Şoc la Timişoara. Tribunalul Arbitral Baschetbalistic obligă clubul alb-violet la plata a peste 90.000 de euro. ”Leii” din Banat riscă interdicţia la transferuri!

14 mar 2018 1175 afişări Baschet
Şoc la Timişoara. Tribunalul Arbitral Baschetbalistic obligă clubul alb-violet la plata a peste 90.000 de euro. ”Leii” din Banat riscă interdicţia la transferuri!
  • BC SCM Timişoara, ocupanta locului secund în Liga Naţională de Baschet masculin, are probleme majore. Clubul are oricum restanţe salariale de peste două luni, fapt de care s-a plâns antrenorul Tudor Costescu, dar problema aceasta păleşte în faţa ultimei ”bombe”.

Tribunalul Arbitral Baschetbalistic (BAT), recunoscut de FIBA, a decis că actualul club are de plătit peste 90.000 de euro salarii restante foştilor jucători de la începutul sezonului 2015-2016, moment în care echipa a trecut depe un ONG al actualul club de drept public al Consiliul Local Timişoara. Dacă datoriile nu vor fi achitate, echipa riscă să primească interdicţie de transferuri şi nu numai.

Toate problemele vin din anul 2015, în vara căruia Curtea de Conturi a României a stopat finanţarea din bani publici a echipei de baschet, pe motiv de nelegalitate. Atunci, ONG-ul BC Timişoara primea bani de la autorităţile locale şi judeţene sub formă de cotizaţie. Din august până în octombrie, clubul a funcţionat pe ”avarii”, jucătorii de top aduşi au plecat, iar ulterior, în noiembrie, clubul a trecut la nou-înfiinţata entitate de drept public, SCM Timişoara, şi s-au adus alţi jucători. Interesant este că jucătorii folosiţi din noiembrie până la final de sezon figurau pe SCM Timişoara, dar clubul a fost afiliat Federaţiei Română de Baschet abiat în luna iunie a anului 2016.

Străinii cu contract FIBA au dat clubul în judecată

Dintre cei plecaţi atunci, patru au dat în judecată clubul la tribunalul internaţional: Derrick Low, Kyle Shilloh, Nenad Milosevic şi Hristo Nikolov. Primul avea şi un proces în civil câştigat, iar BAT i-a disjuns speţa. Baschetbaliştii l-au mandatat pe Sabin Gherdan să îi reprezinte la BAT, iar în 8 martie, tribunalul baschetbalistic a dat câştig de cauză lui Nikolov, Milosevic şi Shilloh. Gherdan aşteaptă o sentinţă similară şi pentru Derrick Low. În total, cei trei au de primit peste 90.000 de euro,iar Low, în jurul a 30.000 de euro. Interesant este că Nikolov şi-a reziliat contractul şi are de primit, pe lângă cele două luni cât a stat la Timişoara, alte două luni, ca şi compensaţie prevăzută în contract. Shilloh a cerut diferenţa de salariu dintre România şi Finlanda, unde a jucat ulterior în acel sezon, iar BAT i-a aprobat solicitarea.
Asociaţia BC Timişoara e în insolvenţă şi a dispărut treptat din acte

Când SCM Timişoara a apărut în ”ecuaţie”, federaţiei i s-a comunicat că se asociază cu vechiul ONG. De altfel, Asociaţia Baschet Club Timişoara a intrat în insolvenţă şi se îndreaptă spre un faliment mai mult ca sigur. Treptat, ONG-ul a dispărut din documente. ” În regulamentul federaţiei se precizează că la o asociere, în cazul insolvenţei, falimentului sau desfiinţări unei entităţi, cealălaltă parte va plăti datoriile către terţi. În primul lor acord nu găsim această prevedere, iar în acordul din noul sezon, clauza este modificată. Ar fi interesantă o poziţie a federaţiei. Noi am solictat acordul de asociere la federaţie, am fost refuzaţi în sensul că nu am primit niciun răspuns. Apoi i-am solicitat arbitrului de la BAT să trimită o solicitare şi doar atunci am primit documentele”, a declarat reprezentantul jucătorilor, Sabin Gherdan, într-o conferinţă de presă.

SCM Timişoara susţine că deciziile BAT nu se aplică pe teritoriul României

Deoarece ştiau de conferinţa lui Sabin Gherdan, cei de la BC SCM Timişoara au emis un comunicat în care spune că nu pot plăti retroactiv datorii din bani publici. ”Aceste hotărâri arbitrale astfel pronunţate sunt emise cu un vădit exces de putere, contrar tuturor normelor juridice aplicabile, întrucât aceşti reclamanţi nu au avut niciun raport juridic cu clubul nostru şi în egală măsură nu au avut niciun acord arbitral încheiat prin care Tribunalului de Arbitraj Baschetbalistic să i se ofere competenţă în a judeca orice aspect ce ţine de clubul SCM Timişoara raportat la aceşti jucători. Facem precizarea că aceste hotărâri arbitrale nu produc efecte pe teritoriul român decât în măsura în care ar fi recunoscute în dreptul intern printr-o procedură de autorizare a executării în acea ţară a unei sentinţe arbitrale. Din punct de vedere legal, acest aspect este imposibil a se realiza. SCM Timişoara, club de drept public aparţinând Consiliului Local Timişoara, nu a avut, nu are şi probabil nu va avea niciodată bază legală în a plăti retroactiv sume de bani unor terţi cu care nu a avut niciodată raporturi contractuale”,se arată în respectivul comunicat.

Clubul mai este păsuit doar o săptămână! Riscuri? Amendă, interdicţie de transferuri şi de participare în cupele europene

Totuşi, ceea ce SCM Timişoara nu precizează este că datoriile puteau fi stinse cu bani privaţi. Reprezentantul jucătorilor spune că va mai păsui clubul o săptămână, iar ulterior va cere aplicarea sancţiunilor: amendă de 150.000 de franci elveţieni, interdicţie de a aduce jucători care nu aveau cartea verde în România şi interdicţia de joc în competiţiile FIBA. ” Decizia poate fi atacată pe motive procedurale la TAS, nu pe fond. Există o penalizare de 90 de euro pe zi, noi le-am dat un termen de două săptămâni să ne răspundă. Dacă nu, ne vom adresa BAT să pună în aplicare sancţiunile.Suntem deschişi la orice fel de soluţii. Ei au dorit să participe în continuare în prima ligă, dacă se înscriau din Liga I (n.r. eşalonul doi valoric baschetbalsitic românesc), nu aveau această problemă. În comunicat se spune că jurisprudenţa s-a schimbat, ceea ce nu este adevărat. Se vorbeşte despre un exces de putere din partea noastră, dar nu se poate vorbi de aşa ceva fiind vorba de Elveţia”,a mai precizat Gherdan.

Un caz similar a păţit echipa feminină CSM Târgovişte, ajunsă în al doilea eşalon tocmai din cauza interdicţiei de transferuri. Gherdan a precizat că în 85% dintre speţele cu sentinţe similare ale BAT, s-au recuperat banii, şi este optimist şi în ceea ce priveşte acest caz.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.