Bijuteria Bacăului! Aşa arată unul dintre cele mai moderne bazine de înot din ţară

20 iun 2011 8230 afişări Alte sporturi
Bijuteria Bacăului! Aşa arată unul dintre cele mai moderne bazine de înot din ţară Bijuteria Bacăului
GALERIE (2 de imagini) VEZI GALERIA

De 25 de ani, locuitorii municipiului Bacău se bucură de unul dintre cele mai moderne bazine de înot din ţară. Pe 1 mai 1986 a fost inaugurată baza sportivă, a cărei arhitectură este asemănătoare unei construcţii din Calgary. Acoperişul are o formă rar întâlnită, de paraboloid hiperbolic!

În 1986 s-a deschis oficial bazinul de înot din Bacău, inspirat după patinoarul "Saddledome", din Calgary (Canada), inaugurat cu trei ani mai devreme. Ineditul acestor edificii îl constituie forma acoperişului, care în termeni ştiinţifici poartă denumirea de paraboloid hiperbolic, dar, pentru o asociere mai familiară, o putem compara simplu cu o şa. De fapt, aspectul întregului bazin este influenţat în mod decisiv de acoperişul a cărui structură de rezistenţă este constituită în mare parte din cabluri de oţel, care îl menţin suspendat. Chiar dacă design-ul piscinei a fost inspirat după cel canadian, specialiştii care au proiectat-o s-au documentat în prealabil şi despre modul în care a fost ridicată copertina stadionului olimpic din Munchen. În 1972, aceasta devenise prima structură la scară mare, a cărei susţinere se baza pe cabluri de oţel.

Patru ani în renovare

Bazinul a fost închis timp de patru ani pentru modernizări. Lucrările au început în aprilie 2004 şi au vizat renovarea integrală a piscinei, exceptând structura de rezistenţă, asupra căreia nu s-a intervenit decât în mică măsură. Geamurile au fost înlocuite în totalitate cu tâmplărie PVC, iar faianţa ce căptuşea cuva bazinului a fost schimbată cu liner, un material mai rezistent şi mai uşor de întreţinut. "Întreaga operaţiune de recondiţionare a interiorului a fost inspirată după un plan conceput în Italia", a declarat, pentru ProSport, directorul bazinului, Florin Turtă.

Deşi teoretic trebuia să se redeschidă în mai 2007, lucrările au întârziat fix un an, timp în care cel mai mult au avut de pierdut tinerii înotători. "Perioada lungă în care bazinul nu a funcţionat i-a afectat foarte mult pe copiii care practică nataţia la nivel de performanţă. Practic, ei au trebuit să o ia de la zero", ne-a spus instructorul Cătălin Neagu.


BAZIN ÎNOT

- 50 metri lungime

- 25 metri lăţime

- opt culoare

- adâncimea variază între 2,2 şi 2,5 metri, de la capete spre mijloc


5 milioane de euro este suma aproximativă plătită pentru renovarea bazinului

Cel mai bun produs de până acum al bazinului din Bacău este înotătoarea Simona Păduraru, participantă la două Olimpiade (2000 şi 2004)


Probleme cu instalaţia de încălzire

Singurul inconvenient major al bazinului este reprezentat de lipsa unei centrale proprii, fapt care duce uneori la absenţa apei calde. "Bazinul este modern, dar pe mine mă afectează problemele generate de întreruperea căldurii. Din păcate, trebuie să mă antrenez în orice condiţii, pentru a nu-mi ieşi din formă la concursuri", a declarat pentru ProSport Norbert Trandafir, unul dintre cei mai promiţători înotători români. Participant la Olimpiada din 2008, sportivul târgumureşean se pregăteşte în prezent la baza sportivă din Bacău.


Bonus pentru sărituri

Bazinul este dotat cu platforme pentru sărituri, în această situaţie mai aflându-se la nivel naţional doar unul din Bucureşti şi altul din Sibiu. Totuşi, chiar dacă poate găzdui competiţii europene şi mondiale, nu îndeplineşte un criteriu esenţial, care îl împiedică să aibă statut olimpic: nu dispune de zece culoare pentru înot, ci doar de opt.

Baza sportivă are, printre facilităţi, şi un bazin acoperit destinat săriturilor, adânc de 4,5 metri şi dotat cu patru platforme situate la niveluri diferite. "În ciuda faptului că a fost închis patru ani, clubul din Bacău are o sportivă, Mara Aiacoboaie, care a cucerit în 2009 medalia de argint la campionatele europene de juniori", ne-a declarat profesorul de nataţie Cătălin Neagu. Performanţa este una incredibilă, dacă ne gândim că aceasta s-a antrenat mai mult pe saltele, fiindcă bazinele similare din Bucureşti şi Sibiu se află într-o stare deplorabilă, cel din Capitală fiind chiar închis până acum câteva luni. Atunci când a fost proiectat, edificiul băcăuan trebuia să fie unul olimpic, cu opt culoare. Proiectul a şi fost finalizat astfel, numai că ulterior federaţia internaţională de specialitate a preferat piscinele cu zece culoare pentru a organiza concursuri olimpice. "Din păcate, bazinul nu mai poate fi extins în prezent. Dacă nu s-a intervenit în momentul în care a fost renovat, este imposibil să se schimbe situaţia pe viitor", a explicat Florin Turtă.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.