Spectacol pe tatami, la Iaşi! Sportivii de la CS ENPI Iaşi au dominat probele regine ale karate-ului la finala Campionatului Naţional şi au cucerit argintul la Cupa României. Fondatorul stilului Fudokan în karate, invitat special la eveniment

30 mai 2019 209 afişări Alte sporturi
Spectacol pe tatami, la Iaşi! Sportivii de la CS ENPI Iaşi au dominat probele regine ale karate-ului la finala Campionatului Naţional şi au cucerit argintul la Cupa României. Fondatorul stilului Fudokan în karate, invitat special la eveniment 6 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7964/18149534/2/ilija-iorga-cu-primarul.jpg

Iaşiul a fost, zilele trecute capitala, karate-ului tradiţional românesc. Clubul Sportiv ENPI Iaşi a organizat, la Sala Polivalentă, finala Campionatului Naţional de karate tradiţional pentru cadeţi, juniori, tineret şi seniori şi Cupa României, competiţii ce au reunit pe tatami aproape 200 de sportivi de la 36 de cluburi din ţară.

Invitatul special al clubului organizator ENPI a fost Sensei Ilija Iorga 10 Dan, nimeni altul decât fondatorul stilului Fudokan de karate tradiţional şi al Federaţiei Mondiale de Fudokan, pe care a înfiinţat-o în anul 1980 sub denumirea de Federaţia Internaţională de Fudokan Renmei.

După două zile de întreceri spectaculoase ce au avut o dublă miză, trofeele puse în joc, dar şi calificarea pentru Campionatele Europene (Piteşti, luna iunie) şi Mondiale (Stuttgart, Germania, luna noiembrie), în urma calculării punctajelor acumulate, a fost stabilită şi ierarhia finală în Cupa României. După o dispută extrem de spectaculoasă şi de echilibrată pentru titlu, locul 1 în Cupa României a revenit clubului Terra Kid Zalău, cu 1546 puncte, în timp ce gazdele de la ENPI Iaşi s-au clasat pe locul 2, cu 1490 puncte. ENPI a intrat astfel în posesia medaliilor de argint, ratând trofeul la o diferenţă de doar 56 de puncte! Locul 3 a fost ocupat de clubul Olimpia Bucureşti, cu 1187 puncte.  

Dragoş Bălăiaşa şi Bianca Balaur, câte două titluri

Sportivii de la ENPI Iaşi au făcut spectacol, în special în concursul seniorilor, unul dintre cei mai spectaculoşi sportivi de pe tatami fiind Dragoş Bălăiaşa. Acesta a cucerit două medalii de aur, una de argint şi trei de bronz şi a demonstrat că viitorul acestui club de tradiţie în karate-ul tradiţional ieşean şi românesc este pe mâini bune.

Evoluţii la fel de bune au avut şi Bianca Balaur – două medalii de aur şi una de bronz, Aurel Ciubotariu – o medalie de aur, două de argint şi una de bronz, Octavian Postolache, Răzvan Popa, Iulian Dumitraş, Ciprian Hamăn, Ovidiu Popovici, Elena Bedreag, Emanuela Albert Vasiliu, Netcă Marius, Cristian Bistriceanu, Paul Cocuz, Marius Iurescul, Ivan Alexandru, Dan Poptelecan, Rareş Alecsandu şi Marius Adăscăliţei. Toţi aceştia, alături de antrenorul şi preşedintele Constantin Adăscăliţei au menţinut clubul ENPI în topul celor mai bune grupări din ţară după 26 de ani de la înfiinţare.

Gest superb de reunire a generaţiilor pe tatami

La evenimentul din Sala Polivalentă, clubul ENPI a reuşit să strângă pe tatami mai multe generaţii de sportivi. Cea care făcea legea în competiţiile naţionale în urmă cu peste 15 ani, formată de Răzvan Popa, Elena Bedreag, Emanuela Albert Vasiliu, Marius Adăscăliţei sau Ciprian Hamăn, respectiv cea a tinerilor Dragoş Bălăiaşa sau Bianca Balaur.

A fost o surpriză pusă la cale de preşedintele Adăscăliţei şi de antrenorul Răzvan Popa, idee mult apreciată de către cei prezenţi.

Sensei Ilija Iorga, decorat de primarul Chirica

Înainte de startul competiţiei, Sensei Ilija Iorga a fost prezent la Primăria Iaşi, unde a primit din partea edilului Mihai Chirica Ordinul Centenar.

”Sunt foarte bucuros că mă aflu în acest centru al karate-ului tradiţional. Sper ca această ediţie să ajute la dezvoltarea acestei discipline sportive. Am foarte mari emoţii, mă bucur că sunt în România, în ţara mea. Inima mea bate pentru România. Este o competiţie de un foarte bun nivel cea de aici, de la Iaşi. Vă felicit pe toţi şi vă doresc mult succes la Campionatul Mondial de la Stuttgart”, a declarat Sensei Ilija Iorga.

„Este o tradiţie ca Iaşiul să găzduiască competiţii de talie naţională şi internaţională în acest domeniu, să devenim câştigători ai acestor competiţii şi ca ENPI să aducă trofee, în special datorită calităţii clubului pe care domnul Constantin Adăscăliţei îl coordonează de foarte mulţi ani. Este onorant ca Primăria să fie acest partener al acestor evenimente şi vă asigur că nu va fi ultima dată când se va întâmpla acest lucru. Iaşiul a fost şi sper că va rămâne o capitală a karate-ului tradiţional”, a completat primarul Mihai Chirica, acesta oferindu-i lui Ilija Iorga Ordinul Centenar.

Pe lângă oaspetele din Serbia, la Iaşi s-a mai aflat şi Sensei Alexander Simici, secretar executiv al Federaţiei Europene de Fudokan, precum şi Sensei Nicolae Mărăndici, preşedintele Federaţiei Române de Karate Tradiţional, acesta din urmă apreciind nivelul ridicat al competiţiei: ”Felicitări pentru nivelul ridicat al competiţiei, gazdele de la ENPI ca de fiecare dată au organizat impecabil acest eveniment”.

”A fost un eveniment reuşit şi mă bucur că ENPI a reuşit să organizeze din nou, la un nivel înalt, două competiţii foarte importante, finala Campionatului Naţional şi Cupa României. Am reuşit să îl aducem pentru prima dată la Iaşi pe Sensei Ilija Iorga, iar prezenţa sa în Sala Polivalentă a dat o valoare în plus acestei competiţii. Dincolo de evoluţia foarte bună a sportivilor de la ENPI, o mare bucurie constă în faptul că după 26 de ani de la înfiinţare am reuşit să aduc în concurs mai multe generaţii. A fost extraordinar să-i văd pe foştii sportivi ai clubului cum concurează alături de cei mai tineri”, a declarat preşedintele CS ENPI Iaşi, Sensei Constantin Adăscăliţei 5 Dan, care a ţinut să mulţumească sponsorilor şi partenerilor pentru sprijinul acordat.

Rezultatele înregistrate de sportivii ieşeni la finala Campionatului Naţional:

ENPI Iaşi

JUNIORI
AUR kata individual - Bianca Balaur
AUR fukugo - Bianca Balaur
Locul 5 kumite individual - Bianca Balaur
TINERET
Locul 6 enbu masculin - Netcă Marius, Cristian Bistriceanu)
SENIORI
AUR kata individual masculin - Dragoş Bălăiaşa
AUR kumite individual - Ciubotariu Aurel
AUR fukugo - Dragoş Bălăiaşa
AUR kumite echipe masculin - Răzvan Popa, Iulian Dumitraş, Ciprian Hamăn, Ovidiu Popovici
ARGINT kumite individual - Octavian Postolache
ARGINT kogo individual masculin - Ciubotariu Aurel
ARGINT kumite echipe masculin - Octavian Postolache, Dragoş Bălăiaşa, Aurel Ciubotariu
BRONZ kumite individual - Dragoş Bălăiaşa
BRONZ kogo - Iulian Dumitraş
BRONZ kogo - Octavian Postolache
BRONZ fukugo - Aurel Ciubotariu
BRONZ kata echipe feminin - Elena Bedreag, Emanuela Albert Vasiliu, Bianca Balaur
BRONZ kata echipe masculin - Octavian Postolache, Dragoş Bălăiaşa, Cristian Bistriceanu
BRONZ enbu masculin - Octavian Postolache, Dragoş Bălăiaşa
BRONZ kumite echipe masculin  - Paul Cocuz, Marius Iurescul, Ivan Alexandru
Locul 4 enbu mixt  - Bianca Balaur, Dragoş Bălăiaşa
Locul 5 kumite individual - Iulian Dumitraş
Locul 5 kogo individual - Elena Bedreag
Locul 5 kogo - Dragoş Bălăiaşa
Locul 5 fukugo - Octavian Postolache
Locul 5 kata echipe masculin - Aurel Ciubotariu, Marius Netcă, Marius Adăscăliţei
Locul 5 kumite individual feminin - Bedreag Elena
Locul 6 kata echipe masculin - Ivan Alexandru, Paul Cocuz, Marius Iurescul
Locul 6 kata individual feminin - Bedreag Elena
Locul 5 kumite echipe masculin - Dan Poptelecan, Marius Netcă, Rareş Alecsandu, Marius Adăscăliţei.

RISEI Iaşi
ARGINT kata echipe feminin - Maria Buşaga, Mihaela Diana Anei, Daria Acatrinei
Locul 5 kumite individual cadeţi - Daria Acatrinei
Locul 5 fukugo juniori 1 - Pintilei Codrin
Locul 4 enbu mixt - Maria Buşaga, Codrin Pintilei
Locul 4 enbu mixt tineret - Rebeca Bejenaru, Ştefan Catamaraşcu
Locul 6 kata individual masculin seniori - Dan Posteucă
Locul 5 enbu masculin seniori - Ioan Posteucă, Ştefan Catamaraşcu

OLYMPIC
BRONZ kata echipe masculin - Bogdan Mihăilescu, Dragoş Toma, Cosmin Rusu
BRONZ kumite echipe masculin tineret - Bogdan Mihăilescu, Dragoş Toma, Cosmin Rusu
Locul 5 fukugo tineret - Mihăilescu Bogdan

CUPA ROMÂNIEI
1.    Tera Kid Zalau 1546 puncte
2.    ENPI Iaşi 1490 puncte
3.    Olimpia Bucureşti 1187 puncte

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.