Dakar 2018: De la deşert şi 35°C, la altitudini extreme şi 3°C. Emanuel Gyenes este pe locul 30 cu 8 etape înainte de final

13 ian 2018 590 afişări Comentează şi tu Auto-Moto
Dakar 2018: De la deşert şi 35°C, la altitudini extreme şi 3°C. Emanuel Gyenes este pe locul 30 cu 8 etape înainte de final 2 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7959/16926557/2/sosirea-in-la-paz-dakar-2018.jpg

Emanuel Gyenes a pornit astăzi în partea a doua a ediţiei 2018 a Raliului Dakar şi ocupă locul 30 în clasamentul general, cu opt etape înainte de finiş. Dacă în primele cinci zile ale raliului s-a concurat în deşertul Atacama şi concurenţii au avut de furcă cu nisipul foarte fin şi temperaturile ridicate, în următoarele trei zile se va rula la altitudini minime de 3.000 de metri şi temperaturi de 3°C. 

Ediţia cu nr. 40 a Raliului Dakar s-a dovedit a fi cea mai imprevizibilă şi dură organizată până acum în America de Sud. Totul a început pe 6 ianuarie cu startul oficial din capitala peruană Lima şi a continuat cu etapele din cel mai arid deşert al planetei, Atacama. Dakar-ul nu a mai fost aici de cinci ani, iar Mani de şase şi asta s-a văzut, mai ales pentru că s-a rulat în zone 100% noi pentru raliu şi concurenţii au fost surprinşi de dificultatea acelui nisip. Mr. Dakar, cum este supranumit omul care a câştigat raliul de 13 ori (Stephane Peterhansel), declara că nu a mai văzut de foarte multă vreme dune dintr-un nisip atât de fin şi care să se rupă atât de uşor când ajungi în vârf. Într-una dintre etape s-a concurat în dune de peste 2.000 de metri. „Au fost dune din care am ieşit ca dintr-o pâlnie”- Mani Gyenes.

Joi s-a trecut din Peru în Bolivia într-o etapă a cărei probă specială organizatorii au fost nevoiţi să o scurteze pentru motociclişti. Chiar dacă nu au mai concurat la 4.700 de metri altitudine unde fulguia, riderilor nu le-a fost de loc uşor în etapa care i-a dus în La Paz, capitala aflată la cea mai înaltă altitudine din lume 3.640 m. A plouat pe toată lungimea probei speciale, care a fost scurtată la mai puţin de 200 de km şi concurenţii nu au scăpat de ploaie nici în oraş, unde au fost aşteptaţi de zeci de mii de bolivieni.

Condiţiile dure cu schimbări bruşte de temperatură nu au fost prielnice pentru Mani, care de două zile se chinuie cu o răceală care îi îngreunează destul de mult modul în care respiră la aceste altitudini extreme din Bolivia. Totuşi, ziua de odihnă (vineri) din La Paz i-a prins bine şi a izbutit să îşi mai întremeze forţele pentru cea de a doua parte a Dakar 2018, cea care începe astăzi (sâmbătă), cu etapa La Paz – Uyuni.

Dacă în drumul către capitala Boliviei concurenţii au trecut pe lângă Lacul Titicaca, în drumul către Uyuni merg pe lângă Salar de Uyuni, cel mai mare deşert sărat şi unul dintre cele mai plate locuri de pe Terra – altitudine 3.656 m. Aceasta este a şaptea etapă a raliului şi măsoară în total 727 km, dintre aceştia 425 km sunt de probă specială. Este o etapă dură în care motocicliştii s-au trezit la ora trei dimineaţa (ora locală) pentru că la ora 4 a început să se plece din bivuac către startul probei speciale (temperatura aerului nu a depăşit 5°C). Proba specială are un traseu pe cărări şi drumeaguri andine cu mult noroi, după ploile căzute în ultimele zile. În plus, la finalul unei zile dure şi friguroase, riderii vor trebui să îşi pregătească singuri motocicletele pentru duminică, având în vedere că este o etapă maraton, adică una în care nu se întâlnesc cu echipele de asistenţă tehnică la finalul probei. Pe 14 ianuarie periplul bolivian va continua cu etapa Uyuni – Tupiza, urmând ca luni să se coboare către oraşul argentinian Salta, de unde se va continua către Cordoba, pentru finişul de pe 20 ianuarie.

  • Emanuel Gyenes #28: „Din păcate, am răcit şi am fost nevoit să concurez cu febră în etapa a şasea, cea de joi. Dar am ajuns cu bine în La Paz, unde a fost programată ziua de odihnă şi mi-a făcut bine să dorm la hotel (în bivuac se doarme în cort), unde m-am putut aduna puţin. Am avut o primă săptămână foarte grea, nu a fost începutul pe care mi l-aş fi dorit, însă am ajuns în ziua de odihnă pe locul 30 la general şi sper ca de aici să pot urca în clasament. De acum mai urmează opt zile de concurs, sâmbătă vom fi în Uyuni şi este etapă maraton, nu ne întâlnim cu asistenţa. Sper să fie totul bine, să nu trebuiască să repar nimic la motocicletă. Mă deranjează că aici în Bolivia este destul de frig, suntem la 3.600 de metri altitudine şi vom mai urca puţin, iar cum sunt răcit îmi este mai greu cu respiraţia. Când vom ajunge în Salta, în Argentina, acolo temperaturile vor mai creşte şi până atunci sper să îmi revin şi eu.”

Ce se întâmplă cu organismul unui rider în cele 4 zile petrecute la altitudini extreme?

La altitudini se modifică următorii factori:  scade presiunea atmosferică, scade presiunea parţială a oxigenului, scade temperatura şi umiditate, radiaţia solară este crescută.

”Factorul care influenţează cel mai mult performanţa şi capacitatea de efort este diminuarea presiunii parţiale a oxigenului. Aceasta scade cu 1/4la 2500 m şi 1/2 la 5000 m. Scăderea presiunii parţiale a oxigenului duce la saturaţie mult mai mică a O2 în sângele arterial. Iar saturarţia mica de oxigen implică: scăderea capacităţii de efort în anduranţă, diminuarea capacităţii funcţionale a sistemului nervos central. Creierul reacţionează în mod sensibil la deficitul de oxigen (hipoxie) - foarte uşor poate să apară lipotimia sau sincopa. Sportivul pierde lichide din cauza aerului mult prea uscat şi rece (apa din căile respiratorii trebuie umidificată şi reîncălzită). Este intensificată degradarea glicogenului intramuscular - glicogenoliza accentuată de creşterea intensităţii exerciţiului în astfel de condiţii. Se intensifică metabolismul carbohidraţilor (organismul transformă carbohidraţii în glicogen muscular).Este absolut necesar aport compensator de lichide şi electroliţi şi creşterea aportului de carbohidraţi.” – Mihaela Beldie Dobranici, medic sportiv.

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.