PERFORMANŢĂ uriaşă pentru un român: record mondial la înot! Robert Glinţă a corectat cel mai bun timp mondial de juniori la 100 m spate, în finala Europeanului în bazin scurt. Ce spun Camelia Potec, Beatrice Câşlaru şi Răzvan Florea

4 dec 2015 17881 afişări Alte sporturi
PERFORMANŢĂ uriaşă pentru un român: record mondial la înot! Robert Glinţă a corectat cel mai bun timp mondial de juniori la 100 m spate, în finala Europeanului în bazin scurt. Ce spun Camelia Potec, Beatrice Câşlaru şi Răzvan Florea Robert Glinţă şi clipele de bucurie Foto: arhivă personală

Robert Glinţă, primul înotător român calificat la Jocurile Olimpice de anul viitor, după îndeplinirea baremului la 100 m spate, a avut o evoluţie impresionantă în finala probei  care i-a adus biletul pentru Rio şi titlul mondial la juniori, la Campionatele Europene de înot în bazin scurt, organizate în această săptămână, la Netanya, în Israel. Sportivul de 18 ani, antrenat de Adrian Gherghel, a stabilit un nou record mondial de juniori la 100 m spate, cu timpul 50,77 secunde, corectând cu 14 sutimi performanţa-reper de 50,91 secunde.

Camelia Potec: "Medalia de la Mondialul de juniori a fost declicul de care avea nevoie"

Contactată de ProSport, Camelia Potec, preşedintele FRNPM, campioană olimpică în 2004, a declarat: "După o astfel de performanţă ne aşteptăm anul viitor la mai mult de la el la Jocurile Olimpice. Există şanse să meargă la mai mult de o semifinală. Medalia de la Mondialele de juniori (n.r. - 100 m spate) a fost exact declicul de care a avut nevoie. Îmi doresc să fie sănătos, cred că acesta este cel mai important lucru".

Beatrice Câşlaru: "Mă bucur mult să văd că nataţia revine în prim-plan, am stat prea mult în aşteptare. Îl văd medaliat la Tokyo, în 2020"

Dublă medaliată olimpică la Sydney 2000, Beatrice Câşlaru a comentat pentru ProSport performanţa piteşteanului. "Are nevoie să aşeze munca şi antrenamentele. Uneori e nevoie şi de mult noroc, ca să ajungi pe podium atunci când se aşteaptă mai puţin lumea. Avem astfel de medalii muncite enorm şi neaşteptate. Din experienţă, spun că încă mai are mult de muncă. El este foarte talentat şi muncitor, se va lupta cu nişte monştri sacri la Rio, unde-i doresc să facă finala. Eu îl văd medaliat la Tokyo, în 2020. Mă bucur mult să văd că nataţia revine în prim-plan, am stat prea mult în aşteptare".

Răzvan Florea: "E foarte talentat şi e înzestrat de la mama natură"

Unicul băiat român medaliat la Jocurile OIimpice, Răzvan Florea (35 de ani), a primit vestea cu mare bucurie. Constănţeanul care cucerea bronzul la Atena în 2004 (200 m spate) l-a urmărit de Robert de când sportivul antrenat de Adrian Gherghel era doar un prichindel. "Robert este un copil foarte motivat şi foarte serios. Eu îl cunosc de când era mic şi are toate calităţile de a impresiona în continuare în viitor. Eu nu aveam astfel de rezultate la vârsta lui, văd că se axează foarte mult pe viteză - 50 m spate şi 100 m spate - ceea ce este foarte bine. Robert este foarte talentat şi are calităţi de la mama natură. Medalia de la Mondiale i-a dat încredere, iar acum a scos un timp senzaţional", a spus Răzvan Florea pentru ProSport.

Cu acest rezultat, Glinţă a încheiat competiţia pe locul şase. Titlul i-a revenit polonezului Radoslaw Kawecki (49,64 secunde), podiumul fiind completat de rusul Stanislav Donets (50,30 secunde) şi britanicul Christoph Walker-Hebborn (50,35 secunde).

Finala 100m spate, C.E. in bazin scurt, IsraelRobert Glinta - 50:77, NOU RECORD MONDIAL DE JUNIORI si, desigur, NOU...

Posted by Irina Glinta on Friday, December 4, 2015

Evoluţia fantastică de vineri a lui Robert a fost precedată de prestaţia puternică de joi după-amiază, în semifinalele probei, atunci când Glinţă a oprit cronometrul la 51,10 secunde, echivalent cu un dublu record naţional, la seniori şi la juniori, după cum anunţa site-ul Federaţiei Române de Nataţie şi Pentatlon Modern. Glinţă şi-a corectat practic propriul record, stabilit în urmă cu un an, la 51,99 secunde. Cu această performanţă, Robert Glinţă s-a calificat în finala probei, cu al şaptelea rezultat, cel mai bun timp al semifinalelor fiind semnat de polonezul Radoslaw Kawecki (50,11 secunde).

Federaţia Internaţională de Nataţie a decis în martie 2014 consemnarea timpilor de record mondial pentru juniori – în limitele 15 – 18 ani, la băieţi şi 14 – 17 ani, la fete. Timpii-reper au fost înregistraţi începând cu ediţia din 2013 a Campionatlui Mondial de înot rezervat juniorilor şi găzduit de Dubai.

 

 

 

 

 

 

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.