Vom zbura și noi!

26 mar 2010 77 afişări Alte sporturi
Vom zbura și noi! Vom zbura și noi!
GALERIE (4 de imagini) VEZI GALERIA

Zeci de mii de oameni au asistat weekendul trecut, la Planica,la victoria lui Simon Ammann de la Campionatul Mondial de zbor cuschiurile. Atmosfera de la marile competiţii se va regăsi şi înRomânia peste câţiva ani, în acest moment fiind în lucru treitrambuline la Râşnov.

Planica, nord-vestul Sloveniei. În mod normal, aici linişteaface legea. Doar câteva zile pe an pustiul prinde viaţă, când petrambulina "Letalnica", cea mai mare din lume (punctul deconstrucție K185), icarii moderni îşi atrag lângă ei susţinătorii.Aşa s-a întâmplat weekendul trecut, când, pe parcursul a trei zile,peste 100.000 de oameni au răspuns "prezent" la ediţia din acest ana Campionatului Mondial de zbor cu schiurile. Dacă nu ai fi ştiutce se întâmplă, ai fi pariat că prin zonă se joacă un meci defotbal. Poate doar faptul că în jur nu auzeai înjurături, chiardacă tonele de bere nu au lipsit din arsenalul spectatorilor, tefăcea să îţi schimbi puţin părerea.

Înlumea săritorilor cu schiurile circulă o vorbă: "Dacă cineva sarefoarte bine, Simon Ammann sare şi mai bine". Aşa a fost şi laPlanica. Degeaba a avut Gregor Schlierenzauer, fostul campionmondial, o evoluţie de excepţie. Elveţianul i-a suflat în acest antitlul, încununând un sezon perfect pentru el: locul întâi în CupaMondială, dublu campion olimpic la Vancouver şi campion mondial lazbor cu schiurile. Un singur lucru a ratat Ammann. Recordulmondial, 239 metri, stabilit de norvegianul Bjoern Einar Romoeren,în 2005, tot la Planica, a rămas în picioare.

Seconstruiesc trei trambuline la Râşnov

Dacă în acest moment România nu are reprezentant în CupaMondială, acest lucru este aşteptat să se întâmple peste câţivaani. În iulie 2009, la Râşnov a început construcţia a treitrambuline (foto jos), cu punctele de construcţie K15, K35 şi K64,care vor avea dotări atât pentru sezonul de iarnă, cât şi pentrucel de vară. Proiectul este sponsorizat de OMV, partenerulFederaţiei Române de Schi-Biatlon, finalizarea lui urmând a avealoc în toamna acestui an. "După ce vor fi terminate trambulinele,copiii nu vor mai fi nevoiţi să meargă în străinătate să seantreneze. Vor fi aproape de familii şi vor putea merge şi laşcoală. Una e să te antrenezi pe afară şi alta e să ai propriul tăucentru de pregătire", a declarat pentru ProSport Florin Spulber,antrenor coordonator al loturilor naţionale.
În prezent, toate trambulinele existente în România suntimpracticabile.

Peste un milion de euro au obţinut slovenii din vânzarea debilete în cele trei zile de concurs

2săritori români, Remus Tudor (17 ani) şi Szilvester Kozma (18 ani),participă la competiţii de nivel senior, în concursuriinternaţionale

În România, primul Campionat Naţional de sărituri cu schiurile aavut loc în anul 1916

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.