Bijuteria Bacăului! Aşa arată unul dintre cele mai moderne bazine de înot din ţară

20 iun 2011 8126 afişări Comentează şi tu Alte sporturi
Bijuteria Bacăului! Aşa arată unul dintre cele mai moderne bazine de înot din ţară Bijuteria Bacăului 2 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7964/8354169/2/dscn9949.jpg

De 25 de ani, locuitorii municipiului Bacău se bucură de unuldintre cele mai moderne bazine de înot din ţară. Pe 1 mai 1986 afost inaugurată baza sportivă, a cărei arhitectură esteasemănătoare unei construcţii din Calgary. Acoperişul are o formărar întâlnită, de paraboloid hiperbolic!

În 1986 s-a deschis oficial bazinul de înot din Bacău, inspiratdupă patinoarul "Saddledome", din Calgary (Canada), inaugurat cutrei ani maidevreme. Ineditul acestor edificii îl constituie formaacoperişului, care în termeni ştiinţifici poartă denumirea deparaboloid hiperbolic, dar, pentru o asociere mai familiară, oputem compara simplu cu o şa. De fapt, aspectul întregului bazineste influenţat în mod decisiv de acoperişul a cărui structură derezistenţă este constituită în mare parte din cabluri de oţel, careîl menţin suspendat. Chiar dacă design-ul piscinei a fost inspiratdupă cel canadian, specialiştii care au proiectat-o s-au documentatîn prealabil şi despre modul în care a fost ridicată copertinastadionului olimpic din Munchen. În 1972, aceasta devenise primastructură la scară mare, a cărei susţinere se baza pe cabluri deoţel.

Patru aniîn renovare

Bazinul a fost închis timp de patru ani pentru modernizări.Lucrările au început în aprilie 2004 şi au vizat renovareaintegrală a piscinei, exceptând structura de rezistenţă, asupracăreia nu s-a intervenit decât în mică măsură. Geamurile au fostînlocuite în totalitate cu tâmplărie PVC, iar faianţa ce căptuşeacuva bazinului a fost schimbată cu liner, un material mai rezistentşi mai uşor de întreţinut. "Întreaga operaţiune derecondiţionare a interiorului a fost inspirată după un planconceput în Italia", a declarat, pentru ProSport,directorul bazinului, Florin Turtă.

Deşi teoretic trebuia să se redeschidă în mai 2007, lucrările auîntârziat fix un an, timp în care cel mai mult au avut de pierduttinerii înotători. "Perioada lungă în care bazinul nu afuncţionat i-a afectat foarte mult pe copiii care practică nataţiala nivel de performanţă. Practic, ei au trebuit să o ia de lazero", ne-a spus instructorul Cătălin Neagu.


BAZINÎNOT

- 50 metri lungime
- 25 metri lăţime
- opt culoare
- adâncimea variază între 2,2 şi 2,5 metri, de la capete spremijloc


5 milioane deeuro este suma aproximativă plătită pentrurenovarea bazinului

Cel mai bun produs de până acum al bazinului din Bacăueste înotătoarea Simona Păduraru, participantă la două Olimpiade(2000 şi 2004)


Probleme cuinstalaţia de încălzire

Singurul inconvenient major al bazinului este reprezentat de lipsaunei centrale proprii, fapt care duce uneori la absenţa apei calde."Bazinul este modern, dar pe mine mă afectează problemelegenerate de întreruperea căldurii. Din păcate, trebuie să măantrenez în orice condiţii, pentru a nu-mi ieşi din formă laconcursuri", a declarat pentru ProSport Norbert Trandafir,unul dintre cei mai promiţători înotători români. Participant laOlimpiada din 2008, sportivul târgumureşean se pregăteşte înprezent la baza sportivă din Bacău.


Bonus pentrusărituri

Bazinul este dotat cu platforme pentru sărituri, în aceastăsituaţie mai aflându-se la nivel naţional doar unul din Bucureştişi altul din Sibiu. Totuşi, chiar dacă poate găzdui competiţiieuropene şi mondiale, nu îndeplineşte un criteriu esenţial, care îlîmpiedică să aibă statut olimpic: nu dispune de zece culoare pentruînot, ci doar de opt.

Baza sportivă are, printre facilităţi, şi un bazin acoperitdestinat săriturilor, adânc de 4,5 metri şi dotat cu patruplatforme situate la niveluri diferite. "În ciuda faptuluică a fost închis patru ani, clubul din Bacău are o sportivă, MaraAiacoboaie, care a cucerit în 2009 medalia de argint lacampionatele europene de juniori", ne-a declaratprofesorul de nataţie Cătălin Neagu. Performanţa este unaincredibilă, dacă ne gândim că aceasta s-a antrenat mai mult pesaltele, fiindcă bazinele similare din Bucureşti şi Sibiu se aflăîntr-o stare deplorabilă, cel din Capitală fiind chiar închis pânăacum câteva luni. Atunci când a fost proiectat, edificiul băcăuantrebuia să fie unul olimpic, cu opt culoare. Proiectul a şi fostfinalizat astfel, numai că ulterior federaţia internaţională despecialitate a preferat piscinele cu zece culoare pentru a organizaconcursuri olimpice. "Din păcate, bazinul nu mai poate fiextins în prezent. Dacă nu s-a intervenit în momentul în care afost renovat, este imposibil să se schimbe situaţia peviitor", a explicat Florin Turtă.

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.