Scandal la futsal, după ultima decizie a FRF. Finanţatorul campioanei Informatica Timişoara se retrage şi atacă inclusiv forul condus de Burleanu: "Şi-au bătut joc de noi. Nu ştiu pentru ce atâta patimă, că bani nu sunt"

11 dec 2018 2881 afişări Alte sporturi
Scandal la futsal, după ultima decizie a FRF. Finanţatorul campioanei Informatica Timişoara se retrage şi atacă inclusiv forul condus de Burleanu: "Şi-au bătut joc de noi. Nu ştiu pentru ce atâta patimă, că bani nu sunt"
GALERIE (5 de imagini) VEZI GALERIA
  • Luni seara s-a jucat "Steaua-Dinamo"-ul futsalului românesc, partida dintre campioana Informatica Timişoara şi Autobergamo Deva, meci câştigat de oaspeţi cu 4-1.
  • După joc, preşedintele şi finanţatorul principal al echipei timişorene, Gabriel Lungu, a dat un interviu dur, prin care şi-a anunţat retragerea din ambele posturi ale formaţiei care în 2018 a luat tot ce se putea câştiga în futsalul românesc: titlul, Cupa României, Supercupa României, plus participarea în UEFA Futsal Champions League.
  • Picătura care a umplut paharul lui Lungu a fost decizia FRF de a-l obliga pe selecţionerul Robert Lupu să rupă, de la 1 decembrie, contractul de antrenor-jucător cu Informatica şi să se dedice exclusiv naţionalei.

Informatica îl are în curte pe selecţionerul naţionalei şi tot pentru că echipa din Timişoara i-a transferat pe Savio Valadares şi Felipe Pliveira (plecat între timp din campionatul românesc), brazilienii au fost naturalizaţi şi luaţi la prima reprezentativă. Când mai avea de disputat ultimul meci din 2018 derby-ul cu Autobergamo, FRF l-a pus pe Robert Lupu să aleagă între echipa de club şi funcţia de selecţioner, astfel că antrenorul-jucător a luat loc în tribună.

Finanţatorul echipei, Gabriel Lungu, e de părere că alte cluburi din Liga 1 de futsal au tras sfori la FRF pentru acest lucru. ”A fost un meci foarte bun, noi am jucat cum trebuia să jucăm. Din păcate, s-a întâmplat. Robi Lupu este acolo (n.r. - în tribună) şi nu trebuia să fie acolo. Nu aveai cum să faci o asemenea mutare, tu, ca federaţie, şi să ne iei şi jucătorul şi antrenorul. S-a văzut în seara aceasta că nu am avut nici jucătorul, nici antrenorul Robert Lupu. Nu este posibil aşa ceva! Deva şi alte cluburi altfel nu puteau să câştige. S-au pus pe federaţie şi federaţia a trebuit să... Au atâta influenţă. Informatica probabil că deranjează, am câştigat tot ce se putea câştiga. Am câştigat Supercupa, noi avem un trofeu. Să văd din aceste echipe, câte vor mai câştiga un trofeu. Este păcate ceea ce s-a întâmplat, de munca noastră. Şi-au bătut joc de noi. Nu pot decât să am toată stima pentru Robi şi să-i mulţumesc pentru ceea ce a făcut, pentru aceşti jucători minunaţi şi astăzi am jucat foarte bine. Din păcate, trebuie să se întâmple ceva în futsalul românesc, a devenit o haită în care toată lumea încearcă să reziste. Nu ştiu pentru ce atâta patimă, bani nu sunt. Vor să câştige, nu e niciun fel de problemă”, a punctat Lungu, furios.

”Am vorbit cu Răzvan Burleanu, dar interesele...”

Lungu a avut până nu demult o relaţie foarte bună cu Răzvan Burleanu, deoarece şi el a importat echipamente Joma în România, ceea ce l-a făcut să se ştie cu actualul şef al fotbalului românesc de pe vremea când conducea minifotbalul. Preşedintele Informaticii spune că alţii trag sforile în FRF şi că Burleanu stă pasiv.

”Probabil am câştigat prea multe şi trebuie să câştige şi altcineva. Am încercat, am vorbit (n.r - cu Răzvan Burleanu) că nu sunt de acord cu decizia, dar… interesele care sunt acolo… Răzvan Burleanu a fost doar… Nu vreau să mă apuc să vă spun cum a fost decisă chestia aceasta într-o simplă discuţie în cadrul unei aşa-zise comisii. Când se doreşte să se treacă ceva, comisia este întrebată, când nu, ni se dă un comunicat că s-a discutat în comisie şi s-a întâmplat chestia asta. Nu, nu este posibil aşa ceva”, a spus finanţatorul echipei timişorene, întrebat dacă a vorbit cu Burleanu despre problema cu Lupu.

Echipa ce a jucat în UCL s-a antrenat o săptămână la ţară

Nu doar FRF-ul i-a pus capac lui Gabriel Lungu. Deşi Informatica a câştigat bani pe proiecte de la Consiliul Local şi cel Judeţean, doar ultimii au achitat plăţile la termen. Primăria Timişoara, aflată într-o mare dificultate financiară, nu şi-a putut onora banii pe legea 350, deşi anul e aproape încheiat. În plus, echipa primeşte greu poziţii de antrenament în Sala „Constantin Jude”, unde mai joacă echipele primăriei de baschet şi handbal masculin, echipa de volei feminin Agroland Timişoara (doar când are loc) şi Informatica. Totuşi, sala găzduieşte şi competiţii de sport individuale, dar şi concerte.

Astfel, echipa ce a jucat în Futsal UCL s-a antrenat o săptămână într-un sat de lângă Timişoara. Ca ridicolul să fie complet, în timp ce Lungu dădea interviu presei timişorene, la sală veneau prietenii primarului Nicolae Robu, inclusiv city-managerul Robert Kristof, să joace fotbalul şi edilul să dea, probabil, zece goluri.

”Nu este posibil pentru ceea ce se întâmplă în Timişoara şi în sportul timişorean, să nu fim susţinuţi deloc. Este inadmisibil. Este ultimul meu meci la Informatica. Începând din seara aceasta, o să mă retrag. Sunt băieţii care se vor ocupa. Îmi pare foarte rău, cred că am făcut destule sacrificii, am făcut destulă performanţă, pentru toată lumea. Eu sunt mândru de aceşti băieţi, de ceea ce am făcut. Dar nu se poate! Am ajuns la capătul puterilor. Prin decizia luată de FRF, am spus stop-joc. Mai sunt oameni care se luptă pentru această echipă în spate. Nu mai are niciun rost. Am făcut nişte eforturi în ultimul timp, să vorbesc cu o grămadă de oameni, pe nimeni nu interesează. Nu vreţi sport? Domnilor, nu are rost să vă dăm. Eu ce să fac? Să-i oblig? M-am sărurat să mă duc să bat la porţi, ”băi, ne daţi şi nouă un ban?”.

După ce că nu am antrenor, săptămâna aceasta nu am avut unde să mă antrenez. M-am dus să mă antrenez pe la Săcălaz! A fost nu ştiu ce competiţie, Cupa Revoluţiei la box. A fost mult mai importantă, asta e. Avem o singură sală din păcate, asta este infrastructura pe care o avem în Timişoara. Îmi pare foarte, foarte rău, pentru că am pus suflet în echipa aceasta, am lua-to de la zero, am construit, am câştigat tot ce se putea, am jucat în Liga Campionilor. Ce să mai fac mai mult? Să mă mai bat acum şi cu federaţia, să mă cert cu ei? Mai bine mă retrag. Nu ştiu ce se va întâmpla, vom lua o decizia în seara aceasta”, a tunat Lungu.

Cearta lui Porumboiu cu Stanciu l-a făcut să se gândească la decizia de a renunţa

Lungu spune că şi-a dat seama că se luptă în zadar după ce a văzut scandalul dintre Daniel Stanciu şi Adrian Porumboiu, şi astfel, şi-a dat seama că şi la teren mare au dispărut echipe de top precum Vaslui sau Urziceni.

”În niciun caz echipa nu se va retrage, pentru că am aranjat cât de cât un buget, mai suntem în discuţii. Vom continua, eu vreau să ţinem toţi jucătorii. Dar eu nu mai pot, am obosit! Îmi pare foarte rău că trebuie să ajungem în momentul acesta. Aseara, uitându-mă la Digi, am văzut că era Porumboiu şi se tot certa cu Stanciu, cu toată lumea. S-a retras Porumboiu, a retras Vasluiul. Urziceniul a câştigat campionatul, s-a retras. Am vrut să mă retrag mai demult, dar am zis că îmi pare rău pentru ce am făcut aici. Dar totuşi trebuie să mă gândesc şi la mine. Sunt deja la capătul puterilor, presiunea este foarte mare. Tocmai, când ajungi în vârf, atunci este mai greu, pentru că toată lumea vrea ceva de la tine, dar nimeni nu îţi dă. Sunt convins că Informatica va merge şi fără mine şi fără Lupu, şi poate ceva se va gândi şi la Informatica”, a precizat preşedintele Informaticii.

La handbal se poate

Gabriel Lungu a mai precizat că Ambros Martin poate antrena şi un club şi poate fi şi selecţioner şi a mai spus că faţă de patronii altor echipe, pe care îi acuză că au tras sfori la FRF în cazul Lupu, el nu şi-a înjurat niciodată jucătorii.

”Ambros este antrenor la Rostov şi este şi antrenorul naţionalei. De ce trebuie să fim noi mai şmecheri, să cedăm la presiunea unuia şi a altuia. Noi ce am făcut aici am făcut din plăcere şi nebunie şi de asta am avut rezultate! Cu bani, fără bani, toată lumea ne-a blamat. Că nu ne plătim jucătorii. Asta am făcut, am câştigat tot ce se putea câştiga. Important este să fii om şi să vorbeşti cu jucătorul. Că nu îi dai acum, dar îi dai peste o lună, dar jucătorii trebuie să fie respectaţi. Nu să-i înjur, pentru că nu vreau să vă spun tot felul de aventuri care au fost pe aici prin săli vizavi de conducători şi de jucători. Nu am înjurat niciodată un jucător, m-am dus la el şi am vorbit. Să stai cu sabia deasupra capului jucătorului nu este normal. Eu le doresc baftă tuturor echipelor din campionat. Informatica va merge mai departe. Poate vreodată dacă se va întâmpla ceva la Informatica şi în sportul din Timişoara, voi reveni”, a conchis Gabriel Lungu.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.