Temperaturi extreme la Raliul Dakar! Emanuel Gyenes, locul 14 după o etapă începută la -3˚C şi încheiată la +41˚C

13 ian 2011 33 afişări Auto-Moto
Temperaturi extreme la Raliul Dakar! Emanuel Gyenes, locul 14 după o etapă începută la -3˚C şi încheiată la +41˚C Temperaturi extreme în raliul Dakar! Mani Gyenes, locul 14 după ce a pornit de la -3˚C şi a terminat la +41˚C

Dakar-ul a revenit pe 12 ianuarie în Argentina, Mani Gyenes şiMarcel Butuza făcând faţă cu brio celei mai grele zile din raliu.Piloţii au fost nevoiţi să concureze la peste 40˚C, într-o specialăde 176 km, după ce cu doar câteva ore înainte de start au fost înAnzi la o altitudine de peste 4.700 m şi la o temperatură de -3˚C.Pe 13 ianuarie se desfăşoară ultima probă sepcială cu dune dinaceastă ediţie a raliului, fiind programaţi 622 km.

Ieri s-a concurat într-o specială extrem de dificilă din cauzanisipului foarte fin şi a dunelor albe de la Fiambala, dar şi dinpricina numeroaselor capcane care au existat la capitolulnavigaţie. Mai mult de jumătate din concurenţi, inclusiv favoriţiide la categoriile moto şi auto, s-au pierdut în prima specială dela revenirea în Argentina. Ziua a fost una foarte grea, pentru căpiloţii de la moto au fost nevoiţi să se trezească înainte de oralocală 04.00 am pentru a porni din bivouacul de la Copiapo (Chile)către speciala care se afla pe partea cealaltă a munţilor Anzi.Într-o primă etapă de legătură care a măsurat 509 km s-a ajuns depe malul Oceanului Pacific în Paso San Francisco la o altiutinde depeste 4.700m, pentru ca ulterior să se coboare către startul probeispeciale. În şase ore concurenţii de la categoria moto au ajuns dela 15˚C (temperatura din Copiapo) la -3˚C (temperatura din Paso SanFrancisco), pentru ca în final să pornească în proba specială la41˚C.

Pe lângă dunele albe cu nisip fin, speciala a fost şi una în cares-a rulat în albia unui râu secat concurenţii având mari problemecând a venit vorba de găsirea unei trase pentru a ieşi din acelued.

Atât Mani Gyenes cât şi Marcel Butuza au reuşit să se acomodezedestul de repede cu diferenţele de temperatură şi au rulat înspeciala care, deşi a avut doar 176km, a fost considerată de toţiconcurenţii cea mai grea din raliu. Sătmăreanul a reuşit să termineziua cu al 14-lea timp aceasta fiind cea mai bună clasare a unuipilot român într-o specială a Dakar-ului şi a urcat două poziţii înclasamentul general ajungând pe locul 19. Gyenes rămâne şi dupăparcurgerea celei de a 10-a din cele 13 probe programate în aceastăediţie lider la clasa Maraton.

Cea mai grea porţiune din proba specială a fost pentru MarcelButuza un canion. Din cauza căldurii de aici mulţi concurenţi s-auluptat să îşi scoată motocicletele având în vedere că motoarele sesupraîncălzeau. Pilotul care în 2007 a fost în primii 10 rideri dinCampionatul Mondial de Rally-Raid a reuşit să depăşească aceastăsituaţie, deşi s-a chinuit 2h ore pentru ca să facă cei 100 demetri care l-au scos din canion.

Această primă zi din Argentina a fost şi o etapă în caresolidaritatea dintre concurenţi s-a văzut atât în lunga etapă delegătură care i-a adus pe rideri din Chile cât şi pe probaspecială. David Casteu a avut nevoie de ajutor pentru a ajunge lastartul probei speciale şi francezul a fost ajutat de unul dinfoşti săi coechipieri de la Vectra Racing. Marcel Butuza l-atractat pe Casteu peste 100 de km şi acesta a reuşit să ajungă lastartul probei rămânând astfel în raliu.

Astăzi (13 ianuarie) este programată etapa Chilecito - San Juancare are măsoară în total 786 de km, 622 din aceştia fiind km dinproba specială. Este ultima zi în care se va rula pe dune însă şiaici fesh fesh-ul acel nisip extrem de fin va face diferenţa pentrucă ascunde foarte multă piatră.

Până la finalul raliului se va mai concura în două probe specialecarvana urmând să ajungă la Buenos Aires pe 15 ianuarie.


Clasamentproba specială nr.10

1. Marc Coma (KTM) 3h06min35sec
2. Cyril Despres (KTM) +9min56sec
3. Ruben Faria (KTM) +13min22sec

............................................................

14. Emanuel Gyenes (KTM) +37min28sec
...........................................................
73. Marcel Butuza (KTM) +3h06min12sec
............................................................

Clasament generaldupă 9 probe speciale

1. Marc Coma (KTM)
2. Cyril Despres (KTM)
3. Chaleco Lopez (Aprilia)
......................................
19. Mani Gyenes (KTM)
......................................
65. Marcel Butuza (KTM)
....................................

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.