Test drive Kia Sportage facelift - SUV-ul compact al coreenilor face un pas în faţă - GALERIE FOTO

11 sep 2018 2374 afişări Auto-Moto
Test drive Kia Sportage facelift - SUV-ul compact al coreenilor face un pas în faţă - GALERIE FOTO FOTO: Dragoş Savu / Mediafax Foto
GALERIE (43 de imagini) VEZI GALERIA

Cel mai bine vândut model al brandului coreean la nivel global a primit un facelift şi beneficiază de un design actualizat, atât la interior cât şi la exterior. Cu toate acestea, cea mai importantă noutate este introducerea în gamă a unui sistem de propulsie avansat diesel mild-hybrid de 48V, însă până când acesta va ajunge şi pe piaţa din România, am testat varianta cu motor diesel 1.6 litri şi 136 de CP, conectat la o transmisie automată cu 7 trepte.

Nu este cel mai sprinten dintre propuloasele oferite de Kia, însă în multe siţuaţii dă senzaţia că este mult mai puternic decât în realitate.

FOTO: Dragoş Savu / Mediafax Foto

Modificări discrete la exterior

Pe lângă modificările de sub capotă, la exterior Sportage vine cu o nouă grilă, noi proiectoare de ceaţă LED sub formă de „cuburi de gheaţă”, evacuare dublă şi jante din aliaj de 19 inci. În versiunea GT Line există şi nişte inserţii cromate de culoare închisă pe pragurile laterale şi pe hayon. De asemenea, în versiunile de echipare superioare Sportage vine cu faruri LED. Mici modificări au fost făcute şi în partea din spate, la stopuri. Acestea au fost unite printr-o dungă pe toată lăţimea maşinii, însă, din păcate, aceasta nu este luminoasă.

Sistemul de infotainment a primit un update

La interior, principala noutate este sistemul de infotainment care a fost actualizat. Acesta vine cu un display touchscreen de 8 inchi care afişază imagini mai clare şi are un răspuns la apăsare mai rapid faţă de versiunile precedente. Modelele de bază însă, folosesc un ecran mai mic, de 7 inchi, dar primesc Apple CarPlay şi Android Auto ca dotare standard. Pe lângă acestea, Sportage a fost echipat cu numeroase sisteme active de asistenţă pentru şofer, cum ar fi Smart Cruise Control cu funcţie ​​Stop & Go, asistenţă parcare/Parking Assist, avertizare coliziune unghi mort şi un monitor cu sistem de monitorizare Around View.

FOTO: Dragoş Savu / Mediafax Foto

O altă noutate este volanul teşit în partea de jos care îi oferă o tentă sportivă. Acesta este îmbrăcat în piele şi are custături contrastante. Lângă schimbătorul de viteze se află butonul frânei de mână şi butoanele pentru selectarea modului de condus – o poziţionare care nu pare a fi la îndemână la prima vedere, dar cu care te obişnuieşti destul de rapid.

Interiorul poate fi şi elegant

Mai mult, materialele folosite au fost îmbunătăţite, interiorul noului Sportage fiind destul de rafinat, dispunând de tapiţerie în două tonuri de culoare, negru şi gri, astfel că acum habitaclul lui Sportage se apropie mai mult ca niciodată de segmentul premium, deşi koreeni se feresc să folosească acest cuvânt. Materialele folosite sunt de o calitate bună, moi la atingere şi cu o textură plăcută, mai ales în partea de sus a bordului şi a feţelor uşilor. Apropo de uşi, în spaţiile de depozitare din portierele din faţă încape o sticlă de un litru şi alte câteva mărunţişuri pe lângă.

FOTO: Dragoş Savu / Mediafax Foto

Poziţia la volan este una destul de înaltă, care nu prea te îndeamnă să conduci sportiv, însă îţi inspiră un sentiment de siguranţă.

Spaţiu pentru 5 adulţi şi portbagaj de peste 500 de litri

Scaunele sunt confortabile şi oferă o susţinere laterală bună, iar bancheta din spate e suficient de încăpătoare chiar şi pentru trei adulţi, iar spaţiul pentru cap şi picioare e bun. Locurile de depozitare sunt multe şi mari – de la cele din uşi pentru sticle şi până la cotiera. Capacitatea portbagajului este aceeaşi ca până acum – 503 de litri.

Stabilitatea este foarte bună, ruliul lipseşte, iar direcţia este – la rândul său – una dintre cele mai bune. Cutia automată cu şapte trepte schimbă foarte rapid treptele şi se portiveşte foarte bine cu propulsorul diesel, care s-a descurcat destul de bine, livrând puterea liniar şi fără eforturi. Merită menţionat şi că insonorizarea este bună, astfel că habitaclul e un loc silenţios, ceea ce e întotdeauna un lucru bun, mai ales în cazul motorizărilor diesel.

+

FOTO: Dragoş Savu / Mediafax Foto

La sfârşitul testului în care am petrecut mai mulţi kilometri la volanul maşinii, atât în Bucureşti, cât şi în afara lui, dar şi pe drumuri destul de proaste, consumul mixt afişat pe ecranul computerului de bord a fost de 8.0 l/100 km.

Preţurile încep de la 18.663 de euro cu TVA inclus pentru varianta de bază cu tracţiune pe puntea din faţă şi motor pe benzină de 1,6 litri ce dezvoltă 132 CP şi ajung la 28.084 de euro cu TVA inclus pentru versiunea cu tracţiune integrală, motor diesel de 1,6 litri cu 136 CP şi cutie de viteze automată. Chiar dacă nu este deocamdată disponibil în România, noul Sportage cu motor diesel de 2.0 4x4 MILD HYBRID 48V şi transmisie manuală, are un preţ anunţat de 26.971 de euro cu TVA inclus. Varianta de top a acestei motorizări va costa 31.065 de euro. 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.