EXCLUSIV | Arbitrul român Alex Crişan a avut o zi specială la Open-ul Irlandei de Nord. "Ar fi fost prima dată când aş fi avut un maxim. Mi-am dat seama cam târziu. Şi da, speram să reuşească..."

24 nov 2017 1050 afişări Alte sporturi
EXCLUSIV | Arbitrul român Alex Crişan a avut o zi specială la Open-ul Irlandei de Nord. "Ar fi fost prima dată când aş fi avut un maxim. Mi-am dat seama cam târziu. Şi da, speram să reuşească..." Alex Crişan, în timpul ediţiei 2016 a Masters-ului European, de la Bucureşti. Foto: Cezara Paraschiv / European Masters

Alex Crişan este primul arbitru de snooker Class 1 din România. Un nume consacrat deja pe scena internaţională a sportului care îşi are punctul de origine, cele mai multe turnee, cei mai mulţi practicanţi şi fani, în Regatul Unit, Alex Crişan se află în această săptămână în Irlanda de Nord, acolo unde arbitrează meciuri din cadrul celui de-al zecelea turneu de puncte din sezonul competiţional 2016 / 2017.

Miercuri, Alex Crişan a fost arbitru la masă în partida sută la sută englezească dintre Joe Perry şi Matthew Selt. În primul joc al meciului pe care, ulterior, l-a câştigat cu 4-0, Joe Perry a fost aproape de realizarea primului său break maxim (15 bile roşii, urmate de fiecare dată de bila neagră, apoi închidere masă cu cele şase bile colorate). După mai bine de 12 ani de carieră, ar fi fost o premieră şi pentru arbitrul român.

"Ar fi fost prima dată când aş fi avut un maxim, la masă. Mi-am dat seama cam târziu, pe la ultima 'Roşie'. Am văzut celelalte mese că s-au oprit din joc. Şi da, speram să reuşească... La cât de mare este masa aia, a nimerit fix unde nu trebuia. Asta este, sper să am şi eu un 147 la un moment dat, să sparg gheaţa", a declarat pentru ProSport Alex Crişan.

  • Alex Crişan a descoperit snooker-ul în 2003. Arbitrajul este al doilea job, profesând şi ca specialist în materie de betoane, materiale pentru construcţii şi finisaje.
  • A organizat cursuri de arbitraj de snooker, în România.
  • În iunie 2010 a promovat examenul de arbitru internaţional Class 2, a arbitrat prima sa finală de Campionat European EBSA, la Bucureşti, între Luca Brecel (Belgia) şi Roy Stolk (Olanda).
  • În august 2011 a participat prima dată la un turneu din seria World Snooker – Players Tour Championship, la Furth, în Germania şi a arbitrat un prim meci televizat.
  • În 2012 a luat examenul de arbitru Class 1 în cadrul Campionatului Mondial de Amatori IBSF (International Billiards and Snooker Federation). A arbitrat finala pe 2 decembrie: Gary Wilson (Anglia) vs. Muhammad Asif (Pakistan).

Alex Crişan, în timpul ediţiei 2016 a Masters-ului European, de la Bucureşti. Foto: Cezara Paraschiv / European Masters

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.