Colecţionarul de... medalii! A obţinut 24 de distincţii în ultimii 10 ani!

4 nov 2011 673 afişări Comentează şi tu Alte sporturi
Colecţionarul de... medalii! A obţinut 24 de distincţii în ultimii 10 ani! Colecţionarul de...medalii! A obţinut 24 de distincţii în ultimii 10 ani!

Antrenorul emerit Dan Podeanu este omul din spatele succesului echipei României de spadă şi cel care a "crescut" pentru scrima românească una din cele mai bune generaţii ale sale. Mai are un singur vis pentru a încununa 30 de ani de carieră: aurul la Olimpiada de la Londra.

E anul centenarului scrimei craiovene şi în centrul atenţiei se află omul care i-a marcat existenţa în ultimii ani. E privit cu admiraţie de la cei mai mici dintre elevii săi de la Liceul cu program sportiv "Petrache Trişcu" din Craiova până la colegi. Dan Podeanu este antrenorul care se face în mare măsură "vinovat" de creşterea unei generaţii care a adus multe bucurii românilor în ultimii ani. Trei dintre dublele campioane mondiale la spadă, Ana Maria Brânză, Loredana Iordăchioiu-Dinu şi Anca Măroiu, au fost pregătite, încă de pe vremea când erau doar nişte copile, la centrul olimpic de spadă de la Craiova.

Colecţionarul de medalii

E volubil şi pus pe glume. Nu îi place să se laude şi îşi prezintă bilanţul pe ultimii zece ani în doar câteva cuvinte. Cifrele însă dau greutate vorbelor sale. "Se munceşte cu generaţia asta de la 13 ani. Bilanţul o să mi-l fac la pensie, dar în ultimii zece ani avem cam 24 de medalii la Mondiale, Europene, la toate categoriile de vârstă", spune Dan Podeanu. În medie, lucrează cu fetele de aur cam 1.200 de ore de antrenament pe an. În total, petrece aproape jumătate din fiecare an departe de familie, în săli, în cantonamente sau în deplasări pentru concursuri.

Aurul la Londra şi se retrage

La 59 de ani, unul dintre cei mai importanţi antrenori olteni se gândeşte şi la retragere. A făcut-o pentru o scurtă perioadă şi după Olimpiada de la Beijing, din 2008, dar acum pare decis să nu mai dea înapoi după cea de la Londra, de anul viitor. "Eu m-am mai lăsat după cealaltă olimpiadă. Aveam o doză de mulţumire, iar atunci când simte asta, un antrenor este terminat. Am şi eu o vârstă, antrenorul trebuie să lucreze cu sportivul. Fac 60 de ani la anul, sunt cel mai bătrân antrenor din lume. Deja pe fete le întreabă dacă au venit cu bunicul după ele", glumeşte Podeanu.
Totuşi, înainte de a pune capăt unei cariere de 30 de ani, antrenorul emerit ar mai vrea un titlu în palmares, cel olimpic. Spune însă că, în ciuda celor două titluri mondiale, România nu se poate considera favorită la olimpiadă: "Competiţia care s-a încheiat e un reper pentru cea care urmează. Nenorocirea e că noi, în spadă, nu suntem Brazilia în fotbal, pentru care locul doi e o tragedie. Speranţa e să ajungem atunci la forma în care suntem acum".

Performanţa, înaintea banilor

Succesul deosebit din ultimul deceniu i-a adus şi oferte financiare foarte bune din alte ţări. Le-a refuzat însă pe toate, de dragul performanţei. "Am avut oferte din străinătate, dar acolo mergi pentru bani, iar eu am ales performanţa. Am ales să rămân în ţară mai sărac, cu aceste efemere diplome. O să rămân cu nostalgia deplasărilor, cu amintirile, cu durerile de spate şi de picioare. Satisfacţia după aceşti ani este însă foarte mare", mai spune Podeanu.

S-a furat...socrul mare

Aşa cum se întâmplă când vine vorba de performanţă, Podeanu a fost nevoit să facă şi sacrificii. Ultimul dintre ele? A plecat la jumătatea nunţii propriului fiu, Radu, pentru a ajunge în Catania la Campionatul Mondial. "La nuntă, în loc să se fure mireasa, s-a furat socrul mare. Uneori am senzaţia că nu merită aceste sacrificii, am regretul că nu am acordat familiei mai multă atenţie. M-am trezit cu copiii mari, crescuţi de soţie", spune Podeanu.

Fiul i-a urmat cariera

Fiul antrenorului emerit craiovean a urmat cariera tatălui său. Radu Podeanu este şi el profesor de scrimă la LPS "Petrache Trişcu", în cadrul căruia funcţionează centrul olimpic de spadă. "Eu m-am apucat de antrenorat la 30 de ani. El deja are performanţe la vârsta asta, sunt ani câştigaţi pentru el. O să fie mult mai aprig", spune mândru Dan Podeanu.

Am nimerit acum o perioadă foarte bună, o maturitate a fetelor, e vârsta adevărată în spadă
Dan Podeanu

Cea mai dragă medalie pentru un antrenor este prima. Atunci vezi că exişti ca antrenor
Dan Podeanu

Fetele astea sunt deosebite. În finală nu a mai fost vorba doar de dorinţă de victorie, o parte din medalie e luată cu durere, Ana Brânză nu mai putea să ţină arma în mână. A fost sport dus la sacrificiu
Dan Podeanu

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.