Jocurile Europene de la Baku | Ziua a doua. Medaliile lipsesc, nu şi finalele. Patru bărci şi-au luat biletele pentru ultimul act la canoe şi kaiac. Gimnastică, greu pe echipe: România, la limită în Top 10 la jumătatea calificărilor. Doar Iridon, în finală la paralele

14 iun 2015 2061 afişări Alte sporturi
Jocurile Europene de la Baku | Ziua a doua. Medaliile lipsesc, nu şi finalele. Patru bărci şi-au luat biletele pentru ultimul act la canoe şi kaiac. Gimnastică, greu pe echipe: România, la limită în Top 10 la jumătatea calificărilor. Doar Iridon, în finală la paralele

România a încheiat şi cea de-a doua zi de întreceri la Jocurilor Europene fără medalie, însă delegaţia "tricoloră" a punctat bine la capitolul calificări în finale, prin bărcile aflate în blockstarturi la kaiac şi canoe. Campionii mondiali la canoe dublu pe 1.000 m, Liviu Dumitrescu şi Victor Mihalachi, au evitat la limită o contraperformanţă răsunătoare, nereuşind calificarea directă din serii şi adjudecându-şi ultimul loc calificant în ultimul act, la capătul semifinalei. Leonid Carp, la canoe simplu, 1.000 m, precum şi echipajele de kaiac 4 feminin, 500 m şi kaiac 4 masculin, 1.000 m şi-au câştigat biletele de finală, cu mai puţine emoţii.

Gimnastica nu a mai oferit la fel de multe satisfacţii în această primă zi de întreceri pe echipe. Clasamentul la jumătatea concursului, nu ne dă speranţe pentru o calificare olimpică, însă la Mondiale, sunt aşteptate întăriri, mai ales la feminin. Andreea Iridon (15 ani) este singura gimnastă calificată deocamdată în finalele pe aparate (cu menţiunea că nu s-a concurat încă la sol şi bârnă la feminin - aparatele dominate de tricolore de regulă şi nici la paralele - la masculin, acolo unde Marius Berbecar are o şansă importantă). Cu o notă de plecare a exerciţiului de 5,600 însă, iridon pierde în duelul cu principalele două favorite ale finalei de sâmbătă, Mustafina şi Scheder nu mai puţin de nouă zecimi, un handicap care arată clar stratificarea finalei.

26 de ţări au cucerit deja cel puţin o medalie la ediţia inaugurală a Jocurilor Europene, clasamentul distincţiilor fiind dominat de gazde, cu o zestre de 12 medalii, dintre care şase de aur.

 

UPDATE 18:40 Finală şi la kaiac 4: Roxana Borha, Elena Meroniac, Iulian Ţaran şi Irina Lauric vor evolua în finala de la kaiac 4, pe distanţa de 500 m, după ce au câştigat prima semifinală, în faţa bărcii din Rusia, în 1:30.594. În finala de luni, "tricolorele" vor porni pe culoarul opt.


 

De notat, Dan Cristian Costea a ratat calificarea în finala de kaiac simplu, 1.000 metri, după ce a încheiat semifinala sa pe locul 7, iar Ciprian Bălănescu a fost depăşit cu un tur în competiţia de triatlon şi este creditat cu antepenultimul abandon.


UPDATE 18:20 Cristian Băţagă a fost duminică "tricolorul" cel mai aproape de calificarea într-o finală pe aparate, la masculin. La cal cu mânere, Băţagă a încheiat al 12-lea, la 33 de sutimi de punctajul celei de-a treia rezerve a finalei de la Baku. Vlad Cotuna a semnat cel mai bun rezultat la sol - locul 24, dar şi la inele - locul 18. Marius Berbecar a fost al 25-lea per total, la cal cu mânere.


UPDATE 17:50 Andreea Iridon, în finala de la paralele. Sportiva de 15 ani a terminat ziua de duminică cu a noua notă la paralele - 13,733, însă regula impusă de organizatori, care prevede că o ţară poate fi reprezentată de o singură sportivă în finalele pe aparate, o ajută pe Andreea să prindă ultimul loc de titulară în finala de şase de la paralele. Toate medaliile pe aparate, la feminin şi masculin, se decid sâmbătă, 20 iunie.


UPDATE 16:50 Marius Berbecar şi Vlad Cotuna, cel care a făcut până acum toate cele trei rotaţii, au dus România în Top 10, la jumătatea concursului pe echipe, după exerciţiile la cal. Ucraina este liderul momentului, în faţa Rusiei şi a reprezentanţilor gazdelor. România are avantajul că nu a trecut încă prin aparatul forte al liderului echipei - paralelele. Tot în top 10 se află şi echipa feminină de gimnastică artistică, la jumătatea concursului, după două aparate. Jurca, Iridon şi Zarzu vor relua concurusl, ca şi colegii lor, luni.


UPDATE 16:30 Evoluţie lipsită de strălucire şi în startul concursului pe echipe al băieţilor: Marius Berbecar nu a prezentat exerciţii nici la inele, nici la sol, iar Băţagă şi Cotuna au o medie de opt la execuţie la sol, în condiţiile în care Băţagă a ieşit de două ori de pe covor, la diagonale.


UPDATE 16:10 Calificare la limtă în finala canoe dublu, 1.000 de metri pentru campionii mondiali Mihalachi şi Dumitrescu! Cei doi au terminat penultimii în semifinala de patru şi au prins ultimul loc al finalei de nouă, care se va disputa luni, la Baku. Obiectivul principal al celor doi rămân Campionatele Mondiale, care se vor desfăşura în perioada 19-23 august, care le poate aduce calificarea directă la Rio, cu o prezenţă în Top 6.


UPDATE 14:50 Finală pentru barca de patru, kaiac, masculin, la 1.000 de metri: Nicolae Daniel Burciu, Dan Cristian Costea, Vlad Luca Georgescu şi Constantin Mironescu au obţinut calificarea directă din serii în finala de la kaiac, sărind, graţie locului trei de la finalul cursei, emoţiile unei semifinale. Cei patru tricolori conduceau cursa la primul punct intermediar, la 250 de metri, au cedat iniţiativa, ajungând pe patru, dar au forţat revenirea în Top 3, aducător al biletelor pentru finală, reuşind cel mai bun timp şi pe ultimii 250 de metri.


UPDATE 14:40 România, fără medalie la lupte, duminică: ca şi colegul său de lot, de la 85 kg, Ionel Puşcaşu reuşeşte o singură victorie pe tabloul de racalificare, la categoria 75 kg. Puşcaşu a trecut cu 3-1 de slovacul Richard Rigo, apoi a cedat 0-5 în faţa rusului Chingiz Labazanov.


UPDATE 14:30 Culoarul unu în finală: Leonid Carp va ataca podiumul de la Jocurile Europene de pe culoarul unu. Iată lista de start a finalei, la canoe-simplu, 1.000 de metri.


UPDATE 14:20 Leonid Carp, în finala de canoe-simplu, pe distanţa de 1.000 de metri. Sosit al doilea în prima semifinală a probei sale, sportivul de 18 ani şi-a asigurat culoarul pentru finala de nouă programată luni. Românul a reuşit o super-revenire pe ultimii 250 de metri, ajungând, de la locul 6, la ultimul punct intermediar, pe poziţia a doua. carp a gestionat perfect, din punct de vedere tactic, cursa.


UPDATE 14:10 La Jocurile Europene, în calificările probei pe echipe se adună cele mai bune două note obţinute de gimnastele sau gimnaştii ţării respective la un aparat. Astfel, în cazul României, care are la start trei fete, o notă nu se contabilizează. După primele două evoluţii, au punctat Jurcă la sărituri şi Iridon la paralele, în timp ce Silvia Zarzu îşi aduce contribuţia la ambele aparate, cu evoluţii fără erori majore, dar şi fără pretenţii din punct de vedere al dificultăţii şi al notelor de plecare.


UPDATE 14:03 Andreea Iridon punctează bine pentru România la paralele, la capătul unui exerciţiu bun, fără ratare, care curge cursiv. Nota sa, 13,733 este cea mai mare la acest aparat, după ratările Laurei şi un exerciţiu din nou cu dificultate redusă, 4.800 şi un total de 10.500 pentru Zarzu. România este pe şapte, după două rotaţii.


UPDATE 13:55 Jurcă ratează la paralele! Laura cade de două ori de pe aparat, are probleme şi la menţinerea poziţiei corecte. 10.433 este nota primită de tricolora de doar 15 ani, exceuţia fiind notată doar cu 5,033


UPDATE 13:40 România trece cu bine de prima rotaţie, la sărituri, ajungând la baza podiumului, în clasamentul pe echipe cu un total de 29,133 puncte. Laura Jurca, cea mai experimentată, obţine cea mai mare notă - 14,800 cu 9,000 pentru exectuţie, în timp ce Andreea Iridon plăteşte preţul unei sărituri simple alese pentru concurs, cu o notă de plecare ne-competitivă, de 4.00. Tricolorele vor evolua în continuare la paralele.

 


UPDATE 13:20 Cu ochii pe gimnastică: Concursul feminin de gimastică artistică ajunge la subdiviziunea a cincea, în care le vom vedea pe Laura Jurca, Silvia Zarzu şi Andreea Iridon. Fără principalele sportive de top ale actualei generaţii, Larisa Iordache şi Didi Bulimar, accidentate, dar şi fără recent-revenitele în sală Sandra Izbaşa şi Cătălina Ponor, şansele unor medalii la Jocurile Europene pentru gimnastica românească scad simţitor, mai ales în condiţiile în care Rusia a venit cu o super-garnitură, condusă de Aliya Mustafina, revenită la nivel aproape maxim, după accidentarea care a ţinut-o pe tuşă în 2014. Victoria Komova a revenit şi ea după trei competiţii majore ratate din cauza problemelor fizice (Mondialele din 2013 şi 2014 şi Europenele din 2015) în lotul Rusiei. Interesant este că în finalele pe aparate se califică şase sportive, însă o ţară nu poate înscrie în finală decât o singură sportivă. Înainte de startul subdiviziunii româncelor, Mustafina este lider detaşat, având un avans de aproape un punct pe prima treaptă a unui podium provizoriu sută-la-sută rusesc, după două aparate.


UPDATE 12:50 Attila Tamaş, fără medalie la lupte greco-romane. Românul a cedat în turul doi al tabloului de racalificare, 1-3 în faţa turcului Basar. Iulian Puşcaşu, la categoria 75 de kilograme, aşteaptă rezultatul semifinalei a doua pentru a afla dacă prinde sau nu tabloul pentru bronz.


UPDATE 12:30 Marian Drăgulescu a revenit în sala de antrenament, având ca obiectiv prezenţa la Rio, dar chiar dacă nu se află în lotul pentru Baku, îşi susţine coechipierii, care vor intra în concurs în ultima subdiviziune pentru calificările de la Individual compus.

Primele două grupe au fost marcate de evoluţiile gimnaştilor din Marea Britanie, Rusia şi Germania - singurele naţiuni care au urcat sportivi pe podiumul mondial, la Individual compus, începând din 2006. Fără Max Whitlock, vicecampion mondial în 2014, dar cu Nile Wilson, al doilea insular calificat în finala mondială, dar scos din finală de antrenori, pentru a-i face loc coechipierului său cotat cu şanse mai bune la medalie, Marea Britanie a fost dominată de Rusia, cea care are doi sportivi pe primele două locuri. Iată clasamentul intermediar al calificărilor pentru individual compus, după evoluţiile din primele două diviziuni.


UPDATE 12:10 Încă o şansă pentru Atilla Tamaş, în concursul de lupte, categoria 85 kg. Învingătorul românului din faza optimilor, campionul european Zhan Beleniuk (Ucraina) va disputa finala Jocurilor Europene, împotriva rusului Davit Chakvetadze, iar românul de 24 de ani va evolua în recalificări, cu şansă la medalia de bronz. Se impune 5-0 în faţa primului său adversar, sârbul Dejan Franjkovic, iar turul doi i-l aduce ca adversar pe turcul Metehan Basar. Practic, sportivii învinşi pe parcurs de fiecare dintre cei doi finalişti se luptă între ei pentru calificarea în finala pentru bronz.


UPDATE 12:00 Eliminare şi la karate: într-o zi în care se acordă şase seturi de medalii în concursul de karate, singurul tricolor aflat pe lista de start a acestei forme de arte marţiale japoneze, în proba de kata, Adrian Guţă a fost eliminat după un parcurs fără victorie. Guţă a pierdut cu scor identic, 0-5 în faţa francezului Minha Dack, apoi la turcul Mehmet Yakan şi în final, 0-5 în faţa azerului Tural Baljanli, terminând astfel pe ultimul loc Grupa B.


UPDATE 11:20 Cei trei reprezentanţi ai României din concursul de lupte greco-romane au părăsit lupta pentru aur: la categoria 66 kg, Georgian Carpen a fost învins în calificări, de reprezentantul Franţei, Artak Margaryan, 1-3. La categoria 75 kg, Ionel Puşcaşu a câştigat primul duel al zilei, 3-0 în faţa polonezului Mateusz Wolny, însă a cedat în optimi, 1-3 cu reprezentantul gazdelor Elvin Mursaliyev - sportiv născut în Rusia, campion mondial la juniori în 2008 şi medaliat atât la Europenele cât şi la Mondialele de seniori, în 2014 (locul trei, în ambele concursuri). Un parcurs similar a avut şi "greul" Attila Tamaş - victorie netă, 5-0, în calificări, cu elenul Dimitrios Papadopoulos şi apoi eşec în optimi, în faţa campionului european en-titre, Zhan Beleniuk (Ucraina), 0-3.

Tamaş păstrează şansa de a lupta în recalificări, în funcţie de rezultatul final al învingătorului său.


UPDATE 09:05 S-au terminat şi calificările la kaiac - canoe. Leonid Carp s-a calificat în semifinale la C1 1.000 m. El a terminat pe locul 5 seria 1, cu timpul de 4:05,710. Campionii mondiali, Liviu Dumitrescu şi Victor Mihalachi s-au calificat în semifinale la canoe dublu pe 1.000 m, după ce au terminat seria a doua pe locul 4, cu timpul de 3:39,604.


Leonid Carp este în semifinală la canoe simplu, 1.000 m

Roxana Borha, Elena Meroniac, Iulian Ţaran şi Irina Lauric vor trage în semifinale la kaiac 4 pe 500m, după ce terminat pe locul 4 seria a doua, cu timpul de 1:35,836. Dan Costea a reuşit şi el calificarea în semfinale la  kaiac simplu pe 1.000m, după ce a terminat în seria 3, pe locul 3, cu timpul de 3:41,776. Urmează să concureze Valentin Cameneschi, Constantin Mironescu şi Petruş Gavrilă  la kaiac 4 pe 1.000m. Duminică sunt programate seriile şi semifinalele, iar luni, finalele.


UPDATE 08:55 A început la gimnastică şi calificările fetelor. În prima subdiviziune concurează Marea Britanie, Ucraina, Rusia şi Croaţia. România se află în subdiviziunea a cincea şi va începe la sărituri, ca apoi să treacă la paralele, bârnă şi sol.


Komova, Tutkhalyan şi Mustafina luptă pentru aur cu echipa la Baku FOTO: www.sportgymrus.ru


UPDATE 08:50 Primul rezultat al zilei în ce priveşte delegaţia României. Naţionala de polo, juniori a fost învinsă în Grupa B, de Germania cu 10-5 (2-0,4-3, 2-2, 2-0). Golurile echipei României auu fost înscrise de Richard Huber (1), Bogdan Remeş (1), Viktor Kovats (1), Victor Antipa (1), David Bota (1), iar pentru Germania au punctat Vincent Winkler (1), Denis Strelezkij (5), Efstratios Manolakis (1), Alexander Bayer (2), Philipp Dolff (1).
 


UPDATE 08:17 A început concursul de gimnastica artistică. La masculin, România se află în subdiviziunea a cincea şi va începe la inele. În rotaţia a doua se va afla la sărituri, apoi la paralele, la bară fixă, sol şi va închide concursul la cal cu mânere. În acest moment, în prima subdiviziune concurează Spania, Belgia, Cehia, Marea Britanie, Elveţia şi Austria.


 

Români în concurs, în ziua a doua:
Astfel, la gimnastica artistică, la individual, vor evolua Marius Berbecar, Cristian Băţagă şi Vlad Cotuna, iar la feminin, Laura Jurcă, Silvia Zarzu şi Andreea Iridon. De asemenea, evoluţiile lor contează şi pentru concursul pe echipe, unde vor fi luate în considerare cele mai bune două note.

De asemenea, Ciprian Bălănescu va concura la triatlon, în timp ce concursul de lupte, stilul greco-romane continuă şi duminică. Astfel, Ionel Puşcaşu va concura la 75 kg, iar Attila Tamas la 85 kg.

Victorioşi sâmbătă, în faţa Azerbaidjanului, poloiştii juniori vor întâlni duminică, Germania.


 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.