INTERVIU cu PRIMUL ROMÂN calificat la JO 2016, atletul Marius Ionescu: "Am simţit greutăţi doar la km 35". Maratonul de la Dusseldorf, cele două băşici, paharul de bere, pantofii roşii şi cartea lui Haruki Murakami

27 apr 2015 3535 afişări Comentează şi tu Atletism
INTERVIU cu PRIMUL ROMÂN calificat la JO 2016, atletul Marius Ionescu: "Am simţit greutăţi doar la km 35". Maratonul de la Dusseldorf, cele două băşici, paharul de bere, pantofii roşii şi cartea lui Haruki Murakami Foto: ANDRU NENCIU 9 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7958/14160777/2/marius-03.jpg
  • Atletul Marius Ionescu (30 de ani) a devenit primul sportiv român calificat la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro 2016
  • Sportivul din Craiova a câştigat duminică Maratonul de la Dusseldorf, cu timpul de 2h13,19, realizându-şi baremul impus de IAAF (Federaţia Internaţională de Atletism) pentru CM din august. Standardul propus de IAAF, 2h17:00, reprezintă şi barem pentru JO din Brazilia de peste un an
  • Elevul profesorului Cătălin Geapana şi-a corectat recordul personal, 2h13,33 (Hamburg 2013) cu 14 secunde
  • ProSport a stat de vorbă duminică seara cu fondistul care în august va participa la al treilea campionat mondial al carierei


Marius Ionescu, în Satul Olimpic de la Londra, la Jocurile Olimpice din 2012. FOTO Andru Nenciu

Cuvintele i se încăpăţânează să nu avanseze pe vârful limbii. Mai resimte încă supradoza de oboseală acumulată pe parcursul celor 42,195 de kilometri ai maratonului de la Dusseldorf. Abia în toiul nopţii spune că va conştientiza cu adevărat performanţa obţinută în Germania: realizarea baremului pentru Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro şi implicit pentru Campionatul Mondial din luna august.

Marius Ionescu (30 de ani) se hrăneşte cu mişcare, cu agitaţie şi cu alergare. Spune că ar alerga şi noaptea, dar apoi n-ar mai avea resursele fizice necesare pentru a se încheia la şireturi dis-de-dimineaţă. Mereu aflat pe picior de fugă, elevul antrenorului Cătălin Geapana dă dovadă de o rezistenţă dincolo de firesc în faţa durerii. I-ar trebui toată catedra de matematică de la Lazăr, Neculce, Sava şi Caragiale pentru a socoti exact câţi kilometri a alergat în carieră, dar îşi bombează pieptul şi zice că va menţine ritmul constant şi la 100 de ani.

Un adevărat promotor al alergării în România, "Piciu" are mereu un sfat şi pentru amatorii de sport în aer liber. "Dacă începeţi serviciul în jurul orei 8, ideal ar fi să vă treziţi pe la 6, să faceţi un duş şi să porniţi la o tură de alergat. În Marea Britanie există un cult pentru alergarea de dimineaţă. Pe şosea, pe trotuare, în parc, oriunde! Dacă nu s-ar putea dimineaţa, atunci şi seara e bine, pentru că muşchii se relaxează după o zi petrecută pe scaunul de la birou. Cea mai mare problemă o constituie voinţa oamenilor de a se da jos din pat dis-de-dimineaţă. Trebuie să aveţi voinţă!", e sfatul lui Marius pentru cititorii ProSport. Până la punerea în aplicare a mesajului campionului din Craiova şi până la exerciţii de voinţă, să prindem curaj cu povestea cursei de la Dusseldorf, un maraton la finele căruia un român şi-a realizat baremul pentru Jocurile Olimpice.


Marius, primul din dreapta, la puţin timp după ce începuse cursa din Dusseldorf. FOTO RP Online

Felicitări, Marius. Cât te-ai pregătit pentru acest maraton terminat cu barem pentru Jocurile Olimpice şi în acelaşi timp pentru Campionatul Mondial?
Mulţumesc. Am început pregătirea din noiembrie, era o cursă foarte importantă pentru mine în contextul în care anul trecut nu m-am putut exprima la un nivel strălucitor. N-am avut un an în care să-mi meargă prea strălucit. Mă bucur că acum se văd roadele unei perioade în care am muncit până la ultima picătură de energie şi simt că munca mi-a fost îndeplinită. Cursa de la Dusseldorf este a doua din 2015 pe care o câştig, prima a avut loc în primăvară, pe 1 martie, în Olanda, a fost o cursă de 20 de kilometri.

Pregătitoare să-i spunem.
O putem percepe şi aşa. Sunt mulţumit, sunt foarte mulţumit.

Spuneai că ai început pregătirea din noiembrie, avem deci şase luni de antrenamente. Unde te-ai pregătit?
În Portugalia, la climă mai caldă, potrivită pentru noi, alergătorii de cursă lungă.

Înainte să reintrăm în atmosfera cursei, aş vrea să te întreb cât de mult îl ajută pe un sportiv care a alergat 42 de kilometri şi 195 de metri o halbă cu bere?
Ha, ha, ha. De ce mă întrebi?

Te-am văzut pe podium cu o halbă imensă de bere în mână. A fost premiul?
A fost un pahar pe care cu greu l-am putut ţine în mână... Era ca trofeu din partea sponsorului competiţiei, Erdinger, producător de bere. Să ştii că doar am gustat...
 


Traseul din Dusseldorf, unul pe care Ionescu l-a considerat facil FOTO RP Online

Hai să vorbim puţin despre cursă. Ai marşat pe o tactică anume, ţi-ai adaptat strategia în funcţie de ce pregăteau ceilalţi competitori?  
A fost o cursă bună din toate punctele de vedere. Am beneficiat de un grup cu care să alerg până la kilometrul 30, iar apoi am mers singur şi parcă îmi creşte pulsul şi acum când revăd finalul cu ochii minţii. Sunt bucuros că s-a terminat cu bine. Traseul a fost unul care mi s-a potrivit mânuşă, iar vremea s-a dovedit a fi tocmai bună pentru o alergare lungă.

În proba de maraton, competitorii mărturisesc că se lovesc de un punct critic în timpul cursei. Nu-şi mai simt picioare, nu mai văd nimic, nu mai rezistă din punct de vedere psihic sau durerile le taie tot elanul. Ai simţit că nu mai poţi la un moment dat?
Am simţit ceva greutăţi la kilometrul 35, dar am zis că este cursa mea şi nu-mi pot permite să las pe altcineva să-mi fure acest moment.

Cum te-ai redresat?
Totul îţi vine din interior, îţi induci ideea că ai resursele fizice necesare pentru a continua. Trebuie să ai şi atitudine, trebuie să te şi automotivezi după fiecare kilometru.

"La noi, în cursa de maraton, punctele moarte sunt după kilometrul 30. Între kilometrii 30 şi 40. De la kilometrul 37 poţi să începi să spui că dacă "am rezistat până acum, mai rezist încă 5 kilometri". Dar trebuie să fii foarte tare, trebuie să fii foarte puternic ca mentalitate şi să crezi foarte mult că poţi depăşi acel moment dificil. Am avut multe momente moarte, cum spunem noi în atletism, în care am cedat şi am realizat că am greşit, dar era prea târziu"

Constantina DIŢĂ, campioană olimpică maraton - Beijing 2008

Recordul României la maraton, deţinut de Cătălin Andreica, stă în picioare de aproape 37 de ani. De ce ai avea nevoie pentru a-l putea corecta?
Sunt multe lucruri, dar acum mă gândesc că am capacitatea să dobor recordul naţional, trebuie doar să am o cursă precum cea de aici, de la Dusseldorf, să am cu cine alerga până spre final, atleţi de valoare, cu reale calităţi, care să impună un ritm ridicat şi să se nască o concurenţă generatoare de timpi foarte buni.


Marius Ionescu va participa în Beijing la al treilea campionat mondial al carierei, craioveanul fiind unicul băiat român care a luat vreodată startul la o comeptiţie de o asemenea anvergură. Sportivul pregătit de Cătălin Geapana a participat pentru prima dată în 2011, când a terminat la Daegu pe locul 13 (2h15:32), iar în 2013 a luat startul la Mondialul din Moscova, loc 26 (2h18:31)
Marius a purtat pantofi de greutatea fulgului. Culoarea roşie, culoarea lui preferată FOTO RP Online

Cât va dura pauza de refacere a maratonistului după 6 luni de pregătire la intensitate maximă

Din punct de vedere fizic cum ai terminat cursa? Unii fondişti încheie cu răni la picioare, cu băşici, cu unghii smulse...
Am încheiat cu ceva obişnuit pentru un maratonist, nimic ieşit din comun după o cursă de 42,195 km. Fără probleme cu picioarele. Bine doar una-două băşici, ceea ce este normal pentru o cursă de o asemenea anvergură.

Te-ai pregătit şase luni, ai susţinut un ritm ridicat timp de mai bine de două ore. Ce presupune refacerea în cazul unui maratonist sau ce urmează pentru tine?
Acum voi avea o săptămână de pauză, iar după această perioadă intenţionez să încep uşor cu pregătirea pentru Campionatul Mondial din luna august din China, unde sper să concurez cât mai bine.

În China, în Beijing, a fost obţinută la proba ta o performanţă fabuloasă de către o româncă - aur olimpic prin Constantina Diţă când avea 38 de ani. Continuă tu de aici.
Eee, e o mare performanţă care mă ambiţionează şi pe mine şi sper să mă autodepăşesc şi eu în China. Un lucru e sigur: voi da tot ce am mai bun în mine.

! INFO Elevul antrenorului Cătălin Geapana e al doilea român din istoria maratonului masculin olimpic după Constantin Grecescu (1964)


Pentru a se reface, Ionescu adoptă de multe ori, la finele unei curse de 42,195 km, metoda "BUTOIUL". "Două reprize a câte un minut. Mai mult nu-ţi rezistă organismul", spune "Piciu"


„Autoportretul scriitorului ca alergător de cursă lungă”

Ai văzut filmul Omul cu un pantof roşu?
L-am văzut, dar eu alerg cu ambii pantofi roşii.

Ştii că ucraineanul de la înălţime, Bohdan Bondarenko, concurează cu un pantof roşu şi unul galben?
Ştiu, dar nu ştiu dacă eu voi face asta vreodată.

103 sportivi au fost în delegaţia României la Jocurile Olimpice de la Londra. România a obţinut două medalii de aur, cinci de argint şi două de bronz

466 de zile au mai rămas până la Jocurile Olimpice de la Rio (5-21 august 2016). COSR e condus în prezent de Alin Petrache

În final aş vrea să le transmiţi un mesaj amatorilor de alergare din România sau să le oferi un sfat pentru că fenomenul a cunoscut o dezvoltare impresionantă în ultimii ani şi la noi în ţară.
Un mesaj, un sfat...

Ce vrei tu.
Cred că o să le recomand o carte.

Te rog!
Eu le-aş recomanda tuturor sportivilor amatori pasionaţi de jogging cartea „Autoportretul scriitorului ca alergător de cursă lungă”, scrisă de japonezul Haruki Murakami, e una dintre cărţile bune pe care le-am citit şi îi invit şi pe ei s-o citească.


Japonezul Haruki Murakami (66 de ani) a mai scris, printre altele, Pădurea norvegiană, În căutarea oii fantastice, Cronica păsării-arc şi Kafka pe malul mării

Care e subiectul cărţii?
Murakami istoriseşte trăirile simţite în timpul maratoanelor, când alergarea sporeşte senzaţia de libertate. În cele aproximativ 300 de pagini m-am regăsit de multe ori şi eu. Ideea care se desprinde e că alergatul se transformă într-o disciplină autoimpusă, ca primă condiţie pentru a realiza noi opere. E un tip care şi-a măsurat întreaga existenţă între maratoane şi cărţile publicate.

M-ai convins, mă voi apuca şi eu de alergat de luna viitoare.
Nu de luna viitoare! Nici vorbă! De mâine sau de poimâine!
 

Uşor-uşor, totuşi se mişcă ceva şi la noi, şi oamenii par să aibă mai mult grijă de sănătatea lor. Cel mai mult se pune accentual pe jogging în Marea Britanie, Statele Unite şi Japonia.

Marius IONESCU (30 de ani)
 


Cum să nu ai puterea să zâmbeşti după o asemenea cursă? FOTO RP Online

2h12:30 e recordul României, stabilit de Cătălin Andreica - 3 septembrie 1978

2h13:19 e recordul personal al lui Marius Ionescu - 26 aprilie 2015 (Dusseldorf)

2h04:42 e cel mai bun timp mondial al anului, stabilit de kenyanul Eliud Kichoge - 26 aprilie 2015 (Londra)

2h02:57 e recordul mondial, stabilit de kenyanul Dennis Kipruto Kimetto - 28 septembrie 2014 (Berlin)Pe acoperişul lumii, la Cupa Europei de la Bergen, Norvegia 2009 FOTO Andru Nenciu

Marius Ionescu

  • Născut: 18.12.1984, Craiova
  • 1,74 m/54 kg
  • Antrenor: Cătălin Geapana
  • Personal best: 2h13:19 (maraton)
  • Club: CSM Craiova / Altrincham & District Athletic Club

Jocuri Olimpice
Loc 26, Londra, Marea Britanie, 2012 – maraton

Campionate Mondiale
Loc 57, Copenhaga, Danemarca, 2014 – semi-maraton
Loc 26, Moscova, Rusia, 2013 – maraton
Loc 13, Daegu, Coreea de Sud, 2011 – maraton

Campionate Europene
Loc 21, Barcelona, Spania, 2010 – 10.000 m

Curse Juniori & Tineret
Bronz – Campionatul European U23, 2005 – 10.000 m
Loc IV – Campionatul European U23, 2005 – 5.000 m
Aur – Campionatul European Juniori, 2003 – 10.000 m
Argint – Campionatul European Juniori, 2003 – 5.000 m
Argint (echipa) – Campionatul European de Cros Juniori, 2003
Loc V (individual) – Campionatul European de Cros Juniori, 2003


La CM de la Moscova, craioveanul a încheiat pe locul 26 FOTO Mircea Roşca / Mediafax

Alte rezultate
2009 – Loc III (echipa) – Northern Six Stage Road Relays Championships
2010 – Loc III – Venlo Half-Marathon | Loc II – Birmingham Grand Prix 10.000 m
2011 – Loc 14 – Rotterdam Marathon
2012 – Loc 7 – EurAsia Marathon, Istanbul | Loc I (echipa) – Northern Six Stage Road Relays Championships
2013 – Loc V – Hamburg Marathon | Loc I – Chester Marathon | Loc I – Bridlington Half-Marathon
2014 – Loc III – Bupa Great North Run 10k | Loc IV – van Alphen 20k | Loc I – Chester Marathon
2015 – Loc I – van Alphen 20k

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.