Cutremur în sportul mondial. CIO a suspendat o federaţie internaţională şi va organiza cu resurse proprii calificarea şi turneul olimpic de la Tokio 2020

23 mai 2019 4938 afişări Box
Cutremur în sportul mondial. CIO a suspendat o federaţie internaţională şi va organiza cu resurse proprii calificarea şi turneul olimpic de la Tokio 2020

Comitetul Internaţional Olimpic a suspendat Asociaţia Internaţională de Box Amator din rândul organismelor olimpice, dar a decis să păstreze ”nobila artă” în programul Jocurilor de la Tokio 2020.

După luni întregi de arătat degetul ameninţător spre forul mondial al boxului (unul destul de putred pe interior), CIO a trecut la măsuri. Comitetul Executiv al CIO a lăsat AIBA fără atribuţii pe linie olimpică în urma unui raport întocmit de o Comisie de anchetă, prezidată de sârbul Nenad Lalovic, preşedintele Federaţiei Internaţionale de Lupte. Totodată, CIO a decis crearea unei celule de criză, condusă de preşedintele Federaţiei Internaţionale de Gimnastică, Morinari Watanabe, care are ca obiectiv organizarea calificărilor şi a turneului olimpic de la Tokio. Calificările ar urma să aibă loc între ianuarie şi mai 2020. Categoriile nu au fost anunţate.

Thomas Bach, preşedinte CIO: ”Este o veste bună pentru boxeri, deoarece ei ştiu acum că va exista un turneu olimpic de box la Tokio, dar şi un sistem de calificare. Toţi partenerii implicaţi vor face totul pentru ca această competiţie să fie corectă”. Este posibil ca CIO să ceară ajutorul organizaţiilor din boxul profesionist pentru organizarea competiţiei japoneze.

Suspendarea AIBA este direct legată de cazurile de corupţie din interior, dar şi de situaţia preşedintelui demisionar, Gafur Rakhimov, considerat de Trezoreria Statelor Unite ca fiind ”unul dintre liderii crimeri organizate din Uzbekistan”. Rakhimov a negat vehement acuzele, dar după luni de război al declaraţiilor a decis să demisioneze din fruntea boxului mondial. Din câte se pare, prea târziu.

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.