POVESTE DE VIAŢĂ | De la un reality-show despre supravieţuire, la sărituri cu schiurile. Iulian Pîtea s-a întors la prima dragoste şi şi-a propus să ajungă la a doua ediţie a JO: "În timpul filmărilor am slăbit 10 kg!"

20 ian 2017 4369 afişări Alte sporturi
POVESTE DE VIAŢĂ | De la un reality-show despre supravieţuire, la sărituri cu schiurile. Iulian Pîtea s-a întors la prima dragoste şi şi-a propus să ajungă la a doua ediţie a JO: "În timpul filmărilor am slăbit 10 kg!"
GALERIE (3 de imagini) VEZI GALERIA
  • Iulian Pîtea (19 ani), component al lotului olimpic de sărituri cu schiurile, a fost protagonistul unei emisiuni de tip reality-show care l-a pus la grea încercare şi care l-a ajutat într-un final să-şi găsească din nou motivaţia pentru sport.
  • Sportivul din Râşnov a participat la începutul acestui an la două etape de Cupă Continentală în Polonia, apoi s-a pregătit în Austria şi Slovenia
  • În perioada 27-29 ianuarie, la Râşnov, se vor desfăşura două etape de Cupă Mondială la feminin. România va conta în acest concurs pe Dana Haralambie, locul 31 în clasamentul general în Cupa Mondială.

La numai 16 ani, Iulian Pîtea devenea în 2014, la Soci, unul dintre cei mai tineri sportivi care au reprezentat România de-a lungul timpului la Jocurile Olimpice de iarnă. De atunci a trecut mai bine de jumătate din ciclul olimpic pentru Pyeongchang 2018 (Coreea de Sud), iar cel supranumit ”Harry Potter” la un moment dat a trecut printr-o perioadă tumultoasă. Ba chiar a fost tentat să renunţe la activitatea sportivă pentru că ”am avut o depresie”. ”Mă tot îngrăşam, iar pentru sportul care îl practic nu era deloc bine. La sărituri trebuie să ai o anumită greutate”, ne-a mărturisit săritorul.

Sportul l-a ajutat foarte mult în reality-show

În vara trecută, Iulia Pîtea chiar s-a oprit din activitatea de înaltă performanţă. El a fost tentat să încerce ceva nou, astfel că a devenit  unul din actorii principali într-un reality-show extrem de popular la nivel internaţional – Supravieţuitorul – format adus de PRO TV şi în România. Sportivul s-a numărat printre cei 18 concurenţi selecţionaţi, fiecare cu profil diferit, iar timp de 44 de zile, în Filipine, a fost testat la maxim din punct de vedere fizic şi psihic, a făcut foamea şi s-a luptat cu condiţiile vitrege impuse de natură. Bine pregătit timp de câţiva ani pentru a ajunge la Jocurile Olimpice de iarnă, Iulia Pîtea a trecut cu bine de mai toate încercările şi s-a calificat în marea finală a emisiunii. Chiar dacă nu a fost ”unicul supravieţuitor”, componentul lotului olimpic de sărituri cu schiurile a plecat acasă cu un premiu în valoare de 10.000 de euro.

”Experienţa mi-a deschis ochii şi m-a dezvoltat pe mine ca individ”

”Mulţi oameni poate m-au desconsiderat din cauza vârstei, dar am arătat că sunt capabil de multe lucruri şi cred că m-am descurat foarte bine. Antrenamentele nu au fost chiar atât de dure, ci a fost mai mult o luptă psihologică, un joc social de supravieţuire”, ne-a relatat Iulia Pîtea. Sportivul susţine că prezenţa în acest reality-show l-a ajutat foarte mult, în primul rând să se maturizeze. ”Sunt foarte fericit că am avut această experienţă unică în viaţă pentru că mi-a deschis ochii şi m-a dezvoltat pe mine ca individ. Am avut posibilitatea să acumulez un bagaj îngrozitor de mare de experienţe pe care sunt sigur că nu le puteam avea fără cei implicaţi în acest experiment. În urma tuturor întâmplărilor am învăţat că fiecare dintre noi trebuie să fim încrezători şi să luptăm într-un mod frumos pe o linie dreaptă fără curbe spre îndeplinirea obiectivelor stabilite”, a susţinut Iulian Pîtea.

  • ”În perioada în care am participat la acest reality-show am slăbit cam 9-10 kilograme, dar apoi m-am îngrăşat 18 kilograme”, Iulian Pîtea, sărituri cu schiurile
  • ”Una din ideile pe care le-am avut atunci când m-am decis să particip în reality-show a fost şi promovarea sportului, destul de puţin cunoscut în România”, Iulian Pîtea, sărituri cu schiurile

Singurul ”supravieţuitor” la masculin şi din prima generaţia ”Move&Jump”

Colectivul tehnic şi Federaţia Română de Schi şi Biatlon îşi pun baza în Iulian Pîtea, în tentativa lui de a ajunge din nou la Jocurile Olimpice. Mai ales că lotul olimpic a suferit destule ”lovituri” în ultima vreme. Colegul de generaţie Eduard Torok a abandonat activitatea sportivă, preferând să plece la studiu la o facultate în Anglia, în timp ce Sorin Mitrofan a suferit o accidentare mai serioasă. ”Iulian a revenit sută la sută, motivat să facă treabă. Mai avem lucruri de pus la punct din punct de vedere fizic, înainte de a participa la Mondialele de juniori, ultima ediţie la care are dreptul, iar apoi la Mondialele de seniori de la Lahti”, ne-a declarat Florin Spulber, antrenorul lotului de sărituri cu schiurile. De remarcat, Pîtea a rămas singurul ”supravieţuitor” din prima generaţie a proiectului ”Move & Jump” la masculin. La fete continuă şi acum Daniela Haralambie, o sportivă de Top 30 în Cupa Mondială, poate una din cele mai mari speranţe ale României pentru Jocurile Olimpice din 2018.

A crescut odată cu trambulinele de la Râşnov

Originar din Râşnov, Iulian Pîtea a început să practice să schiurile în 2008, an în care s-au făcut şi primele săpături la ridicarea complexului de trambuline din localitate, de pe Valea Cărbunării. El a fost practic primul sportiv din ”fabrica” de sărituri cu schiurile de la Râşnov care a ajuns la Jocurile Olimpice. Mai exact, cu 4 ani mai devreme decât era planificat, dacă ţinem cont de faptul că proiectul "Move & Jump", pus pe picioare de austrieci, a fost demarat de la zero, cu nişte copii de 9-10 ani şi avea ca finalitate anul 2018.

  • La JO Soci 2014, Iulian Pîtea a fost primul român care a participat în proba de sărituri cu schiurile după o pauză de 22 de ani
  • 46 a fost locul ocupat de Iulian Pîtea la prima participare într-o etapă de Cupă Mondială, la Sapporo în 2014
  • ”Nu consider săriturile un sport riscant. Pleci de la trambulină de 5 metri şi ajungi la una de 220 de metri, capeţi în timp foarte multă experienţă. Ajungi să nu mai consideri că este un sport periculos în care pot apărea şi accidente”, Iulian Pîtea, sărituri cu schiurile

Obiectivele săritorilor pentru sezonul 2016-2017

Pe lângă readucerea lui Iulian Pîtea la un nivel optim de concurs şi consolidarea poziţiei Danei Haralambie la nivel de Cupă Mondială, FRSB şi-a stabilit printre obiectivele principale la sărituri, sezonul 2016-2017, şi Festivalul Olimpic al Tineretului European, care va avea loc în februarie, la Erzurum. Numele de viitor ale acestei discipline sunt Fedorean, Farkas, Spulber jr., Cacină, Păcurar, sportivi care au rezultate cel puţin la acelaşi nivel pe care le-au înregistrat Pîtea şi Torok la vârsta lor. FRSB şi-a propus să obţină la FOTE chiar şi o medalie.

Dar un prim obiectiv major este organizarea cu succes a etapei de Cupă Mondială de la Râşnov, programată la sfârşitul săptămânii viitoare. Dana Haralambie va fi la start.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.