SCANDALOS | Ignorat de şefii sportului românesc, un antrenor celebru, care a format multipli medaliaţi la Mondiale, Europene şi Jocurile Olimpice, ameninţă cu GREVA FOAMEI în faţa MTS! ”Mă simt batjocorit! Vreau să trag un semnal de alarmă”

22 sep 2018 12368 afişări Comentează şi tu Alte sporturi
SCANDALOS | Ignorat de şefii sportului românesc, un antrenor celebru, care a format multipli medaliaţi la Mondiale, Europene şi Jocurile Olimpice, ameninţă cu GREVA FOAMEI în faţa MTS! ”Mă simt batjocorit! Vreau să trag un semnal de alarmă” 7 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7964/17528640/1/dolniceanu-si-bituca.jpg

Faptul că România nu ştie să-şi preţuiască valorile nu mai este o noutate. Şi nu neapărat în sport, ci în mai toate domeniile. De-a lungul anilor, mai multe personalităţi din lumea sportivă, culturală sau academică au fost ignorate de către autorităţile statului. Ba chiar batjocorite. Sportul a oferit multe exemple în acest sens şi cu siguranţă va mai oferi, atâta timp cât acest fenomen va fi condus în continuare de persoane incompetente, rupte de realitate.

Vorbim despre rezultate atunci când le avem, ne ridicăm performerii în slăvi, le întindem covoare roşii la aeroport, ne fotografiem cu ei. Atât! Când avem parte de rateuri, căutăm vinovaţii. Dar în altă parte decât acolo unde ar trebui.

În spatele performanţelor sportivilor stau ani de muncă, de sacrificii, de chinuri, de suferinţe... Şi nu doar din partea principalilor eroi, ci şi ale antrenorilor. Mai întâi cei de la cluburi, care îi formează, apoi cei de la loturi, care le netezesc drumul către marea performanţă.

Din păcate, mulţi antrenori sunt lăsaţi de izbelişte la echipele de club, iar după pensionare rămân cu amintirile, cu fotografiile, ori cu câte un telefon din partea campionilor. Atât. Fără, însă, o recunoaştere şi din partea statului, aşa cum ar trebui şi aşa cum se întâmplă în multe alte state.

ProSport vă face cunoscută povestea unui antrenor emerit ieşean, care în cei peste 35 de ani de carieră a dat României campioni pe bandă rulantă, medaliaţi la Jocuri Olimpice, Campionate Mondiale şi Europene de juniori şi seniori.

Cele mai sonore nume sunt Tiberiu Dolniceanu, Florin Zalomir, Alexandru Siriţeanu, Cosmin Hânceanu sau Alin Lupeică, sabreri de top ai lumii, crescuţi la CSM Iaşi de către antrenorul emerit Iulian Biţucă. Ieşit la pensie în urmă cu patru ani, Iulian Biţucă, 69 de ani, se luptă cu morile de vânt şi încearcă să obţină o indemnizaţie de merit pentru formarea acestor sportivi de top, pentru a-şi completa veniturile din pensie. S-a lovit, însă, de aceeaşi indiferenţă din partea MTS, indiferent de numele celor care s-au perindat pe la şefia ministerului. Fie că a fost vorba de Elisabeta Lipă, Gabriela Szabo, Marius Dunca, ori Ioana Bran, răspunsul a fost acelaşi.

Ameninţă cu greva foamei

Antrenorul ieşean a depus la MTS un dosar cu toată documentaţia necesară, cu rezultatele obţinute în cei aproape 35 de ani de activitate, dar dosarul său s-a rătăcit probabil prin teancurile de astfel de cereri de la minister. E blocat de legi proaste şi birocraţie. Încă nu a primit vreun răspuns oficial. Neoficial, mai multe. Şi sună de-a dreptul incredibil!

„Se pare că trebuie să aştept să moară alte persoane care primesc aceşti bani, pentru a intra şi eu pe listă. Aşa mi s-a spus. Nu cunosc legile, dar dacă aşa e, mi se pare aberant să stau să aştept să moară cineva, ca să iau eu banii lui. Am muncit aproape 40 de ani, sportivii pe care i-am descoperit şi crescut la Iaşi au ieşit campioni mondiali, europeni şi vicecampioni oplimpici şi cred că merit să primesc o indemnizaţie pentru aceste performanţe”, a declarat antrenorul emerit ieşean, care ameninţă cu greva foamei în faţa sediului MTS: „Mă doare sufletul când văd că nu îmi este apreciată munca. De patru ani am depus acest dosar şi cred că s-a aşternut praful peste el. În cei 35 de ani de antrenorat am scos mulţi scrimeri de valoare la CSM Iaşi, sportivi care au făcut cinste sportului românesc, României. Iar acum, când solicit o indemnizaţie pentru formarea lor, pe care consider că o merit, sunt tratat cu dispreţ. Mi se pare bătaie de joc! Dacă nu se va rezolva nimic, vreau să fac greva foamei în faţa sediului MTS”.

Semnal de alarmă

Tehnicianul spune că vrea să tragă astfel un semnal de alarmă, iar sportivii şi antrenorii de valoare ai României să fie respectaţi de către autorităţile statului.
„Nu neapărat pentru mine fac acest gest extrem, ci pentru a schimba ceva. Pentru ca antrenorii, nu neapărat din scrimă, să nu mai păţească ce păţesc eu, să nu mai fie batjocoriţi. Fac greva foamei în numele tuturor celor care părăsesc România şi merg să antreneze în alte ţări, pentru că nu au loc aici sau pentru că nu au condiţiile necesare”, continuă Biţucă.

Un exemplu este Marius Gălăţeanu, un antrenor ieşean în vârstă de 33 de anni stabilit de mai mulţi ani în Braşov, care a ales să plece să antreneze în Germania.  
„Marius Gălăţeanu, un sportiv pe care eu l-am avut la Iaşi, acum antrenor, a decis să plece din Braşov, unde era stabilit cu familia, în Germania. Acolo are condiţii mult mai bune, salarizare, casă, masă, serviciu pentru soţie, grădiniţă pentru copil. La noi, în schimb, primeşti bătaie de joc. Mi-a spus că nu vrea să păţească exact ca mine, să nu-i fie recunoscută munca. De aceea pleacă”.

35 de ani de antrenorat, peste 1500 de medalii

Timişorean la origine, dar mutat în Iaşi încă de mic copil, Biţucă şi-a început aventura în scrimă la vârsta de 13 ani. A tras primele asalturi la clubul CSM, sub îndrumarea regretatului antrenor Nicolae Pufnei. Nu a reuşit să iasă campion naţional ca sportiv, dar a fost mai mulţi ani la rând vicecampion. La 18 ani, a luat argintul în Divizia A alături de Dan Irimiciuc, Ioan Ţârdea, Dan Popescu şi Victor Olaru. În 1976 a început cursurile şcolii de antrenor, iar în 1979, la 30 de ani, şi-a început cariera de antrenor, la CS Politehnica Iaşi. A urmat un drum lung şi frumos, de aproape 35 de ani, presărat cu performanţe, peste 1.500 de medalii, sacrificii, lacrimi, emoţii. O carieră frumoasă în care a scos campioni pe bandă rulantă la Clubul Sportiv Şcolar Unirea Iaşi şi Clubul Sportiv Municipal Iaşi, grupări pe care le-a slujit până la ieşirea la pensie.

Cifrele par seci, dar vorbesc de la sine despre cariera antrenorului Iulian Biţucă: 350 de medalii de aur la competiţiile interne, 400 de argint, 600 de bronz, zeci de medalii la Campionatele Europene şi Mondiale de cadeţi, juniori, tineret şi seniori, Jocuri Olimpice, Grand-Prix-uri, Cupe Mondiale, Jocuri Balcanice şi alte turnee internaţionale.

Început de drum cu Alin Lupeică

Alin Lupeică a fost primul mare campion dat scrimei româneşti de către Iulian Biţucă. Sabrerul de la CSM-CSS Unirea Iaşi a participat la trei Jocuri Olimpice, Barcelona 1992, Atlanta 1996 şi Sydney 2000, competiţii la care a obţinut două locuri 4 şi un loc 7. Primul mare rezultat al lui Lupeică a fost argintul cucerit la Mondialele de cadeţi de la Lyon, în 1991, după care au urmat alte patru medalii de bronz la Campionate Mondiale de juniori şi seniori.

Trei vicecampioni olimpici în echipa de la Londra

Trei dintre elevii lui Iulian Biţucă au atins vârful carierei la Jocurile Olimpice de la Londra, în 2012. Echipa de sabie a României formată din Rareş Dumitrescu şi ieşenii Florin Zalomir, Tiberiu Dolniceanu şi Alexandru Siriţeanu cucerea argintul olimpic, o performanţă care l-a făcut pe antrenorul ieşean să plângă minute în şir în faţa televizorului. A fost un moment magic pentru sabrerii ieşeni, anunţat de alte performanţe obţinute în anii anteriori. În 2009, Zalomir, Cosmin Hânceanu şi Tiberiu Dolniceanu cucereau titlul mondial pe echipe alături de Rareş Dumitrescu, iar un an mai târziu cei patru deveneau campioni europeni. La individual, Tiberiu Dolniceanu şi-a reconfirmat valoarea la un an după Olimpiadă, cucerind medalia de aur la Europenele din 2013.

A format echipa de fete la Iaşi

Biţucă este primul antrenor din ţară care a pus pe picioare o echipă feminină de sabie, cu care a obţinut, de asemenea, performanţe. „Am avut nişte fete extraordinare, care ulterior au ajuns la cluburi din Capitală. Am format o echipă cu Elena Munteanu, medaliată la Campionatele Mondiale de junioare, Georgiana Vicol, Elena Olaru şi Bianca Pascu. Cu această echipă am câştigat Campionatele Naţionale şi Campionatele Balcanice”, îşi aminteşte antrenorul ieşean.

Creşte copii la clubul ”Muşchetarul”

După aproape 35 de ani de antrenorat, Iulian Biţucă s-a pensionat în 2014. Dar nu a stat acasă. A continuat să vină la sală şi a pus pe picioare clubul „Muşchetarul”. Acum antrenează de trei ori pe săptămână 30 de copii pe care speră să-i ducă mai întâi pe podiumurile Campionatelor Europene şi Mondiale, iar apoi la medalii Olimpice.

„Sunt câţiva sportivi promiţători cu care sper să ajung pe podium la competiţiile internaţionale. Deocamdată avem medalii la Campionatele Naţionale de copii, dar pe viitor ne dorim să urcăm pe podium la Campionatele Europene şi Mondiale de cadeţi. Avem de muncă, dar copiii sunt serioşi, vor să facă scrimă şi acesta e un lucru important”.

A refuzat oferte din mai multe ţări

În cariera sa, Biţucă a avut oferte de a antrena în Italia, Turcia, Iran şi Bulgaria. Le-a refuzat de fiecare dată şi s-a încăpăţânat să rămână în Iaşi, pentru a face ceea ce a ştiut mai bine. Să scoată campioni pentru România.

„Am refuzat aceste oferte pentru că am vrut să fac performanţă pentru oraşul meu, pentru ţara mea. Dar nu îmi pare rău. Sunt mândru când mă uit în spate şi văd ce am realizat ca antrenor. Elevii meu au făcut performanţă la cel mai înalt nivel. Este o bucurie imensă să-ţi vezi elevii pe care i-ai crescut de mici la sală urcând pe podium la Europene, Mondiale şi Jocuri Olimpice. Este tot ce îşi poate dori un antrenor. Păcat că nu toate aceste performanţe au fost realizate pentru Iaşi”, a conchis antrenorul emerit Iulian Biţucă.

Cele mai importante performanţe obţinute la seniori de sportivii descoperiţi şi crescuţi la Iaşi de către antrenorul Iulian Biţucă:

2009 - Echipa formata din Florin Zalomir, Cosmin Hânceanu, Tiberiu Dolniceanu şi Rareş Dumitrescu – campioană mondială de seniori. Primii trei sportivi sunt ieşeni.
2010 - Echipa formată din Florin Zalomir, Cosmin Hânceanu, Tiberiu Dolniceanu şi Rareş Dumitrescu – campioană europeană de seniori. Primii trei sportivi sunt ieşeni.
2012 - Echipa formată din Florin Zalomir, Tiberiu Dolniceanu, Alexandru Siriţeanu şi Rareş Dumitrescu  - vicecampioană olimpică la Londra. Primii trei sportivi sunt ieşeni.
2013 - Tiberiu Dolniceanu – campion european de seniori la individual.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.