Fenomenul ”Lance Armstrong” în varianta Team Sky? Echipa britanică, acuzată că a ”driblat” regulile anti-doping sub pretextul tratării unor stări medicale. Succesul lui Wiggins din Turul Franţei în 2012, pus la îndoială

5 mar 2018 1275 afişări Comentează şi tu Ciclism
Fenomenul ”Lance Armstrong” în varianta Team Sky? Echipa britanică, acuzată că a ”driblat” regulile anti-doping sub pretextul tratării unor stări medicale. Succesul lui Wiggins din Turul Franţei în 2012, pus la îndoială

Team Sky, cea mai redutabilă echipă de ciclism în Turul Franţei în ultimii ani, este din nou în centrul unui scandal imens de dopaj. Conform unui raport prezentat de o Comisie parlamentară britanică, Bradley Wiggins şi echipa Sky au fost acuzaţi că ar fi încălcat regulile anti-doping în 2012, atunci când britanicul a câştigat tricoul galben.

Comisia parlamentară a sugerat pentru prima dată în public faptul că Bradley Wiggins şi echipa Sky au folosit medicamente de îmbunătăţire a preformanţelor sportive, sub pretextul tratării unor stări medicale legitime. De fapt, ”tratamentul” ar fi avut ca scop creşterea şanselor de a câştiga Turul Franţei în 2012.

Raportul prezentat de Comisia parlamentară reflectă un potenţial mod de lucru pentru echipa Sky. Acesta pune sub semnul întrebării exact modul în care Team Sky a devenit una dintre cele performante din istoria sportului britanic şi trage o serie de concluzii dăunătoare, conform The Guardian. Comisia a ajuns la concluzia că folosirea unor medicamente farmaceutice sub pretextul tratării anumitor probleme medicale ar fi condus, de fapt, la comiterea unor abuzuri.

Deputaţii care au condus ancheta au relatat în raport inclusiv faptul că Wiggins ar fi primit în 2011, în ultima zi a unei curse din Franţa, un pachet care conţinea un antiinflamator – triamcinolon -, ci nu un fluimucil decongestionant, aşa cum a susţinut echipa Sky. Această faptă presupune încălcarea regulilor anti-doping, caz în care Wiggins trebuia suspendat pentru o perioadă de 2 ani

"Medicamentele au fost utilizate de Team Sky în cadrul regulilor Agenţiei Mondiale Antidoping, pentru a îmbunătăţi randamentul cicliştilor, nu doar pentru necesităţi medicale", s-a specificat, printre altele, în raportul Comisiei parlamentare. Echipa condusă de David Brailsford a negat acuzaţiile, în timp ce Bradley Wiggins s-a arătat dezamăgit, pentru că s-au prezentat nişte date eronate: ”Oamenii sunt acuzaţi pentru lucruri pe care nu le-au făcut niciodată şi care sunt considerate ca făcute. Resping ferm acuzaţia conform căreia medicamentele au fost utilizate fără motive medicale".

Scandalul vine la doar 3 luni după alte dezvăluiri, care l-au avut în prim-plan pe Chris Froome, Acesta a fost depistat pozitiv la un control antidoping în timpul Turului Spaniei. Deţinătorul ultimului titlu în Turul Franţei încearcă în continuare să-şi clarifice situaţia. Noul scandal de dopaj ar putea conduce chiar la încălcarea regulilor anti-doping şi în cazul lui Froome!

Câştigător de patru ori al Turului Franţei şi învingător în Turul Spaniei, liderul echipei Sky folosea de mai mult timp salbutamol, o substanţă care-l ajuta să ţină în frâu problemele provocate de astm. Pe 20 septembrie, însă, Federaţia Internaţională de Ciclism l-a notificat pe britanic că în una dintre probele oferite în Turul Spaniei substanţa de salbutamol era de două ori mai mare decât cele 1.000 de nanograme permise.

 

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.