Puterea canotajului, puterea credinţei. Cum a ajuns Tabita Maftei campioană mondială în simplu, după ce s-a pregătit jumătate de an pentru altă probă. Sportiva de 18 ani provine dintr-o familie cu 11 fraţi şi s-a născut în acelaşi loc din Bucovina ca şi Elisabeta Lipă

16 aug 2018 1923 afişări Alte sporturi
Puterea canotajului, puterea credinţei. Cum a ajuns Tabita Maftei campioană mondială în simplu, după ce s-a pregătit jumătate de an pentru altă probă. Sportiva de 18 ani provine dintr-o familie cu 11 fraţi şi s-a născut în acelaşi loc din Bucovina ca şi Elisabeta Lipă

La numai o săptămână de la Europenele de seniori, unde echipajele tricolore au cucerit 7 medalii (3-2-2), canotajul românesc a făcut o nouă demonstraţie de forţă, de data aceasta la Mondialele de juniori, care s-au desfăşurat în Cehia, la Racice. Cu două medalii de aur şi una de bronz, România s-a clasat pe locul 4 în clasamentul general pe medalii.

Mondialele de juniori au lansat pe firmament o vedetă din noul val: Tabita Maftei (18 ani). Sportiva botoşăneancă a cucerit tiltul mondial la simplu, păşind astfel pe urmele unor mari campioane ale canotajului românesc, precum Elisabeta Lipă, Sanda Toma sau Valeria Răcilă. Destinul ei pare cu atât mai bine contturat cu cât provine din satul Talpa, comuna Cândeşti, la ”două străzi” depărtare de locul unde s-a născut Elisabeta Lipă.

Tabita are şi o poveste de viaţă impresionantă. Campioana mondială de la Racice provine dintr-o familie cu 11 fraţi, în care credinţa este adânc întipărită, pe linia Bisericii Penticostale. În urmă cu trei ani, familia a rămas fără principalul sprijin, după ce tatăl sportivei a murit înecat în Siret.

Anul trecut, când Tabita s-a clasat pe locul doi la naţionalele de juniori, mama ei a venit din satul Talpa până la Năvodari, pentru a-şi susţine fata. O femeie pe cât de puternică, pe atât de simplă, având în braţe un copil de 4 ani, a străbătut sute de kilometri, cu mijloace de transport cât mai ieftine. ”M-a căutat să stăm de vorbă. M-a întrebat simplu dacă fata ei are vreo şansă să ajungă mare campioană în canotaj, că altfel tare ar avea nevoie de sprijinul ei acasă. Mi s-a rupt sufletul. I-am spus că îi garantez că va ajunge mare şi uite că a cucerit aurul mondial”, povesteşte Elisabeta Lipă. Pentru că la rându-i are suflet mare, Uţa Lipă l-a adus pe unul dintre fraţii mai mici ai Tabitei la lotul de juniori, pe post de cârmaci, dând un mic ajutor familiei Maftei.

Pentru Mondialele de juniori, Tabita s-a pregătit pentru proba de dublu rame, dar cu două săptămâni înainte de competiţie colegei sale i-a sărit umărul la antrenament. Fiind cea mai valoroasă ramă din lot, Tabita putea rămâne în barcă alături de altă colegă, dar a refuzat. ”Eu sunt credincioasă, nu despart echipaje deja formate”, a spus ea. Aşa că a mers la Mondiale în simplu, fără să se gândească vreun moment că poate ajunge atât de departe. ”Nu realizez nici acum că am devenit campioană mondială”, au fost cuvintele Tabitei, în clipa când s-a întors de la Mondiale.

Tabita Maftei a fost selecţionată pentru canotaj de Iulia Bulie şi George Bulie.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.