ANALIZĂ | Federaţia de baschet va construi terenuri în aer liber cu 4.000 de euro. Cât ne costă organizarea EuroBasket alături de unguri şi care sunt bugetele echipelor din Liga Naţională

26 oct 2014 1175 afişări Baschet
ANALIZĂ |  Federaţia de baschet va construi terenuri în aer liber cu 4.000 de euro. Cât ne costă organizarea EuroBasket alături de unguri şi care sunt bugetele echipelor din Liga Naţională Meciurile din Liga Naţională masculină adună din ce în ce mai mulţi spectatori

Material publicat în săptămânalul ProSport, distribuit în fiecare marţi, împreună cu Ziarul Financiar.

România va organiza Eurobasket 2015 la feminin, în colaborare cu Ungaria, iar costurile totale se vor ridica la 1.000.000 de euro. ProSport a stat de vorbă cu Horia Păun, preşedintele FR de baschet

În baschetul românesc  s-au făcut investiţii substanţiale în ultimii ani. O arenă de aproape 16 milioane de euro a fost construită la Cluj, s-a obţinut organizarea Eurobasket 2015 la feminin în Oradea şi Timişoara, iar Ploieştiul transferă jucători cu o carte de vizită impresionantă. Preşedintele Federaţiei Române de Baschet, Horia Păun, a vorbit pentru ProSport despre toate aceste progrese, dar şi despre îmbunătăţirile de care are nevoie infrastructura din Liga Naţională.

Între 500.000 de euro şi 1.500.000 de euro, bugetul unui club din Liga Naţională de Baschet

Bugetele din Liga Naţională de baschet variază de la echipă la echipă. O parte dintre ele primesc fonduri de la administraţiile locale, iar unele au combinată o componentă privată şi una de la stat. Cifrele se încadrează între 500.000 de euro pentru echipele din subsolul clasamentului şi 1.500.000 de euro pentru cele care se bat la titlu. „Diferenţa investiţiilor dintre CSU Ploieşti şi celelalte echipe este făcută de faptul că ei joacă în Eurocup, a doua competiţie ca valoare din Europa, după Euroleague. Practic, dacă evoluezi acolo şi vrei să contezi, pentru că dacă nu contezi nu te mai invită să joci, trebuie să-ţi faci o echipă bună, care presupune şi investiţii pe măsură. Ploieştenii au transferat foarte mulţi jucători, iar echipa de acum, una solidă şi cu baschetbalişti cu experienţă, au format-o pentru Eurocup. Sunt sigur că vor juca bine acolo“, a caracterizat Horia Păun strategia celui mai titrat club de baschet românesc din ultimul deceniu, cu un palmares de 10 titluri în 11 ani. CSU Ploieşti a transferat în ediţia din 2014-2015 un jucător american care a evoluat şapte sezoane în NBA.  Jarvis Hayes are 427 de prezenţe în cea mai valoroasă competiţie din lume, el evoluând în trecut la echipe precum  Washington Wizards, Detroit Pistons şi New Jersey Nets.

România va organiza Eurobasket 2015 (11-28 iunie) în colaborare cu Ungaria, în două săli de 2.500 şi 3.000 de locuri

O problemă arzătoare pentru România rămâne cea a arenelor de baschet, iar şeful federaţiei a caracterizat situaţia actuală: „Din păcate, în ceea ce priveşte arenele de baschet din România, nu stăm foarte bine. Dacă vorbim despre o arenă la nivel european, pentru o competiţie oficială masculină, ne trebuie o sală de peste 7.000 de locuri. Din fericire, a apărut la Cluj prima arenă de acest gen, dar aşteptăm şi altele. Au apărut şi alte două săli frumoase la Craiova şi la Dinamo. Revin, dacă vrem să organizăm competiţii de talie europeană şi la masculin, avem nevoie de ceva mai mult.  La feminin vom găzdui cu siguranţă un concurs de anvergură, ţinând cont că anul viitor vom organiza EuroBasket 2015, în colaborare cu federaţia maghiară. La această competiţie, solicitările în privinţa numărului de spectatori nu sunt atât de mari şi se doreşte să se joace în săli mai mici. Una dintre ele se construieşte acum la Timişoara şi sperăm să fie gata la timp“.

România va găzdui pentru a doua oară în istorie Eurobasket la feminin, după ce competiţia în care se întâlnesc cele mai bune naţionale feminine ale Europei s-a mai desfăşurat în ţara noastră şi în anul 1966. Meciurile se vor disputa în cinci oraşe din Ungaria şi în două arene din România: Sala Sporturilor Antonio Alexe din Oradea (capacitate de 2.500 de locuri) şi Sala Polivalentă Politehnica din Timişoara, care va avea o capacitate de 3.000 de locuri.


România va organiza Eurobasket 2015 (11-28 iunie) în colaborare cu Ungaria, în două săli de 2.500 şi 3.000 de locuri


De la 200.000 de euro până la zeci de milioane de euro pentru o sală la standarde europene

„E greu de spus cât costă cu exactitate construcţia unei săli care să corespundă standardelor actuale. Poţi ridica o arenă cu 200.000 de euro din structură metalică uşoară, la un standard acceptabil. Pentru o sală cum este cea de la Cluj, costurile se ridică la peste 15 milioane de euro. Am colaborat şi noi cu constructorul, ne-a cerut toate detaliile ce privesc cerinţele Federaţiei Internaţionale de Baschet (FIBA) şi pot spune că la Cluj avem toate standardele solicitate de FIBA“, a mărturisit Horia Păun, care a venit la conducerea FR de baschet pe 2 decembrie 2013.

Sala Polivalentă din Cluj a costat peste 15 milioane de euro, a fost construită în 4 ani şi deţine o capacitate de 7.200 de locuri, care se poate extinde la 10.000 de locuri. Dispune de o pardoseală demontabilă care permite practicarea mai multor sporturi, posedă un cub video unic în România, pe care se pot difuza imagini HD din timpul competiţiilor sportive, de tribune retractabile, care permit montarea unei scene pentru concerte sau spectacole, şi de o parcare subterană de 450 de locuri. De asemenea, există şi o sală de încălzire pentru sportivi, comparabilă cu o sală de sport, care va permite efectuarea şedinţelor de antrenament.


De la 200.000 de euro până la zeci de milioane de euro pentru o sală la standarde europene


Un teren în aer liber costă în jur de 4.000 de euro

„Dintr-un buget estimativ, probabil că organizarea Eurobasket 2015 ne va costa 1 milion de euro. Parte din aceşti bani vor fi acoperiţi din fonduri private, dar sperăm ca şi Ministerul Tineretului şi Sportului să ne ajute cu o parte din bani. Mai mult ca sigur că şi administraţiile locale din Oradea şi Timişoara vor contribui financiar la organizarea în bune condiţii a campionatului“, a estimat fostul baschetbalist de la Steaua costurile organizării Eurobasket, dezvăluind pentru ProSport şi unul dintre planurile sale. „Dorim să implementăm un proiect pentru construirea terenurilor în aer liber. Acestea nu sunt costisitoare, pentru unul singur fiind nevoie în jur de 4.000 de euro.  În cazul în care doreşti să-l îngrădeşti şi să-i instalezi nocturnă, creşte şi investiţia. La şcolile de la noi este o problemă, pentru că, la sfârşitul orelor de curs, copiii nu mai au acces pe terenurile unde sunt instalate panouri“, conchide Păun.


Horia Păun, un oficial tânăr şi plin de proiecte

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.