Anca Măroiu a abandonat gimnastica pentru că era prea înaltă! "Eu sunt cea mai liniştită"

24 oct 2011 1074 afişări Alte sporturi
Anca Măroiu a abandonat gimnastica pentru că era prea înaltă! "Eu sunt cea mai liniştită" Anca Măroiu a abandonat gimnastică pentru că era prea înaltă! "Eu sunt cea mai liniştită"

Anca Măroiu (28 de ani) a fost protagonista unui meci cu scântei, în semifinalele probei individuale de spadă de la Mondialul din Catania. A pierdut la prioritate duelul cu Na Li (Chi), deşi victoria îi licărea în vârful spadei, dar bronzul dobândit s-a tradus oricum prin cea mai de preţ medalie a carierei la "simplu". Pe echipe… ştiţi cu toţii, România şi-a consolidat statutul de cvartet mondial invincibil şi 25% din valoarea aurului a fost generat de dreapta Ancăi.

Cu un aşa final de poveste, sportiva legitimată la CSA Steaua tot să-şi savureze succesul! Are o foame de vacanţă nemaîntâlnită, dar gândul menţinerii ştachetei la cel mai înalt nivel o determină deja să-şi deseneze în minte tuşele viitoare. "După o perioadă de pauză, vom vorbi cu antrenorul Dan Podeanu să vedem ce urmează. Probabil că vom urca tot la Forban, unde ne simţim excelent. Noi, fetele, ne ştim foarte bine şi ne e destul de greu să ne mai surprindem cu ceva la antrenamente, aşa că de multe ori tragem împotriva unor băieţi de 19 ani, juniori de la lot, iar antrenamentele dau roade. Ca să fac o comparaţie, micii spadasini sunt un fel de sparring-partneri din box", declanşează asaltul "veterana" team-ului calificat deja la JO 2012.

Individual compus, la scrimă

Veterană, mult spus, căci Anca Măroiu (fostă Băcioiu) a urcat în august la borna 28. În scrimă însă, de peste 17 ani o cunosc toate firele de praf de pe planşele din Craiova, Forban sau Floreasca. "La început am practicat gimnastica, dar în clasa a patra eram deja o mogâldeaţă prea înaltă pentru sportul Nadiei. Nu citeam cărţi de capă şi spadă şi nici nu mă atrăgeau filmele cu specific. Gimnastica a reprezentat însă o anticameră spre scrimă, iar la 11 ani deja eram pregătită de domnul profesor Nicolae Mihăilescu. Vreo doi ani am făcut doar pregătire fizică, alergări, jocuri… A urmat Mircea Alecu şi de la 14 ani m-am antrenat cu domnul Dan Podeanu", scormoneşte Anca prin sertarul cu amintiri.

Părinţii şi antrenorii au simţit că se coace ceva bun şi micuţa spadasină a escaladat toate treptele marii performanţe. În 2006, la Europenele de la Izmir lua bronz la individual, iar cu echipa avea în timp să înţepe trei titluri continentale (2006, 2009, 2011).

Na Li, jandarm pentru Anca

Firesc, consacrarea a survenit şi pe plan mondial, Paris 2010 (aur cu echipa) şi Catania 2011 (dubla mai sus-amintită) poziţionând-o pe piedestalul exponentelor de seamă ale scrimei româneşti din ultimul deceniu. Şi mai ales finalul de infarct cu Na Li: "A fost un chin pentru mine, m-am întâlnit cu ea în calificări la individual şi am învins-o şi pe echipe. Glumind puţin, eu nu am pierdut meciul din semifinale cu Na LI. Consider că l-am terminat la egalitate".

Cum e Anca în afara arenei? "Îmi place să urmăresc şi să joc tenis, iar preferatul meu e Roger Federer. Eu sunt liniştită, cea mai liniştită din echipă, aşa ca el". Cu calmul său de neînchipuit, Anca e întruchiparea profesionalismului în sportul românesc.

Glumind puţin, eu nu am pierdut meciul din semifinale cu Na Li. Consider că l-am terminat la egalitate

Anca Măroiu, spadasină

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.