Apune era muschetarilor! Florin Zalomir, Rareş Dumitrescu, Simona Gherman şi Anca Măroiu se retrag din activitate

18 dec 2012 880 afişări Alte sporturi
Apune era muschetarilor! Florin Zalomir, Rareş Dumitrescu, Simona Gherman şi Anca Măroiu se retrag din activitate Apune era muschetarilor!

Val de retrageri fără precedent în sportul românesc! Alina Dumitru (30 de ani), Corina Căprioriu (26 de ani), Camelia Potec (30 de ani), Cătălina Ponor (25 de ani) şi Marian Drăgulescu (33 de ani) sunt câţiva dintre performerii ce au anunţat oficial că renunţă, de la finalul acestui an, la viaţa sportivă. Gimnastica, judo-ul şi nataţia au rămas astfel fără performerii care le-au menţinut pe podium în ultimii ani, însă cea mai dramatică situaţie pare a fi la scrimă, unde echipele s-au înjumătăţit atât la feminin, cât şi la masculin. Dacă decizia retragerii pentru o perioadă, pentru a deveni mame, a dublelor campioane mondiale cu echipa Simona Gherman (foto mic, 27 ani) şi Anca Măroiu (29 ani) nu a mirat pe nimeni, la masculin situaţia pare şi mai delicată.

Dumitrescu, în cumpănă

Vicecampioni olimpici cu echipa la Londra, sabrerii Florin Zalomir (31 ani) şi Rareş Dumitrescu (29 ani) sunt gata să pună şi ei punctul final după competiţia olimpică, cei doi depunându-şi deja cererile de obţinere a rentei viagere. "Zalomir a depus cererea oficial, cu Dumitrescu mai urmează să avem o discuţie, să vedem dacă reuşim să îl facem să se răzgândească. Mâine (n.r. - azi) vom avea o şedinţă la COSR şi sperăm să găsim soluţii, pentru că problema este una financiară la el", ne-a declarat Paul Novac, secretarul general al FR Scrimă.

Dumitrescu, campion mondial cu echipa în 2009 în Antalya şi vicecampion mondial la individual, nu se află la prima retragere de pe planşă. În 2008, tot după JO, Dumi părăsea lotul motivând dorul de casă, însă a fost întors din drum de către antrenorul Mihai Covaliu. De această dată, susţin surse din anturajul sportivului, motivul retragerii îl constituie dificultăţile financiare, în lipsa oricăror indemnizaţii olimpice principala sursă de venit a sabrerului constituind-o salariul de la clubul Dinamo.
După o carieră de 20 de ani presărată cu cantonamente şi drumuri continue, ieşeanul Zalomir (31 de ani) se pare că ar fi luat această decizie pentru a începe un alt drum în viaţă.

Tocală propune schimbarea

O schimbare radicală ar putea veni în 2013 şi în ce priveşte acordarea rentei viagere. propunerea pe care preşedintele ANST, Carmen Tocală, doreşte să o înainteze Executivului este ca rentele viagere să fie plătite de Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale şi nu de forul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.

Dumitrescu şi Zalomir au făcut parte din cea mai bună echipă de sabie a României, care a cucerit primul titlu mondial din istoria acestei arme, Antalya 2009, un bronz la CM Paris 2010 şi două de argint la CE 2009 Plovdiv şi 2012 Legnano

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.