a avut prima lovitură, Bingham - prima şansă şi tentativă de a trimite bila în buzunarul de mijloc, însă Day a câştigat jocul 18 şi, implicit, trofeul turneului internaţional organizat de către McCann Bucharest şi McCann/Thiess Events în cadrul circuitului mondial World Snooker.


Foto: Cezara Paraschiv

Cred că nu am jucat cel mai bun snooker al meu, dar cu siguranţă am luptat cât de mult am putut. Probabil că până la 0-4 eram încă în pat, nu ştiu. Nu mai jucasem sesiune de zi aici. Mi-am dorit enorm să câştig a doua repriză – am reuşit să o fac şi să îl egalez pe Stuart. Evident, în sesiunea a doua nu îmi mai permiteam un început la fel ca dimineaţă. Au fost câteva jocuri cu răsturnări de situaţie, care ar fi putut ajunge în contul amândurora. Din fericire, când am ratat bila roz în ultimul joc, eram la diferenţă de 13 puncte, nu de 12, aşa că am mai avut o şansă la repoziţionarea bilei negre”, a declarat Ryan Day la finalul partidei.

11 victorii consecutive are acum Ryan Day în circuitul mondial

2 titluri consecutive a adunat Day, cu trofeele de la Gibraltar Open şi Romanian Snooker Masters.

Campionul de la Romanian Snooker Masters a fost recompensat cu un cec în valoare de 50.000 euro, iar finalistul – Stuart Bingham, cu un cec în valoare de 25.000 de euro.

Stuart Bingham a încheiat competiţia cu cel mai mare break al turneului, de 137 de puncte, reuşit în meciul din primul tur împotriva lui Neil Robertson.


Foto: Cezara Paraschiv

Romanian Snooker Masters a beneficiat de premii în valoare totală de 200.000 euro.

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.