Gyenes goneşte în Dakar. Sătmăreanul a trecut în frunte la clasa Maraton. Două accidente în acelaşi loc în etapa a opta

12 ian 2015 1100 afişări Auto-Moto
Gyenes goneşte în Dakar. Sătmăreanul a trecut în frunte la clasa Maraton. Două accidente în acelaşi loc în etapa a opta

Românul Emanuel Gyenes (Autonet Motorcycle Team) s-a adaptat perfect condiţiilor din Raliul Dakar. La jumătatea competiţiei, după etapa a şaptea, sătmăreanul a preluat conducerea la clasa Maraton, categorie la care nu este permisă schimbarea motorului. Performanţa este cu atât mai importantă cu cât, în etapa a doua, Mani a fost la un pas de a abandona competiţia din cauza unei probleme tehnice, care l-a făcut să piardă timp preţios în clasament.

Gyenes a recuperat etapă cu etapă şi la finalul uneia dintre cele mai grele speciale, de 717 km, care i-a purtat pe rideri de pe coasta Oceanului Pacific până la 3.700 m altitudine în Uyuni, a trecut pe primul loc al clasamentului.”Mi-a fost greu să îmi găsesc ritmul azi. A fost o zi foarte lungă şi este prima dată când concurez atât de mulţi km la o altitudine de peste 3.000 de metri. Vom reveni în Chile şi sper să îmi măresc avansul pe care îl am la clasa Maraton”, a declarat acesta.

De altfel, etapa a şaptea a fost una dintre cele mai dificile, condiţiile meteo fiind extreme. Treziţi la ora 4 dimineaţa, concurenţii au parcurs peste 390 de km pentru a ajunge la startul probei. Au trecut graniţa din Chile în Bolivia şi ulterior, au pornit, de la o altitudine de 3.500 m, pe speciala care a măsurat 321 km. A fost de altfel şi cea mai liniştită parte a etapei, pentru că a urmat un traseu presărat cu numeroase treceri prin râuri, totul fiind îngreunat de ploaia care a făcut drumul alunecos şi noroios.

Două accidente în acelaşi loc
Nici această etapă nu a fost ferită de accidente. Astfel, Mercedesul pilotat de argentinianul Juan Manuel Silva s-a dat peste cap de câteva ori după ce a intrat cu viteză într-o zonă accidentată. Câteva minute mai târziu, în acelaşi loc canadianul Matthew Campbell nu a putut controla maşina şi s-a dat şi el peste cap, maşina luând foc. Din fericire, nimeni nu a fost rănit.
 

 

Luni este programată etapa a opta din Dakar, cu speciala Uyuni – Iquique, de 784 kilometri, o etapă în care se va concura sute de kilometri la peste 3.000 metri altitudine. Din cauza ploii abundante, startul official pe această probă a fost decalat cu câteva ore.

La general, Mani Gyenes ocupă locul 30, în timp ce Marcel Butuza ocupă locul 60.
 

  • 5 etape au mai rămas până la finalul Raliului Dakar, care se va termina pe 17 ianuarie
Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.