Florin Grapă: ”Ceva s-a rupt în mine!”. Bacăul îl plânge pe Vasile Ghenadi, unul dintre cei mai apreciaţi profesori ai învăţământului sportiv naţional

17 iul 2016 3860 afişări Comentează şi tu Alte sporturi
Florin Grapă: ”Ceva s-a rupt în mine!”. Bacăul îl plânge pe Vasile Ghenadi, unul dintre cei mai apreciaţi profesori ai învăţământului sportiv naţional Florin Grapă, alături de Vasile Ghenadi

Sportul băcăuan este în doliu. Profesorul Vasile Ghenadi s-a stins din viaţă la vârsta de 85 de ani. ”Ceva s-a rupt în mine. Între mine şi profesorul Ghenadi nu a fost numai o lungă colaborare, ci şi o puternică prietenie. Alături de mine sunt convins că îl plâng acum şi miile de sportivi studenţi cărora le-a fost profesor”, spune reputatul antrenor de volei Florin Grapă. Născut pe 28 februarie 1931, Vasile Ghenadi a fost unul dintre cei mai apreciaţi slujitori ai învăţământului sportiv băcăuan şi naţional.

Toată formaţia sa profesională şi umană a stat sub semnul performanţei. A urmat cursurile primare (1937-1941) la fosta Şcoală de Băieţi Nr. 2 (azi, Şcoala Gimnazială „Al. I. Cuza”), pe cele gimnaziale (1941-1945) la Liceul Militar „Mihai Viteazul” din Timişoara, iar pe cele liceale (1945-1949)  la actualul Colegiu Naţional „Ferdinand I” din Bacău. Între 1949 şi 1953 a studiat la Institutul de Cultură Fizică şi Sport din Bucureşti.

A predat educaţia fizică şi sportul, a fost inspector şcolar şi director al Şcolii Sportive, după care a dezvoltat o remarcabilă carieră universitară: lector, conferenţiar şi profesor la Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău. În cadrul facultăţii de profil, a deţinut funcţiile de şef de catedră şi de secretar ştiinţific. A fost membru în Senatul aceleiaşi universităţi. Este membru fondator al specializărilor educaţie fizică şi sport (1964) şi kinetoterapie (1992).
Echipa de volei fete de la Clubul Sportiv Şcolar Bacău l-a avut antrenor (1983-1990), câştigând de patru ori titlul de campioană naţională la categoria juniori, ca şi echipa de volei feminin „Ştiinţa” Bacău, divizia B+A1. În calitate de consilier tehnic la Club „Ştiinţa” A1, a reuşit ca echipa să fie de trei ori campioană naţională şi de două ori să obţină Cupa României.

Consiliul Ştiinţei Sportului din România, Senatul Universităţii „Vasile Alecsandri”  şi  Comunitatea Academică a Universităţii „George Bacovia”, din Bacău, l-au desemnat membru de onoare, iar Comisia Europeană de Volei i-a acordat Diploma de onoare. Este Cetăţean de onoare al municipiului Bacău şi deţine titlurile de profesor universitar emerit şi de antrenor emerit.

Este autor de lucrări ştiinţifice de referinţă: cursuri universitare, articole şi studii, monografii. În anul 2014 a publicat la Editura „Egal”, în colaborare cu Florin Grapă, lucrarea „Acţiunea motrică sau mişcarea noastră cea de toate zilele”. Avea în pregătire pentru tipar cercetări în domeniul structurilor ierarhizate.
Şi-a respectat nespus familia (Maria Ghenadi, soţia, profesoară de educaţie fizică şi sport, cu gradul I în învăţământ; copiii: Marina Indreaş, medic primar la Spitalul Municipal Bacău, şi Adrian-Stelian, prof. univ. dr. ing. la Universitatea „Vasile Alecsandri”; nepoţii: Alexandru, Dragoş, Victor şi Tudor), iar celor din jur le-a arătat în permanenţă altruism, onestitate, delicateţe.

Prin plecarea la cele veşnice a lui Vasile Ghenadi, Bacăul şi sportul naţional pierd un  profesionist desăvârşit, un creator de şcoală, un pol al performanţei în jurul căruia s-au format generaţii întregi de specialişti.
Requiescat in pace!

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.