SPECIAL | Secretul singurului jucător din NBA care îl putea privi în ochi pe "Big" Ghiţă a fost dat în vileag chiar de către omul care l-a descoperit: "Probabil avea între 40 şi 50 de ani când a jucat în NBA"

22 nov 2017 10147 afişări Comentează şi tu Baschet
SPECIAL | Secretul singurului jucător din NBA care îl putea privi în ochi pe "Big" Ghiţă a fost dat în vileag chiar de către omul care l-a descoperit: "Probabil avea între 40 şi 50 de ani când a jucat în NBA"

Manute Bol este baschetbalistul-enigmă. Despre omul care a adunat zece sezoane în NBA, între 1985 şi 1995, la Washington Bullets, Golden State Warriors, Philadelphia 76ers şi Miami Heat, nu se ştie cu siguranţă ce înălţime avea, dar mai ales, nu se ştie ce vârstă avea. "Ştergerea din condei" a câtorva ani, o practică comună printre fotbaliştii africani, a fost folosită şi în cazul lui Manute, admite la şapte ani distanţă de la moartea sportivului omul care l-a descoperit, l-a antrenat şi, implicit, i-a deschis porţile spre sportul profesionist.

"Eu i-am pus data naşterii, pentru că nimeni nu ştia câţi ani avea când a ajuns aici. Naşterea lui nu fusese înregistrată. În sport, dacă ai 19 ani, uşile tale se deschid, dar toate ţi se închid în nas la 35 de ani. Probabil avea între 40 şi 50 de ani când a jucat în NBA", a declarat Kevin Mackey, antrenorul lui Manute de la Universitatea din Cleveland, citat de Marca. Mackey are 71 de ani, s-a pensionat, însă a recunoscut că a falsificat vârsta jucătorului-minune.

Manute Bol s-a născut într-o familie sudaneză, din tribul Dinka. Descoperit în inima Africii, întâmplător, despre Manute se spune că ar fi venit dintr-o familie de uriaşi. Mama avea 2,08 metri, tata - 2,03, sora - 2,03, iar străbunicul - 2,39 metri. Pe Manute, unele statistici NBA îl listează la 2,31 m - ceea ce înseamnă că ar împărţi prima poziţie în topul celor mai înalţi baschetbalişti din istorie cu românul Ghiţă Mureşan. Altele îl trec cu înălţimea de 2 metri, 30 de centimetri şi jumătate. Practic, "egalitatea" este tranşată la o jumătate de centimetru. Uriaşul jucător sudanez, care a căpătat cetăţenie americană, cântărea doar 95 de kilograme, faţă de cele 147 kg ale lui "Big Ghiţă".

Bol a murit în 2010, la vârsta "oficială" de 47 de ani, de insuficienţă renală, după o suferinţă cronică. Sudanezul are a doua medie all-time la blocaje, 3,3 pe meci, de-a lungul a 10 sezoane. Manute Bol a fost coechipier, la Washington Bullets, între 1987 şi 1988, cu cel mai scund jucător din istoria NBA - Muggsy Bogues.

ŞTIAŢI CĂ...? Nat Hickey, jucător în BBA (predecesorului NBA) deţine oficial recordul pentru cel mai bătrân jucător din istoria campionatului american de baschet, după ce s-a retras din sport, în aprilie 1948, la 45 de ani şi 363 de zile.

Ca şi în cazul lui Gheorghe Mureşan, fiul lui Manute Bol bate la porţile NBA-ului. Bol Bol măsoară 2,21 m şi a anunţat că se va înscrie la Universitatea din Oregon pentru a juca baschet.

1993 este anul în care Ghiţă Mureşan a ajuns în NBA

 

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.