INTERVIU cu Wonder Woman a României! „Fata cu nervii tari”, tripla campioană mondială din Ibănești, ridică 10-15 tone pe zi pentru a-și îndeplini un vis: Jocurile Olimpice din 2020

INTERVIU cu Wonder Woman a României!
  • Publicat:
  • Actualizat:

Loredana Toma este vârful primei generații de halterofili de la Clubul Sportiv Botoșani. A fost descoperită în urma unei selecții făcute de profesorul Constantin Urdaș și a confirmat încă de la primele concursuri. În decembrie 2017, botoșăneanca din Ibănești a devenit, la 22 de ani, cea mai bună halterofilă din lume, iar americanii au numit-o: „Femeia fantastică” sau „Fata cu nervii tari”.

Loredana Toma a revenit duminică acasă, în localitatea Ibănești din județul Botoșani. A venit pentru doar câteva ore. S-a întâlnit cu rudele și oamenii satului, a primit titlul de cetățean de onoare și apoi s-a reîntors în cantonament. Anul acesta o așteaptă două competiții importante care îi pot aduce noi medalii, dar și calificarea la Jocurile Olimpice din 2020, de la Tokyo, Japonia.

Într-un interviu acordat pentru ProSport, Loredana Toma a vorbit despre performanța de la Mondialul din SUA, despre începutul carierei sale, despre sacrificiile pe care le face și despre visul de a ajunge pe podium la Jocurile Olimpice.

Cum ai ajuns să practici acest sport? Cum au fost primele zile în sala de haltere?
La început nu știam despre ce este vorba. Habar nu aveam ce se întâmplă într-o sală de haltere. Am început antrenamentele, competițiile. Eram destul de mulți copii. La prima selecție cred că eram vreo 200. A fost ca o provocare să mă întrec cu ei. Apoi a început să-mi placă din ce în ce mai mult. Pe zi ce trecea mă antrenam tot mai mult.

„Știam că sunt favorită la aur. Emoțiile au fost până deasupra capului”

Care au fost reacțiile părinților și rudelor când le-ai spus că mergi la haltere?
Nu le venea să creadă. Eram foarte mică, slăbuță, firavă. Spuneau: „Nu cred că o să reușești”.

Cum a fost Mondialul din SUA?
A fost cel mai bun concurs din cariera mea. Cu cele mai mari emoții. Din antrenamente, știam că sunt favorită la aur. Emoțiile au fost până deasupra capului. Nu se compară cu nimic presiunea de la Mondiale.

Ce urmează pentru Loredana Toma?
Urmează Campionatul European și apoi încep calificările pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo. Visez să ajung pe podium la Jocurile Olimpice. Cred că nu există sportiv care să nu viseze la o medalie olimpică.

Care e programul zilnic al unei campioane mondiale?
Masa de dimineață, antrenament, masă, somn, antrenament și somn. A doua zi o luăm de la capăt. Nu mai am timp de altceva. Nu ai cum să realizezi ceva fără sacrificii. Am ales drumul ăsta și merg până la capăt. Îmi place foarte mult ceea ce fac și sper să rămân în domeniu și după încheierea carierei.

Cât ridici într-o zi de pregătire?
10-15 tone.

Ce reprezintă pentru tine acest titlu de cetățean de onoare al comunei Ibănești?
Este o bucurie, un bonus după medalii cucerite la mondiale. Sunt fericită că încă mai sunt oameni care încă mai promovează sportul.

Urdaș: „La început am fost reticent, era plăpândă, a venit cu niște probleme la genunchi”

Constantin Urdaș este omul care a descoperit-o pe Loredana Toma și cel care a pregătit-o pentru a deveni cea mai bună halterofilă din lume. Spune că inițial a fost reticent că Loredana va face performanță în haltere, mai ales că avea probleme medicale. După primele concursuri s-a convins că sportiva are un psihic de mare campioană.

„Loredana face parte dintre primele sportive selectate pentru secția de haltere de la CS Botoșani, în 2007. Loredana Toma, Heghiș, Bianca Ioniță, Florin Bejenariu, care e tot din Ibănești. La început am fost reticent, era plăpândă, a venit cu niște probleme la genunchi, era în tratament. Părinții s-au ocupat foarte bine de ea, a făcut tratamentul și a revenit. Era un copil foarte timid, la primele concursuri era extraordinar de timidă. Dintr-o dată se schimba, nu vorbea cu nimeni înaintea concursurilor. Se vedea că are un potențial fantastic și concura extraordinar de bine. Era foarte determinată și se vedea că are stofă de campion”, ne-a spus Constantin Urdaș.

Chiar o putem numi femeia fantastică

În decembrie 2017, Loredana Toma și-a împlinit visul de a deveni campioană mondială. A fost pe primul loc la stilul smuls, la aruncat și la total. La finalul concursului, americanii au numit-o: „Femeia fantastică” sau „Fata cu nervii tari”.

„A fost foarte, foarte greu. Am avut emoții extraordinare, atât eu, cât și ea. S-a văzut pe podium că a avut emoții fantastice. A fost foarte bine pregătită și a reușit să treacă peste aceste emoții. Ce să mai spun, eram galben la față. Până în ultima secundă am avut emoții. La un campionat mondial se poate întâmpla orice. Este ceva deosebit și sunt concursuri foarte grele. Chiar o putem numi femeia fantastică. A avut un comportament extraordinar, s-a mobilizat foarte bine și a dat tot ce s-a putut. Dacă mai era nevoie de un kilogram sau două, putea să ridice. Era foarte bine pregătită, a fost o perioadă de pregătire lungă”, a mai declarat antrenorul Loredanei Toma.

Performanța înseamnă sacrificii și nu este doar un clișeu. Loredana a avut vacanță de pe 30 decembrie și până pe 3 ianuarie. Când cei mai mulți se distrau de sărbători, Loredana era în sală și se pregătea. Nu a avut timp să se bucure de o vacanță după cele trei medalii de aur de la Mondiale. A continuat pregătirea, deoarece urmează noi competiții foarte importante care îi pot asigura asigura participarea la Jocurile Olimpice din 2020.

„Am terminat pe 30 decembrie și am reluat pregătirea pe 3 ianuarie. Am intrat în pregătire pentru Campionatul European care va fi în mai puțin de două luni. Apoi ne vom pregăti pentru Campionatul Mondial care va fi la sfârșitul anului. Acolo încep calificările pentru Jocurile Olimpice și trebuie să facă un rezultat foarte bun pentru a câștiga puncte”, a mai precizat Constantin Urdaș.

Fata de aur a Ibăneștiului de devenit cetățean de onoare

În weekendul trecut, Loredana Toma a revenit acasă doar pentru câteva ore, special, la invitația autorităților locale din comuna Ibănești, localitatea botoșăneană din care este originară. Primăria locală a organizat un eveniment pentru a-i oferi titlul de cetățean de onoare al comunei campioanei mondiale.

Autoritățile locale au organizat evenimentul la căminul cultural din satul Ibănești, iar sala s-a dovedit prea mică pentru câți oameni au venit să o vadă și o felicite pe Loredana Toma. Pe pereții căminului erau zeci de afișe și fotografii cu sportiva, pe podium, în competiții sau în sala de antrenamente.

„Vreau să mulțumesc pentru acest titlul de cetățean de onoare, vreau să vă mulțumesc  dumneavoastră pentru că ați acceptat invitația noastră. Îmi doresc să vă bucur în continuare cu rezultate cel puțin la fel de bune”, a spus Loredana Toma.

„Este o zi cu mare rezonanță pentru comuna Ibănești. Loredana Toma este al treilea cetățean de onoare. Sunt foarte multe persoane care merită un astfel de premiu dar Loredana este singura care a adus medalii de aur nu numai Ibăneștiului ci întregii Românii. După cele trei medalii de aur de la Mondiale am luat hotărârea în cadrul Consiliului Local. Este normal ca o întreagă comunitate să-și arate aprecierea față de munca ei, de dăruirea ei, perseverența și sacrificiul. Este o fată deosebită, este fata noastră de aur, pe care o apreciem”, a declarat Romică Magopeț, primarul comunei Ibănești.

La eveniment au participat antrenorul Constantin Urdaș, mama sportivei, învățătoarea și fostul diriginte al Loredanei Toma. Aceștia din urmă și-au amintit și au povestit cum era actuala campioană mondială în primii ani de școală, înainte de a începe practicarea halterelor.

„Îmi aduc aminte cu drag că am întâlnit-o pe Loredana în toamna anului 2002. Timidă, s-a apropiat cu un buchet de flori. Era bobocel, în clasa I. Astăzi, eu mă apropii timidă de tine și îți ofer un buchet de flori. Ești o triplă campioană mondială și sper eu să ajungi triplă campioană olimpică. Ești un model demn de urmat pentru toți copiii de la noi din sat. Ei trebuie să știe că dacă au curajul să viseze, pot să-și îndeplinească orice vis. E nevoie de ambiție și multă muncă”, a spus Mihaela Berechea, învățător.

„Îmi aduc aminte de eleva Loredana Toma din anul școlar 2006/2007. I-am fost diriginte în clasa a V-a iar apoi a plecat la Botoșani. Era o fetiță micuță, hărnicuță, bună la învățătură, disciplinată și cu o voință de fier. Mă bucur pentru rezultatele pe care le ai”, a spus profesorul Octav Vitcu.

La final, Loredana a fost asaltată de oamenii prezenți care au vrut să facă fotografii cu campioana mondială și să obțină autografe.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
A venit răspunsul CNA, după sesizarea în care s-a cerut interzicerea alăturării numelui ”București” denumirii CSA Steaua
A venit răspunsul CNA, după sesizarea în care s-a cerut interzicerea alăturării numelui ”București” denumirii CSA Steaua
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte pe măsură ce trec orele
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte pe măsură ce trec orele
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Alexandra Stan s-a filmat fără sutien şi le-a pus o întrebare fanilor! Ce a vrut să afle excentrica artistă
Alexandra Stan s-a filmat fără sutien şi le-a pus o întrebare fanilor! Ce a vrut să afle excentrica artistă
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Legea se schimbă în toată România. Decizie pentru părinții care au copii
Legea se schimbă în toată România. Decizie pentru părinții care au copii
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Halep, la mâna italienilor: ultima șansă a Simonei de a juca la Roma depinde de niște criterii clare
Halep, la mâna italienilor: ultima șansă a Simonei de a juca la Roma depinde de niște criterii clare
O româncă va arbitra returul unei semifinale din UEFA Women’s Champions League
O româncă va arbitra returul unei semifinale din UEFA Women’s Champions League
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele