Au venit americanii

26 iul 2010 242 afişări Comentează şi tu Alte sporturi
Au venit americanii Au venit americanii 2 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7964/6711196/2/american2.jpg

Pe stadionul din cartierul timişorean Ronaţ s-a dat startulprimului campionat intern de fotbal american, la care participăpatru echipe. Campioana va fi desemnată la Bucureşti, în noiembrie,când va avea loc "Bowl-ul României".

O federaţie a acestui sport nu există încă în România, aşa cămişcarea atât de populară în Statele Unite se practică la noi doarla nivel de amatorism. Echipele profesioniste se prezintă de obiceicu cel puţin 22 de jucători la un meci (o echipă de ofensivă şi unade defensivă). Din păcate, timişorenii, înfiinţaţi în luna martie aacestui an, au strâns doar 13 jucători. Clujenii, care au formatechipa în urmă cu trei ani, au avut 19 componenţi.

Echipament deîmprumut

Niciuna dintre cele patru echipe înscrise în campionat nubeneficiază de sponsori, astfel că jucătorii scot bani din propriulbuzunar pentru a juca. Un echipament complet costă în jur de 250 dedolari pentru fiecare persoană, iar sportivii de la Timişoara Lionsau jucat ieri cu un set de echipament împrumutat de la BucureştiWarriors. De altfel, şapte componenţi ai grupării din Capitală aufost şi arbitrii partidei de sâmbătă.

Antrenaţide un mexican!

Experienţa clujenilor, antrenaţi de Rafael Ruiz, un mexicanstabilit în România, este net superioară bănăţenilor. Oaspeţii auînvins fără probleme, scor 48-0, însă nu doar diferenţa de valoarea fost în contrast cu meciurile din NFL, ci şi atmosfera. Dacă laamericani se strâng zeci de mii de spectatori la jocurile dincampionatul naţional, pe terenul din cartierul mărginaş alTimişoarei au venit aproximativ 160 de oameni. Peste ocean nulipsesc vânzătorii ambulanţi de hotdog, popcorn sau băuturirăcoritoare. În schimb, mica tribună metalică din Ronaţ a găzduit,ca de obicei, zeci de consumatori de seminţe, ba chiar şi unsuporter care înfuleca o şaorma.

Una peste alta, tinerii care au jucat sâmbătă au făcut eforturiconsiderabile pentru a promova acest sport în România. Totuşi,puţini dintre ei îndrăznesc să viseze că, odată şi odată, Româniava avea o sărbătoare naţională care să conţină cuvântul"mulţumesc", zi în care toate femeile vor găti curcan, toţibărbaţii se vor gândi la un "supercastron", iar la televizor nu vaapărea nicio ştire despre soccer.

1,65 miliarde dedolari este valoarea clubului de fotbal american Dallas Cowboys,conform ultimelor estimări Forbes, al doilea club din lume cavaloare din toate sporturile după Manchester United (fotbal, 1,83miliarde)

Finala Super Bowldin acest an s-a disputat la Miami, pe "Sun Life Stadium", şi afost câştigată de New Orleans Saints, 31-17 în finala cuIndianapolis Colts. La meci au asistat 74.059 spectatori.Stadioanele din SUA sunt arhipline la astfel de meciuri (fotostânga)

Federaţie, cel târziuîn 2012

Cei mai mulţi dintre jucători sunt studenţi, acesta fiind poateşi unul dintre motivele pentru care există o solidaritate întrecele patru echipe.
Cu câteva ore înainte de meci, reprezentanţii grupărilor s-auîntâlnit pentru a oficializa o convenţie - aceea de a organizacampionatul, la nivel de amatori, întrucât nu s-a înfiinţat încă ofederaţie. Reprezentanţii celor patru echipe (Timişoara Lions, ClujCrusaders, Bucureşti Warriors şi Bucureşti Predators) au anunţat căatât federaţia, cât şi echipa naţională de fotbal american vor fiînfiinţate cel târziu în 2012.

România, a 13-a ţarăcu fotbal american

Primul meci de fotbal american, sport numit şi gridiron, s-ajucat în 1869. Campionatul profesionist din SUA, National FootballLeague, s-a înfiinţat în 1920 şi a luat repede amploare pesteocean. Media de spectatori în ultimul sezon al NFL a fost de67.500, iar salariul minim anual al unui jucător profesionist estede 325.000 de dolari! Chiar dacă acest sport este iubit la cotemaxime doar în Statele Unite, mai există campionate profesionistesau de colegiu şi în alte 11 ţări: Marea Britanie, Germania,Italia, Elveţia, Finlanda, Suedia, Japonia, Mexic, Israel, Spaniaşi Austria.

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.