Atleţii români au cucerit 13 medalii la Campionatul Balcanic de cros. INTERVIU | Florin Florea, preşedintele FR Atletism: ”Avem sportivi de performanţă foarte buni, dar nu mai avem elite, precum doamna Puică, Szabo, Doina Melinte”

7 nov 2018 277 afişări Atletism
Atleţii români au cucerit 13 medalii la Campionatul Balcanic de cros. INTERVIU | Florin Florea, preşedintele FR Atletism: ”Avem sportivi de performanţă foarte buni, dar nu mai avem elite, precum doamna Puică, Szabo, Doina Melinte”
GALERIE (9 de imagini) VEZI GALERIA

Botoşaniul a găzduit în weekendul trecut, în premieră, Campionatul Balcanic de cros pentru juniori 1, tineret şi seniori, o competiţie la care au participat aproape 100 de atleţi din Turcia, Serbia, Bulgaria, Ucraina, Republica Moldova, Muntenegru, Albania şi România.

Sportivii români au confirmat aşteptările, obţinând 13 medalii la cele trei categorii de vârstă. La senioare, româncele s-au clasat pe primele patru locuri, reuşind să cucerească trei medalii la individual şi una la echipe. Claudia Tododan a cucerit aurul, Roxana Bîrcă a obţinut medalia de argint, iar Claudia Prisecaru medalia de bronz. Pe locul patru s-a clasat Cristina Simion.

Cele patru sportive vor face parte din echipa României care va concura la Campionatul European de cros, care va avea loc pe 9 decembrie la Tillburg (Olanda).

MEDALII DE AUR

Dorin Andrei Rusu – tineret masculin individual;

Paula Claudia Todoran – seniori feminin individual;

România – tineret masculin echipe (Andrei Rusu, Laviniu Chiş, Ionuţ Drăguşin, Marian Coman)

România – seniori feminin echipe (Claudia Tododan, Roxana Bîrcă, Claudia Prisecaru, Cristina Simion)

MEDALII DE ARGINT

Adrian Garcea – juniori masculin individual;

Roxana Elisabeta Bîrcă – seniori feminin individual;

România – juniori feminin echipe (Angela Olenici, Gabriela Bodnariuc, Claudia Tamasila, Loredana Viziteu)

România – tineret feminin echipe (Alina Butnariu, Oana Ivăncescu, Julia Augsburger, Cristina Balan)

România – seniori masculin echipe (Ştefan Gavril, Alex Corneschi, Marius Buşcă, Cristian Lutic)

MEDALII DE BRONZ

Angela Veronica Olenici – juniori feminin individual;

Alina Dumitriţa Butnariu – tineret feminin individual;

Claudia Prisecaru – seniori feminin individual;

România – juniori masculin echipe (Adrian Garcea, Cătălin Tecuceanu, Mihai Cochior, Daniel Herman)

Antrenori: Erzilia Tîmpău, Viorel Popovici, Cristian Prâsneac, Margareta Barbu, Sergiu Dascălu.


INTERVIU Florin Florea, preşedintele FR Atletism: Nu pot organiza o competiţie de nivel internaţional pe pistă în România

Preşedintele Federaţiei Române de Atletism, Florin Florea, a vorbit într-un interviu acordat pentru ProSport despre problemele din sportul pe care îl conduce, despre investiţiile care se fac, creşterea noilor generaţii, cât şi despre principalul său obiectiv.

Cum comentaţi nivelul atletismului românesc în momentul de faţă?

Atletismul este un sport dinamic, un sport cu foarte multe valori, cu performanţe extraordinare şi o istorie nemaipomenită. Când lucrurile nu mai merg aşa cum erau la la un moment dat, este normal să apară şi întrebările. Nu trebuie să uităm că suntem în 2018, că ne raportăm la alte valori faţă de acum 25 de ani. Atletismul este un sport care îl găseşti peste tot, nu este un sport de nişă. Este un sport care stă la baza aproape a tuturor sporturilor şi te învaţă să mergi, să alergi şi să sari. Noi vrem să avem cluburi puternice şi să ducem din nou atletismul la nivelul oraşelor, comunelor şi de acolo să începem să construim. Abia ulterior vor veni şi acei sportivi de elită. Avem sportivi de performanţă foarte buni, dar nu mai avem elite, precum doamna Puică, Szabo, Doina Meline. Noi suntem în finale, semifinale, suntem prezenţi cu delegaţii mari la toate competiţiile.

Atletismul a evoluat, dar investiţiile sunt foarte mici în România...

Una este să investească doar ministerul şi alta este să investească 40 de administraţii locale. Nu vor investi 40, dar dacă investesc 20 este mai mult decât investeşte ministerul.

Care este principalul obiectiv al preşedintelui Florin Florea?

Sunt cel puţin trei-patru obiective majore. Unul este de a organiza şi structura federaţia după modelul federaţiei europene. Nu o să ne putem dezvolta dacă nu mergem pe aceleaşi concepte care au dat rezultate în străinătate. Al doilea obiectiv este să începem un program de educaţie la nivelul copiilor din clasele I-IV. Trebuie să învăţăm copiii să aprecieze mişcare, să aplaude când un sportiv face performanţă, să meargă pe un stadion, să privească, să se implice. Copiilor li se spune: nu faceţi sport pentru că transpiraţi sau nu faceţi sport pentru că nu mai sunteţi buni la şcoală. Este un proiect în care trebuie să se implice foarte mulţi. Noi avem cluburi în fiecare judeţ, avem asociaţii, antrenori. Unde mergem, trebuie să spunem lucrurile astea iar peste zece ani vă garantez că altfel se va pune problema atât la atletism cât şi la alte sporturi. Toate sporturile au decăzut în România. Baza de selecţie este scăzută. Educaţia copiilor pentru sport trebuie să fie principalul obiectiv al Federaţiei Române de Atletism dar şi pentru celelalte federaţii.

Până vor creşte noi generaţii, luaţi în calcul naturalizarea unor sportivi pentru a obţine medalii la următoarea olimpiadă?

Poate fi un pas. Dar nu există un plan, un ţel. Că trebuie să facem asta. De Jocurile Olimpice se ocupă Comitetul Olimpic. Noi ne ocupăm de mondiale, europene. Sprijinim Comitetul Olimpic dar pentru moment, nu este o prioritate să naturalizăm sportivi. Ştiu că există două solicitări, vom face lucrul ăsta. Nu există o strategie să naturalizăm un sportiv doar pentru a lua o medalie. Vrem să luptăm pentru medalii, să creştem nivel general dar nu ştiu dacă trebuie să facem orice pentru o medalie.

O medalie la un campionat naţional este recompensată cu 1500 lei în România...

Este adevărat. Acum s-a dat drumul la aceste contracte de muncă. Sportivul are un contract de muncă. La federaţie sunt 160-170 de contracte. La premiere mai trebuie umblat dar suntem peste multe ţări în ceea ce priveşte premierea pentru mondiale sau europene. Şi dacă îi dai un milion de euro... el tot atâta poate. Important este să îţi doreşti tu să faci mare performanţă la seniori iar noi trebuie să te sprijinim. Cluburile pot să facă proiecte la primărie şi Consiliul Judeţean şi cred că în doi-trei ani lucrurile se vor reglementa foarte bine. Mai trebuie umblat puţin la legea sponsorizării, agenţii economici să fie încurajaţi să susţină sportul. Mă uit la sportivii din ţările europene care au o relaxare maximă. Nu toţi au salarii extraordinare dar au o bază şi îţi dă posibilitatea să te gândeşti ce vrei să faci cu viaţa ta.

Cum comentaţi ce se întâmplă cu bazele sportive?

Bazele sportive reprezinta una dintre problemele pe care le are sportul în momentul de faţă. Voi merge personal să discut cu primari şi preşedinţi consilii judeţene. În momentul în care se gândesc să facă o bază sportivă, să ia legătura şi cu federaţiile. În momentul de faţă, în România, eu nu pot organiza o competiţie de nivel internaţional pe pistă. Doar la Cluj pot organiza un campionat european de juniori. De aceea nu ocupăm de cros, alergare pe şosea... Ar fi cazul să începem să facem baze sportive şi să putem organiza competiţii. Unul din obiectivele federaţiei este de a aduce competiţii internaţionale dar trebuie să avem baze sportive.

Sala de atletism de la Botoşani aţi văzut-o?

Am văzut-o. Este o sală foarte frumoasă. Sunt oraşe mari care nu au o astfel de sală. Am înţeles că s-au alocat ceva bani pentru racordarea la utilităţi. Este foarte bună, poţi face mai multe probe. Este foarte bună pentru copii, pentru ceea ce înseamnă o sală la un liceu sportiv. Este un plus faţă de alte oraşe. Pentru a te pregăti este foarte bine. Nu poţi să faci competiţii.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.