Tensiuni tot mai mari în Turul Franţei, şeful competiţiei îndeamnă la calm. ”Dacă bunicul meu ar concura pentru Team Sky, ar putea ieşi campion!” Echipa britanică a fost comparată cu ”un şarpe cu două capete”

21 iul 2018 4023 afişări Ciclism
Tensiuni tot mai mari în Turul Franţei, şeful competiţiei îndeamnă la calm. ”Dacă bunicul meu ar concura pentru Team Sky, ar putea ieşi campion!” Echipa britanică a fost comparată cu ”un şarpe cu două capete”

Peter Sagan a câştigat a treia etapă în ediţia din acest an a Turului Franţei, la sfârşitul unei curse care trebuia să fie mai liniştită după ”haosul” de pe Alpe d’Huez. Din punct de vedere al clasamentului general, într-adevăr a fost linişte, dar plutonul a avut din nou momente de neplăcere. Cu 20 de kilometri înaintea finalului de la Valence, o nouă torţă a pus în pericol securitatea sportivilor.

Imediat după Alpe d’Huez, etapă în care Nibali a căzut din cauza unui spectator şi a fost nevoit să abandoneze, Chris Froome şi Team Sky au fost huiduiţi copios şi scuipaţi, iar multe torţe aprinse, fumigene au pus în pericol parcursul rutierilor, Christian Prudhomme a făcut apel la calm cu trimitere la spectatorii mai ”vulcanici” aflaţi pe marginea şoselelor: "Trebuie să restaurăm calmul şi să-i respectăm pe toţi cicliştii. A fost o urcare foarte enervantă pe Alpe d'Huez. Rutierii din pluton şi campionii Turului Franţei trebuie să fie respectaţi”.

”Apelul a căzut pe urechi surde câteva ore mai târziu, când o flacără a fost lobată peste pluton”, a notat The Guardian. Ziarul britanic a mai susţinut că efectul cumulat al scandalurilor de dopaj din ultimii 20 de ani, plecând de la ”afacerea Festina” şi continuând cu cazul lui Lance Armstrong, a contribuit la o ”degradare” a respectului pentru pluton. Acum, Chris Froome, campion de patru ori în Turului Franţei, şi Team Sky, care domină cu autoritate cursa şi în 2018, sunt principalele ţinte ale spectatorilor mai înfocaţi.

Tenisunea a crescut şi mai mult după ce Nibali a fost pus la pământ de un spectator în etapa a 12-a, pe celebra ascensiune din Alpi. Italianul a fost transportat cu ambulanţa 60 de kilometri până la Grenoble după cursă, verdictul medicilor fiind destul de dur: fractură de vertebră! "Este un paradox că ​​Vincenzo Nibali, care nu are nimic de-a face cu echipa Sky, a ajuns pe asfalt", a spus Prudhomme. Chris Froome, huiduit şi în etapa de ieri, a avut şi el o reacţie critică: "În timpul cursei, este responsabilitatea organizatorilor de a proteja rutierii”.

The Guardian mai notează că la escaladarea acestor tensiuni contribuie şi mass-media din Franţa: ”Mass-media franceză, care aşteaptă acum a şasea victorie a celor de la Team Sky în şapte ani, a luat de asemenea bastonul. Echipa Sky a fost descrisă ca un <<şarpe cu două capete>> de către Liberation, în timp ce L'Equipe a spus că <<atunci când porţi tricoul echipei britanice, suspiciunea este la fel de contagioasă ca şi herpesul>>".

În acest context, ziarul L'Equipe a redat declaraţia unui fan prezent pe Alpe d’Huez, care a susţinut: ”Dacă bunicul meu ar concura pentru Sky, ar putea câştiga Turul Franţei”. Cum va continua Turului Franţei? Greu de crezut că tensiunile se vor diminua în intensitate în următoarele zile, mai ales că Team Sky face o demonstraţie de forţă. Poate doar olandezul Tom Dumoulin să mai ”detensioneze” atmosfera, singurul ciclist care pare capabil să spargă supremaţia lui Geraint Thomas şi Chris Froome în această ediţie.

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.