Niki Lauda împlineşte 70 de ani: portretul creionat de actorul care a dat audiţii pentru a fi Lauda, apoi i-a spus povestea. Totul a început cu "hey, nu eşti pilot de raliuri! Nu eşti un şofer bun! Stai în spatele camionului!"

22 feb 2019 1943 afişări Auto-Moto
Niki Lauda împlineşte 70 de ani: portretul creionat de actorul care a dat audiţii pentru a fi Lauda, apoi i-a spus povestea. Totul a început cu "hey, nu eşti pilot de raliuri! Nu eşti un şofer bun! Stai în spatele camionului!" Niki Lauda, prin ochii omului care i-a dat viaţă pe marele ecran

Austriacul Niki Lauda, una dintre marile personalităţi ale Formulei 1, împlineşte, vineri, 22 februarie, 70 de ani. Triplu campion mondial în competiţia supremă a motorsportului (1975, 1977 şi 1984), Andreas Nikolaus Lauda s-a născut la Viena, a debutat la 22 de ani în F1 şi a obţinut 25 de victorii, din 171 de starturi.

Ambiţia i-a caracterizat cariera lui Lauda: familia sa nu a fost încântată de alegerea lui NIki, iar acesta şi-a susţinut prin forţe proprii cariera, cu multe împrumuturi bancare. În 1976, în Germania, un accident i-a marcat viaţa campionului en-titre, i-a schimbat definitiv fizionomia, dar nu l-a făcut să renunţe: deşi a fost scos dintr-o maşină în flăcări, cu arsuri grave, Lauda a revenit pe circuit şi a rămas o prezenţă constantă la marginea pistei, chiar şi după retragere - fie în garajul unor echipe, fie ca analist tv.

Una dintre cele mai dramatice cariere din istoria motorsportului a devenit, în 2013, subiect de film. "Rush" a spus povestea rivalităţii dintre britaniul James Hunt şi Nikki Lauda, concentrată în jurul accidentului de la Nürburgring. Iar actorul Daniel Brühl l-a cunoscut altfel, încercând să devină Niki Lauda.

Audiţie pentru a intra în pielea lui Lauda

Pe marile ecrane, povestea lui Niki Lauda a fost spusă de actorul germano-spaniol Daniel César Martín Brühl González - pe scurt, Daniel Brühl. Cunoscut publicului larg din comedia neagră semnată de  Quentin Tarantino, "Ticăloşi fără glorie", Brühl a primit numeroase nominalizări pentru rolul secundar din filmul "Rush" - la premiile BAFTA, Globurile de Aur şi nu numai.

În timp ce filmul rula în paddock-ul Formulei 1, chiar la Grand Prix-ul de la Nürburgring, în 2013, Daniel Brühl oferea un amplu interviu în The Guardian, povestind cum a intrat în pielea celebrului pilot de Formula 1.

  • Născut la Barcelona, dintr-un tată german şi o mamă de origine spaniolă, Brühl a zugrăvit perfect imaginea ambiţiosului, cerebralului şi calculatului pilot Niki Lauda. Unul dintre avantajele sale, la audiţii: vorbea fluent germana.

"În mod normal, după audiţii, te lasă să putrezeşti vreo două săptămâni. Te sună apoi şi îţi spun - 'a fost incredibil, dar nu eşti tu alesul'. La trei zile după ce am dat proba, eram în vacanţă cu iubita mea, depăşeam un camion, iar ea ţipa la mine - 'hey, nu eşti pilot de raliuri! Nu eşti un şofer bun! Stai în spatele camionului!' 

Telefonul a sunat la 8 dimineaţa. Am văzut numărul şi mi-am spus că - oops, e el. 'Da, sunt Niki. Cred că trebuie să ne întâlnim'", a povestit Brühl pentru The Guardian. Vocea de la telefon i-a mai spus: "Vino la Viena. Adu-ţi un bagaj de mână. Dacă nu ne vom înţelege, te poţi căra". Lui Brühl, i s-a părut genial şi a tras pe loc o concluzie. "Deci aşa e el!".

De cum a ajuns, i s-a spus să nu se teamă să pună întrebări, chiar şi despre subiectele delicate - accidentul, teama. În prima seară, a luat masa împreună cu Niki Lauda, soţia acestuia şi fosta soţie a austriacului. Lauda, dezinvolt ca orice austriac, i-a spus "vom lua masa împreună. Va fi mai încins decât o cursă de Formula 1".

"Este foarte direct. Nu se repetă niciodată. Nu spune un cuvânt în plus pentru că o consideră o pierdere de vreme şi de bani. Vorbind despre accident - nu e vorba că nu vrea să vorbească, dar, pentru a se proteja probabil, a încercat să şteargă tot. Încearcă să nu se gândească prea mult la asta. Eu sunt o persoană care iubeşte contactul cu cei din jur. Iau în braţe pe toată lumea - poate pentru că sunt pe jumătate spaniol. Lui Niki asta nu îi place. Am simţit o oarecare distanţă, pentru că Niki nu este omul care să se prefacă imediat că îţi e prieten, după 2-3 întâlniri. Are reputaţia unui om rece şi strict, dar m-am înţeles de minune cu el. M-a ajutat cu tot ce mi-a trebuit. Şi mulţi apropiaţi de-ai lui mi-au spus că a fost extrem de gentil cu mine"
Daniel Brühl, pentru The Guradian

"Îl invidiez pe Niki pentru cât de direct este. Niki este franc. Este ceva seducător şi curajos în asta. Când eram copil, ştiam cine e Niki Lauda. Era şi este un fel de idol în Germania"
Daniel Brühl, pentru Indie Wire

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.