Mafia pariurilor zguduie China. Doi jucători de snooker au fost suspendaţi, după ce ar fi trucat meciuri cu finalişti de Campionat Mondial

1 dec 2018 2552 afişări Alte sporturi
Mafia pariurilor zguduie China. Doi jucători de snooker au fost suspendaţi, după ce ar fi trucat meciuri cu finalişti de Campionat Mondial

Forul mondial al snookerului a anunţat printr-un comunicat publicat pe site-ul oficial, sâmbătă, 1 decembrie, că a suspendat doi jucători chinezi pentru trucare de meciuri. Şocul a lovit în plin China: Cao Yupeng, care în sezonul trecut a jucat o finală de turneu de puncte, la Scottish Open, a fost suspendat pentru doi ani şi jumătate, plus alţi trei ani şi jumătate cu suspendare, Cao fiind obligat pe mai departe să sprijine programul anti-corupţie al WPBSA.

Un alt jucător chinez, mai puţin cunoscut şi cu rezultate mai modeste, Yu Delu, a fost suspendat pentru 12 ani, din care va executa 10 ani şi 9 luni, după ce ar fi fost găsit vinovat pentru trucare de rezultat la cinci turnee, de-a lungul a doi ani şi jumătate, cu scopul obţinerii de câştiguri pentru sine şi asociaţi. Pentru că a minţit de-a lungul anchetei, pentru că ar fi pariat direct pe meciuri de snooker şi din cauza refuzului de a coopera, Delu, în vârstă de 31 de ani, nu a avut parte de clemenţă, fiind suspendat până în 2029. Cel mai bun rezultat al carierei sale este o semifinală jucată în sezonul 2016/2017, la Scottish Open.

Mai familiar fanilor snookerului, Cao Yupeng a recunoscut că ar fi violat prevederile anti-corupţie în cazul a trei partide din 2016, dar, în cazul în care va respecta condiţiile impuse de World Snooker, poate reveni în circuit pe 24 noiembrie 2020, după ce va plăti şi o amendă de peste 15.500 de lire sterline.

Nume grele implicate în meciurile de pe lista partidelor ale căror rezultate au fost trucate

Comunicatul publicat de World Snooker detaliază exact capetele de acuzaţie la care cei doi sportivi asiatici au fost găsiţi vinovaţi. Delu ar fi aranjat un meci la Paul Hunter Classic, de pe 29 august 2015, disputat împotriva galezului Dominic Dale, câştigător a două turnee de puncte în carieră şi dublu sfertfinalist la Campionatul Mondial.

De partea cealaltă, Cao Yupeng a fost pus sub învinuire pentru trucarea unui meci de la Open-ul Galez, împotriva dublului finalist de Campionat Mondial, Ali Carter, meci disputat pe 15 ianuarie 2016. Apoi, pe 30 iunie 2016, Yupeng a fost de acord să aranjeze scorul unui meci cu Stuart Bingham, în calificările pentru Indian Open. În final de an, pe 24 noiembrie, chinezul în vârstă de 28 de ani a influenţat rezultatul meciului cu Stephen Maguire, dublu semifinalist la Campionatul Mondial, chiar la Campionatul Regatului Unit, al doilea cel mai prestigios turneu din snooker şi parte a Triplei Coroane.

  • În această săptămână se dispută meciuri de la Campionatul Regatului Unit. Detalii despre surpriza cea mare a primului tur - AICI.
  • Cariera lui Stephen Lee a fost încheiată de un scandal de trucare de meciuri. Suspendat pentru 12 ani, până în ziua în care va împlini 50 de ani, englezul şi-a anunţat retragerea din sportul profesionist.
  • John Higgins şi Stuart Bingham sunt doi campioni mondiali care au primit suspendări minore, de şase luni, pentru implicarea în meciuri trucate. Stephen Maguire a fost arestat şi anchetat pentru trucare de meciuri, însă a fost eliberat şi nu a fost suspendat.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.