TIMP LIBER | Show Red Bull în Masivul Oslea din Munţii Vâlcan, pe 25 februarie. 130 de schiori şi snowboarderi iau startul într-un concurs dintr-o zonă sălbatică

20 feb 2017 366 afişări Alte sporturi
TIMP LIBER | Show Red Bull în Masivul Oslea din Munţii Vâlcan, pe 25 februarie. 130 de schiori şi snowboarderi iau startul într-un concurs dintr-o zonă sălbatică
  • Pe 25 februarie, Masivul Oslea din Munţii Vâlcan va fi cucerit de 130 de schiori şi snowboarderi, în singura competiţie de hike&ride din România, Red Bull Oslea Hiride.


La start, se vor afla atât veterani, care au participat la toate cele cinci ediţii precedente, dar şi concurenţi care vin pentru prima oară să-şi testeze limitele. Printre veterani îi regăsim pe Sonia Drăgan, Paul Affmeser, George Mosiţiu, Ionuţ Pintican sau Florina Conţ. Ei sunt cei care revin an de an cu plăcere, iar cei noi vin în cătarea unei experienţe cu totul diferită. Lista completă a participanţilor o regăsiţi aici.

Cu ce se diferenţiază Red Bull Oslea Hiride de alte competiţii de schi şi snowboard?

În primul rând, concursul se desfăşoară într-o zonă sălbatică din Masivul Oslea, Munţii Vâlcan, în vecinătatea Parcului Naţional Retezat. Aici nu există pârtie amenajată sau instalaţie care să te ducă pe vârful muntelui.
În al doilea rând, pentru că trebuie să iei muntele la picior, timpul în care urci versantul va conta în clasamentul final. Aşa îţi testezi şi condiţia fizică, nu numai abilităţile tehnice şi de stil atunci când cobori, în faţa juriului. Peisajele şi zăpada sunt şi ele un punct forte pentru alegerea ce o vei face înainte ca primăvara să îşi intre în drepturi.
La Red Bull Oslea Hiride vin rideri cu experienţă în freeride şi este împărţit în două secţiuni – schi si snowboard, fiecare dintre secţiuni incluzând patru categorii – feminin open, masculin open, feminin pro şi masculin pro.

Ce spune Ionuţ Pentecan, unul dintre veterani? “Red Bull Oslea Hiride este genul de competiţie la care vii de plăcere. Aşa că nu trebuie decât să te bucuri de fiecare moment, de urcare, de natură, de zapadă, de oameni şi nu lua lucrurile prea în serios. Şi astfel vei simţi despre ce este vorba aici cu adevarat”. Şi da, partea frumoasă la Red Bull Oslea Hiride, este că nu trebuie să participi la competiţie pentru a te bucura de el. Chiar dacă eşti susţinător sau spectator, vei experimenta o aventură unică, alături de oameni pasionaţi care nu stau pe gânduri când vine vorba de adrenalină.

Startul

Concurenţii iau startul în ordinea înscrierii în concurs, aşa că este bine să veniţi din timp. Şi, nu vă uitaţi actul de identitate. Este important să vă identificăm pentru ridicarea numărului de concurs. Nu uitaţi nici casca şi transiverul. Responsabilul de start va verifica dacă le aveţi.

Urcarea

Urcarea se va face la picior, pe urmă bătută. Aceasta va fi marcată, aşa că mare atenţie sa nu depăşiţi zona delimitată, pentru a nu fi descalificaţi. Cronometrarea urcării se va face în mod automat cu ajutorul unui chip, iar la coborâre, concurenţii vor pleca în funcţie de ordinea în care au ajuns pe creastă.

În creastă

După ce ajungeţi creastă, timpul petrecut acolo nu trebuie să depăşească 15 minute. Zona este foarte îngustă şi locul este limitat. Pentru a nu apărea eventuale neplăceri şi accidentări, această regulă trebuie resprectată cu stricteţe. 

Arbitri şi jurizarea

Juriul este format din Radu Lungu (arbitru acreditat World Freeride Qualifier şi TTR), Constantin Bodea şi Vladimir Brezovszki la snowboard, iar Alin Gavozdea, Ştefan Mirescu şi Bogdan Stanilă, personaje cheie în zona locală de freeride vor juriza la schi.

Pentru clasamentul final, se va lua în considerare atât timpul de urcare, cât şi stilul de coborâre. Cel mai bun timp primeşte 100 de puncte (toate secţiunile cumulate - schi - snowboard - masculin - feminin), iar punctajul scade cu câte 1 punct, în funcţie de pozitia ocupată. Concurenţii care se vor situa sub pozitia 100, vor primi 0 puncte. Punctajul total pentru coborâre se constituie din suma punctelor acordate de cei doi arbitri. Fiecare arbitru poate acorda maxim 120 de puncte, în funcţie de urmatoarele criterii: linie - maxim 30 de puncta; air and style - maxim 30 de puncta; fluidity - maxim 30 de puncta; control technique - maxim 30 de puncte.

Clasamentul final se calculează adunând punctajul obţinut la urcare şi coborâre. Clasamentul va fi afişat după concurs la complexul din Cheile Buţii. Eventualele contestaţii pot fi comunicate către brigada de arbitri în termen de o oră de la afişarea clasamentului.

Aşadar, ne vedem pe 25 februarie la Câmpuşel să scriem împreună încă un capitol în istoria Red Bull Oslea Hiride. Până atunci, bucuraţi-vă de zăpadă!

Ride ON, ride safe!


 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.