Născut învingător! El este românul campion naţional la trei discipline sportive

4 mar 2011 2313 afişări Comentează şi tu Alte sporturi
Născut învingător! El este românul campion naţional la trei discipline sportive Născut învingător 3 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7964/8024366/2/daniel-racoveanu-cm-09.jpg

Îl reperezi în mulţime doar pentru fizicul său sculptural.Chipul lui nu spune prea multe, numele nici atât. Cu toate acestea,Daniel Racoveanu (25 de ani) este un sportiv cu totul excepţional.În timp ce unii caută zadarnic să atingă perfecţiunea la un singursport, el a ajuns campion naţional la trei discipline.

"Dacă văd pe cineva pe stradă că aruncă departe opiatră, apuc şi eu una şi o trimit mai departe", începe"Bilă" povestea vieţii sale, fundamentată pe o nevoie permanentă decompetiţie. Primul sport pe care l-a încercat a fost boxul, pe la12 ani. Au urmat apoi judo şi artele marţiale. Nu s-a regăsit însăîn sporturile de contact, aşa că s-a reorientat spre atletism,disciplină care i-a răsplătit pentru prima dată eforturile cu cevaconcret: medalii obţinute la aruncarea greutăţii. Încă de laprimele aruncări şi-a impresionat antrenorii cu forţa şi tehnicasa, el alegându-se cu porecla "Bilă", de care este mândru şi acum.În 2007 a reuşit să câştige aurul la juniori şi să se descurceonorabil în competiţiile de tineret şi seniori.

Campiondin prima încercare

"În orice ramură sportivă pleci de jos, investeşti şiînveţi din greşeli din fiecare concurs la care participi. Ceea cenu te omoară întotdeauna te face mai puternic", estecrezul lui Racoveanu. Atletismul începea să nu-l mai satisfacă pe deplin, simţea că-i lipseşte ceva:armonia. Aşa a descoperit culturismul.

Din 2005 până în 2008 şi-a clădit un corp de vis, iar la primaparticipare la naţionale a cucerit titlul naţional de juniori. Auurmat întreceri în străinătate, cu deziluzii şi satisfacţii. În2007, la Mondialele de la Budapesta a cucerit bronzul, însă cevaîncepea să scârţâie.

Sumele considerabile investite în deplasări şi în alimentaţianecesară unui culturist l-au sleit mai mult decât antrenamenteledin sală. Eforturile mari nu i-au fost răsplătite cum se cuvine înRomânia. Daniel cheltuia peste 2.000 de lei lunar din propriulbuzunar pentru acest sport, în condiţiile în care premiilecâştigate erau mai mult simbolice, diplome şi cupe. Atunci s-adecis să caute un alt drum, unul de fineţe şi precizie, fără niciolegătură, aparent, cu ceea ce făcuse până atunci…

Primuldarts câştigat la roata norocului

Dartsul i-a ieşit în cale în 2008, dar îi fusese predestinatîncă de la 14 ani. În 1990, la un târg la Piteşti a câştigat laroata norocului o placă de darts simplă cu săgeţi din plastic…"Nu ştiam cu ce se mănâncă dartsul la început, credeam cătotul constă în aruncarea săgeţii în mijlocul unei plăci",povesteşte Daniel. După ce a urmărit câteva clipuri cu mariijucători de darts, s-a interesat în privinţa regulilor, apunctajului şi a concluzionat simplu: "Dacă ei pot, la felşi eu".

A pornit iar de la zero, antrenându-se pentru un sport nou.Evident, pe sponsorizare proprie: banii îi lăsa fie în locurileunde putea să-şi exerseze aruncările, fie în magazinele de unde îşiprocura săgeţile. Autodidact, a progresat uluitor de repede.

În prezent, la trei ani de la primul contact cu lumea dartsului,Racoveanu este campion naţional. "Am ieşit campion după ceam stat pe primul loc la general de la început până lasfârşit", spune el.

"Nu potrezista fără sport"

Daniel recunoaşte că nu i-a fost deloc uşor să ajungă la acestnivel. Fiecare sport practicat de el a însemnat provocări şisacrificii. De pildă, la un concurs de atletism a fost nevoit săparticipe cu o rană la picior: "Nu puteam să-mi iau elan şiam aruncat de pe loc, dar am fost printre primii". Cutoate acestea, nu se vede trăind fără sport. Daniel îşi doreşte sărămână instructor la sala de forţă din Mioveni, unde lucrează acum,dar şi să înfiinţeze o grupă pentru cei interesaţi de darts."Nu pot să rezist fără sport, dacă m-aş lăsa, ar însemna cărenunţ la tot", este mărturia lui de credinţă.

Dartsul constă în aruncarea a trei săgeţi în direcţia unei plăcicirculare, fixată preferabil pe un perete, la o înălţime de1,73m

Fiecare aruncător porneşte cu 501puncte, iar câştigător este cel care îşi reducescorul exact la 0, dar nu oricum, ci printr-o dublă la ultimasăgeată aruncată

"Se poatetrăi din darts!"

Daniel Racoveanu este un campion atipic. Tânărul din Piteştivorbeşte fără emfază, ca şi cum performanţele sale ar fi laîndemâna oricui. N-are nimic din glamourul personajelor pe care levedem zilnic la televizor.

Daniel, de ce atâtea sporturi şi nu aidecis să te axezi doar pe unul singur?

Nu pot să spun că am un motiv anume pentru care am ales să facatâtea sporturi. Dacă îmi place unul, îl încerc şi văd dacă pot săfiu bun la el. Dacă da, mă apuc serios de el şi îmi propun săcâştig neapărat ceva. Până acum mi-a reuşit.

Momentan eşti cu dartsul, ai de gând să te opreştiaici?

(râde) Probabil că nu, n-am stat să mă gândesc prea mult laasta. Deocamdată am pus dartsul pe primul loc şi am ambiţii marilegate de el.

Ce înseamnă o carieră în acest domeniu, având în vederecă nu este o disciplină foarte mediatizată?

Într-adevăr, în România se cunosc puţine despre darts, înstrăinătate lucrurile sunt complet diferite. Premiile de acolo, lacompetiţii şi mastere, ajung la nişte sume la care aici pot doar săvisez. Poate că voi trăi şi eu din darts.

În România, premiul pentru câştigătorul Openului din2010 a fost de 5.620 de euro

50de grame este greutatea maximă a săgeţilor de ladarts, vârful acestora fiind din oţel

Taylor,milionar din darts

Dartsul practicat la nivel înalt aduce câştiguri mari, comparativcu cele de la snooker. Jucătorii importanţi din circuitul mondialpot câştiga până la 240.000 de euro la un singur turneu. Multiplucampion mondial, Phil Taylor (50 de ani) a reuşit să strângă peste4,5 milioane de euro din premiile oferite de organizatori,britanicul fiind recordmenul absolut din acest punct de vedere.

Articol publicat de HoriaBirău

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.