De la om de birou, la alergător de cursă lungă. Povestea omului care s-a apucat de sport pentru a scăpa jumătate de oră de telefonul mobil și acum aleargă Maratonul de la Boston

Autor: Mirela Basescu Publicat: 01 Mar. 2015, 10:55 Actualizat: 01 Mar. 2015, 14:26 Alte Sporturi
  • Stelian Larga își plătește singur participarea la Maratonul de la Boston, care ajunge la 5.000 de dolari, cu tot cu biletele de avion
  • În 2014, Stelian a câștigat, pe 4 iulie, de Ziua Independenței un semi-maratin organizat la Los Angeles de către o organizație non-profit
  • Cel mai bun timp obținut de el la maraton este de 3 ore 10 minute 20 secunde la Maratonul de la Viena, în 2014

Stelian Larga (41 de ani) este un tip obișnuit. Un „alergător amator”, cum îi place să se caracterizeze, care a decis într-o zi că trebuie să facă o schimbare majoră în viața lui. A început cu câțiva kilometri alergați în Parcul Herăstrău, apoi a mai adăugat alți zeci de kilometri, a început să alerge semimaraton, ca acum să devină un adevărat specialist al maratonului.

Un om cu o muncă de birou, cu zeci de ore de stat în fața calculatorului, prins între ședințe și întâlniri, Stelian Larga se pregătește de cel mai important examen sportiv de până acum: Maratonul de la Boston. Alături de Narcis Badea și Mugurel Florea, cei trei vor promova România la unul dintre cele mai vechi maratoane de șosea. O poveste de viață despre cum sportul poate să schimbe un om, să îi testeze limitele și să îi deschidă noi orizonturi.


Stelian Larga combină alergările în parc cu antrenamentele la sala de forță Foto: Octav Ganea

A început să alerge pentru a scăpa de telefon
„Respir Boston. În ultimul timp numai despre asta vorbesc. Mă pregătesc cu gândul la maratonul de acolo, viseaz toată noaptea că alerg acolo. Zilele parcă abia trec”, ne întâmpină cu zâmbetul pe buze Stelian Larga. Este un tip subțirel, căruia cu greu îi ghicești vârsta, plin de viață și de optimism. Vorbește repede și în ce spune se repetă, obsesiv, cuvintele „alerg”, „viață sănătoasă”, „liniște”,” noi priorități”. Stelian Larga este manager general la AS World Cargo, o companie pentru transport aerian de marfă. O viață profesională de birou, monotonă pe care într-o zi a decis să o schimbe radical. „Am dorit să îmi câștig puțină libertate în viața de zi cu zi și mi-am propus să scap de telefon prima dată câte o jumătate de oră pe zi, timp în care pot să alerg o tură de parc în Herăstrău. Mi-a plăcut timpul acela petrecut cu mine și am început să alerg zilnic. Apoi, odată cu trecerea timpului am dorit să îmi testez limitele, să văd cum reacționez”, explică el. Era o zi de mai, în 2013 și prima dată când telefonul rămânea abandonat în mașină.

Maratonul se desfășoară pe distanța de 42,195 km.

Sportul îți dezvoltă gândirea pozitivă
De la alergare la alergare s-a mărit și numărul de kilometri parcurși, apoi au început să apară și programele de pregătire, chiar și antrenorii personali. Nu s-a gândit niciodată să câștige competiții, ci tot timpul a fost animat de dorința de a-și testa limitele, de a se autodepăși. „Sportul îți organizează viața,  de exemplu eu la 10 jumătate seara sunt în pat. Am o viață sănătoasă, am grijă la ce mănânc, văd altfel lucrurile. Se spune că înainte să alergi un maraton ești un om  și când termini ești alt om, și așa și este. Nu este foarte ușor de făcut maratonul și atunci te obișnuiești cu niște situații limite, situații pe care le poți întâlni în viață. În plus, tot ce trăiești în timpul cursei îți dezvoltă gândirea pozitivă”, spune el.
 


„Aleargă, aleargă, aleargă”, pare a fi deviza după care se ghidează Stelian Foto: Arhiva personala

A plâns la finalul primul maraton
În doar un an, cu antrenamente zilnice a ajuns să alerge două-trei curse de maraton și trei-patru curse de semi-maraton. Ambiție și multă determinare, totul dublat de o voință de fier. Iar răsplata avea să fie pe măsură, omul care începuse să alerge într-o zi de mai, era unul nou . „După primul maraton alergat, la Atena, am plâns. Nu mai plânsesem de când mi s-au născut fetele.  Sunt niște senzații incredibile pe care le trăiești, pe care le declanșează o astfel de cursă. Îți vine la un moment dat să renunți, dar cu atât mai mult ești bucuros la final, când termini. Maratonul este greu de alergat, dar este și mai greu să te antrenezi pentru maraton. De exemplu duminică am alergat 24 de km, luni 16 km, marți 16 km, miercuri 18 km. Trebuie  să te refaci de pe o zi pe alta, să ai o viață sportivă, ordonată, să îți ordonezi altfel lucrurile”, spune Stelian.

Nu se mai enervează în trafic
Dar cum îți poate ordona sportul viața? Care este cel mai important lucru pe care sportul  l-a adus în viața unui om obișnuit? Cum i-a schimbat viața de zi cu zi? „Pe mine sportul m-a ajutat să îmi stabilesc mai bine prioritățile, să văd altfel viața. În orice firmă, intervin probleme, există un stres, iar sportul te ajută să te detașezi de tot. Uitați, de exemplu, la noi toată lumea e nervoasă, se înjură în trafic, se ceartă… Pe mine nu mă interesează astea pentru că prefer să îmi consum energia altfel, mă uit la cel care înjură, zâmbesc și merg mai departe pentru că am alte obiectiv , alte lucruri mai importante: să îmi iau copii de la școală, să merg la alergat, nu-mi permit să – mi pierd energia într-un asemenea mod inutil”, dezvăluie el.  Vocea calmă, liniștită vine parcă să întărească spusele. Interlocutorul nostru este de un calm imperturbabil.


 „La mine totul se rezumă la copii, familie, soție și alergare”, Stelian Larga5.000 de euro costă participarea la Maraton
După ce a alergat maratonul clasic la Atena (2013) și pe cel de la Viena (2014), dar și semi-maratonul de la Campionatul Mondial de la Copenhaga (2014), Stelian și-a propus anul acesta o țintă îndrăzneață, maratonul de la Boston: „Este cel mai vechi maraton de șosea după olimpiada modernă. Prima ediție a fost în 1897, se organizează anual și sunt permanent în jur de un milion, un milion jumătate de spectatori de-a lungul traseului. În plus, este singurul maraton din lume care se ține lunea, în cea de-a treia zi de luni din luni aprilie, de Ziua Patrioților din statul Massachusetts”. Alături de el vor mai lua startul, la amatori, Narcis Badea și Mugurel Florea, un român ce locuiește la New York. Toate costurile de participare ajung la 4.000 – 5-000 de euro și suportate personal de fiecare concurent. În plus, fiecare detaliu a fost gândit și pus la punct de multă vreme. „Vom sta la New York, unde hotelurile sunt scumpe și vom merge cu trenul până la Boston, o călătorie de aproape 3 ore. Am căutat cazare în nordul orașului, ca să avem aproape Central Park ca să mai putem alerga puțin”, subliniază el.

 


Stelian are pregătit echipamentul pentru Boston Foto: Arhiva personală

225 de dolari costă participarea la Maratonul de la Boston  și este un număr limitat de 40.000 de locuri


Pentru a participa la Maratonul de la Boston trebuie să te încadrezi într-un anumit timp

La Maratonul de la Boston au șansa să participe și cei care nu se încadrează în timpii ceruți de organizatori. Astfel, doritorii plătesc 3500 de dolari, sub formă de donație, bani ce ajung la o fundație ce îi folosește în scopuri caritabile.


Prezența la start, modul de a sfida terorismul
Anul 2013 avea să schimbe însă istoria Maratonului de la Boston. Un atentat care a provocat trei morți și 264 de răniți a transformat competiția sportivă într-un adevărat simbol de luptă împotriva terorismului. „Prin faptul că tu alegi să participi, demonstrezi practic că nu-ți este teamă de terorism, că lupți împotriva lui printr-o metodă foarte simplă și frumoasă, că alegi să fi prezent acolo, să împărtășești acea sportivitate. Nu mă gândesc nicio clipă că viața ar putea să-mi fie pusă în pericol. Merg acolo să alerg, să fiu solidar cu alți oameni”, spune Stelian. Solidaritatea se întâlnește la tot pasul, chiar și în timpul cursei, când concurenții se încurajează unii pe alții. „Fiecare maraton are și o cursă pentru persoanele cu handicap. Esre emoționant să alergi cu ei, să îi vezi cum își face fiecare cursa în scaunul cu rotile, să îi îmbărbătezi, e ceva ce nu-ți poți imagina. Sunt mulți veterani de război, fiecare cu povestea și viața lui”, continuă acesta.
    
La Maratonul de la Boston startul oficial se dă în Hopkinton, se pleacă în patru valuri și se ajunge la Boston. Fiecare participant poartă un cip pe baza căruia se face înregistrarea și este urmărit de GPS, care ia în calcul un singur traseu, nu poți scurta sau tăia cursa pentru a nu fi descalificat.  

 

„Fetele mele nu aleargă, fac alte sporturi. Vreau ca atunci când vor începe să alerge să nu perceapă acest lucru ca pe o obligație, să nu se plictisească. Alergarea e un sport de anduranță, trebuie să câștigi în timp acea putere . Dacă îmi duc copii acum să alerge 20 de kilometri s-a terminat” Stelian Larga


Soția și cele două fiice sunt cei mai înfocați susținători ai lui Stelian  Foto: Arhiva personală

 

  •  Maratonul de la Boston face parte din circuitul de șase maratoane mari ale lumii alături de Tokyo, Londra, Berlin, Chicago, New York
  • Maratonul de la Boston va avea loc pe 20 aprilie 2015

 

Imagine simbol a liniei de finish. În ciuda zăpezii care a acoperit în aceste luni Statele Unite, linia de finish a Maratonului de la Boston a fost curățată permanentCum arată o zi obișnuită din viața lui Stelian Larga:
07:00 trezirea . Pregătesc copii pentru școală, merg la birou, văd ce am de rezolvat urgent
Luni, Miercuri și Vineri sunt zilele în care fac recuperare
În timpul zilei am grijă să mănânc de mai multe ori pe zi, nu de trei ori, cum se mănâncă clasic, să fiu atent să am un aport caloric  bun,  ca să pot menține alergările.
Ora 17:00 alergare . În timpul săptămânii, alergarea variază între o oră și 10 minute și o oră și 30 de minute. Cam 80% din alergare o fac în parc, restul pe șosea pentru că acolo se ține maratonul și e important să te pregătești în condiții


 

Autor: Mirela Basescu Publicat: 01 Mar. 2015, 10:55 Actualizat: 01 Mar. 2015, 14:26 Alte Sporturi
Pe aceeași temă
Doliu uriaş în showbiz! A murit, iar el e devastat: 'Din păcate, a decedat! A ales să 😢'
Doliu uriaş în showbiz! A murit, iar el e devastat: 'Din păcate, a decedat! A ales să 😢'
Unul dintre cei mai bogaţi români se zbate între viaţa şi moarte: Are COVID-19! Ce spun medicii
Unul dintre cei mai bogaţi români se zbate între viaţa şi moarte: Are COVID-19! Ce spun medicii
Începe „Rabla pentru electrocasnice”. Iata valoarea voucherului  pentru fiecare dintre echipamente finanţate
Începe „Rabla pentru electrocasnice”. Iata valoarea voucherului pentru fiecare dintre echipamente finanţate
Razvan Lucescu, asa cum nu l-ai vazut NICIODATA! A dansat pe muzica arabeasca alaturi de jucatori! FAZA ANULUI :))
Razvan Lucescu, asa cum nu l-ai vazut NICIODATA! A dansat pe muzica arabeasca alaturi de jucatori! FAZA ANULUI :))
Ce se întâmplă dacă nu te epilezi. De ce sunt partidele de amor mai intense
Ce se întâmplă dacă nu te epilezi. De ce sunt partidele de amor mai intense
Anunţ despre Mihai Budeanu. Fusese diagnosticat cu COVID şi se afla în stare critică, la Terapie Intensivă
Anunţ despre Mihai Budeanu. Fusese diagnosticat cu COVID şi se afla în stare critică, la Terapie Intensivă
Bani în plus pe lângă pensie! Ce sume vor primi românii cu pensii mici din decembrie
Bani în plus pe lângă pensie! Ce sume vor primi românii cu pensii mici din decembrie
Exclusiv. Ce se întâmplă în aceste momente cu Anamaria Prodan. Dezvăluiri făcute de o persoană apropiată
Exclusiv. Ce se întâmplă în aceste momente cu Anamaria Prodan. Dezvăluiri făcute de o persoană apropiată
REGINA care nu se putea abţine să FACĂ sex. După ce PRINDEA un bărbat...
REGINA care nu se putea abţine să FACĂ sex. După ce PRINDEA un bărbat...
Începe războiul? Tensiuni maxime între două puteri nucleare. Una dintre ele tocmai și-a provocat grav rivala de moarte
Începe războiul? Tensiuni maxime între două puteri nucleare. Una dintre ele tocmai și-a provocat grav rivala de moarte
😱 Prezentatoarea de la Antena 1 este însărcinată din nou
😱 Prezentatoarea de la Antena 1 este însărcinată din nou
Ce salarii sunt în Poliție – cât câștigă lunar un subofițer și cât primește un ofițer superior. Lista completă
Ce salarii sunt în Poliție – cât câștigă lunar un subofițer și cât primește un ofițer superior. Lista completă
O companie vrea să revoluţioneze piaţa muncii din România
O companie vrea să revoluţioneze piaţa muncii din România
Cum te poți îmbolnăvi stând în casă. Praful și chimicalele la care ești expus zi de zi în confortul locuinței
Cum te poți îmbolnăvi stând în casă. Praful și chimicalele la care ești expus zi de zi în confortul locuinței
A facut accident cu un BMW reparat după ce a fost declarat daună totală. Cum arată acum mașina?
A facut accident cu un BMW reparat după ce a fost declarat daună totală. Cum arată acum mașina?
După ce soţia i-a murit, bărbatul s-a apucat să-i golească dulapul. A dat peste un obiect ascuns și a trecut de la durere la mânie
După ce soţia i-a murit, bărbatul s-a apucat să-i golească dulapul. A dat peste un obiect ascuns și a trecut de la ...
Imagini INTERZISE cardiacilor! Vedete prinse în timp ce făceau amor în public
Imagini INTERZISE cardiacilor! Vedete prinse în timp ce făceau amor în public
Bulevard de 10 milioane de euro, la Oradea. Cum va arăta artera rutieră
Bulevard de 10 milioane de euro, la Oradea. Cum va arăta artera rutieră
Iohannis, descoperire surpriză. După 6 ani de mandat, preşedintele a făcut anunţul
Iohannis, descoperire surpriză. După 6 ani de mandat, preşedintele a făcut anunţul
Flavia Mihășan este gravidă pentru a doua oară. „Spre deosebire de prima sarcină, de data asta...”
Flavia Mihășan este gravidă pentru a doua oară. „Spre deosebire de prima sarcină, de data asta...”
Ultima postare a lui Maradona pe Facebook
Ultima postare a lui Maradona pe Facebook
90% dintre șoferi nu știu să răspundă la această întrebare!
90% dintre șoferi nu știu să răspundă la această întrebare!
FOTO. Daniela Crudu, imaginile pe care le-ar vrea șterse: cum arăta fără operații estetice! Nu zici că e aceeași femeie
FOTO. Daniela Crudu, imaginile pe care le-ar vrea șterse: cum arăta fără operații estetice! Nu zici că e aceeași femeie
FOTO. Sandra Izbașa, în costum de baie! Fosta gimnastă arată fabulos la 30 de ani
FOTO. Sandra Izbașa, în costum de baie! Fosta gimnastă arată fabulos la 30 de ani
Cum a fost surprinsă Loredana Groza ieșind de la salon! Artista arată demențial la 50 de ani / FOTO
Cum a fost surprinsă Loredana Groza ieșind de la salon! Artista arată demențial la 50 de ani / FOTO