10 episoade care i-au lăsat pe fanii sportului cu buza umflată în 2014, fără întrecere pe teren. Accidentări, Ebola, răpiri, autorizații și drone, în lista de coșmar

10 episoade care i-au lăsat pe fanii sportului cu buza umflată în 2014, fără întrecere pe teren. Accidentări, Ebola, răpiri, autorizații și drone, în lista de coșmar
  • Publicat:
  • Actualizat:

2014 a oferit meciuri spectaculoase, campioni care au impresionat cu poveștile lor, nume noi care au pătruns în top, dar și câteva momente în care așteptările fanilor nu au fost satisfăcute. Trecem în revistă 10 dintre cele mai mari dezamăgiri ale pasionaților de sport, în 2014, momente care în egală măsură au dat bătăi de cap organizatorilor.

1. Forfait de istorie în tenis: campionul campionilor în tenis, decis la masa verde după retragerea lui Roger Federer în finala World Tour Finals

Momentul cel mai greu de digerat pentru fanii tenisului în 2014 a fost nedisputarea ultimului meci oficial al anului organizat de ATP. Chiar dacă este depășit ca importanță de un turneu de Mare Șlem, turneul celor mai buni opt tenismeni ai anului are o aură aparte și ce s-a întâmplat în 2014 ar fi poate echivalentul unei Supercupe a Europei la fotbal, decise prin neprezentarea uneia dintre echipe. 2014 a fost prima ediție încheiată cu un abandon.

Finala de vis a Turneului Campionilor de la Londra, dintre primii doi jucători din 2014, Novak Djokovic și Roger Federer, s-a transformat într-un coșmar, atunci când elvețianul, deținător a 17 turnee de Mare Șlem, venit după o semifinală maraton împotriva conaționalului său Stanislas Wawrinka, cu patru mingi de meci salvate de „Mister Perfect” a apărut pe cimentul sălii O2 în trening, în loc de echipament de joc. „M-am accidentat la spate pe finalul meciului cu Wawrinka. La vârsta mea, este prea riscant să joc, sper să înțelegeți„, le-a transmis Federer fanilor, elvețianul păstrându-se pentru finala Cupei Davis, jucată la finalul săptămânii următoare și la capătul căreia, „Fed Express” și-a completat palmaresul impresionant în tenis.

2. Brazilia a plâns chiar înainte de eliminarea de la Cupa Mondială de fotbal: accidentarea lui Neymar din sferturi l-a obligat să spună adio ultimelor două meciuri de la Mondial, ambele pierdute de gazde

Brazilia a trecut prin două drame la Campionatul Mondial organizat pe teren propriu: Seleção nu a ajuns să dispute finala de pe Maracana, după o înfrângere fluviu în semifinale, în fața Germaniei, încheiate cu un dezastruos 1-7, dar la fel de trist pentru gazde, chiar înainte de acest eșec, idolul tribunelor, Neymar, a părăsit terenul pe o targă, cu o accidentare serioasă la coloană, în minutul 88 al meciului din sferturi împotriva Columbiei. 

Duelul aerian cu fundașul advers, Zuniga, l-a lăsat pe Neymar cu o vertebră fracturată, brazilianul transmiâțnd un mesaj stropit cu lacrimi, din spital, anunțând că a fost la un pas de o dramă.

3. Plushenko a intrat pe gheață la încălzire, dar n-a mai luat startul în programul scurt, la Jocurile Olimpice, în proba individuală masculină la patinaj artistic, chiar în fața rușilor

„Țarul gheții” a lăsat un gust amar fanilor la despărțirea de competițiile de amatori din patinajul artisitc. Revenit după o operație la genunchi pentru a susține delegația de patinaj artistic a Rusiei la ediția din 2014 a Jocurilor Olimpice, de la Soci,  Plushenko a dat senzația că a încurcat mai mult decât a ajutat, după ce i-a costat pe ruși locul în finala olimpică de individual masculin. Plushenko a pus umărul la aurul Rusiei din concursul pe echipe, însă i-a lăsat interziși pe fani atunci când, la capătul încălzirii pentru programul scurt de la individual, s-a îndreptat spre masa arbitrilor, ținându-se de spate, anunțându-și retragerea. „La triplu Axel, am simțit durerea la spate„, și-a explicat decizia campionul olimpic din 2006, de la Torino.

Decizia târzie a lui Plushenko i-a anulat șansa coechipierului său, Maxim Kovtun, campionul Rusiei de a apăra culorile Rusiei în cea mai spectaculoasă și râvnită probă a patinajului artistic.

4. Fanii mai așteaptă revenirea lui Lucian Bute: o accidentare l-a obligat să renunțe la meciul de box de Moș Nicolae

La jumătatea lunii noiembrie, presa canadiană anunța că meciul lui Bute (34 ani) cu argentinianul Roberto Bolonti, în gala programată la 6 decembrie, la Montreal, a fost anulat. „M-am accidentat în timpul antrenamentului și nu îmi pot finaliza pregătirea pentru următorul meci. Am luat decizia împreună cu echipa mea sa nu boxez pe 6 decembrie. Îmi pare foarte rău dar nu-mi pot permite să urc în ring dacă nu sunt pregătit 100% și în stare perfectă de sănătate. Voi reveni!”, a scris Lucian Bute pe Facebook, accidentat la spate.

Bute a pierdut centura IBF la categoria supermijlocie – primul meci pierdut de Bute la profesioniști și deocamdată singurul cedat înainte de termen, pe 26 mai 2012, în fața englezului Carl Froch (KO tehnic în repriza a cincea, la Nottingham). Ultimul succes al lui Bute s-a înregistrat în noiembrie 2012, victorie la puncte, prin decizie unanimă, în fața rusului denis Grachev, iar ultimul meci al românului a fost înfrângerea din ianurie 2014, la Jean Pascal (la puncte).

5. Drona care a oprit meciul de fotbal: sârbii n-au văzut decât o repriză de fotbal

Partida din preliminariile EURO 2016, dintre Serbia și Albania, a fost întreruptă de centralul Martin Atkinson, în minutul 42, după ce o dronă teleghidată a adus un steag albanez cu mesaj politic pe teren. Fanii s-au năpustit pe suprafața de joc, jucătorii s-au luat la bătaie, la grămadă, alături de tifosi, stewarzii au sărit să îi bată pe jucătorii albanezi, potrivit declarațiilor acestora de după partidă, iar situația a scăpat total de sub control.

Imaginile cu violențele din Belgrad, de pe terenul celor de la Partizan, au făcut înconjurul lumii iar meciul a fost decis la masa verde de FIFA: victorie pentru Serbia, dar fără acordarea celor trei puncte.

6. Cel mai vechi turneu de fotbal din Africa, amânat, apoi anulat în 2014

O duzină de naționale ale țărilor africane se întâlnesc anual, începând din 1973, la CECAFA CUP, continuatoarea unei întreceri regionale a echipelor naționale de pe Continentul Negru de la 1926. 2014 a fost o excepție: Etiopia, țara desemnată să găzduiască întrecerea, începând cu 24 noiembrie, s-a retras și după ce compeția a fost amânată pentru decembrie, organizatorii au fost nevoiți să anuleze definitiv întrecerea, din lipsa unei alternative viabile. 

Cazul CECAFA s-ar putea repeta în 2015, la o scară mult mai mare, organizarea Cupei Africii pe Națiuni fiind în pericol, după ce Maroc-ul a cerut amânarea competiției, din cazua maladiei ebola care macină Africa, a fost exclusă și apoi înlocuită de Guineea Ecuatorială, pentru a organiza competiția din perioada 17 ianuarie – 8 februarie.

7. Ebola și răpirile din Senegal au anulat etapa inaugurală de Cupă Mondială la sabie, la care trebuiau să meargă Dolniceanu&Co

Sportul mondial a stat sub amenințarea epidemiei de Ebola, izbucnită în Africa, de la Jocurile Olimpice de Tineret, până la fotbal și concursuri de câteva zile. Prima etapă de Cupă Mondială de sabie a sezonului 2014/2014 a fost programată la început de octombrie, la Dakar. „Am primit și noi de la FIE, ca toate federațiile afiliate, un comunicat în care ni se spune de ce a fost anulată competiția din Senegal. Nu doar Ebola este cauza, ci și răpirile din acea zonă. E vorba de nesiguranță și s-a luat decizia corectă”,a precizat la acea vreme, penru ProSport, președintele Federației Române de Scrimă, Mihai Covaliu.

România trebuia să participe la Dakar cu lotul masculin de sabie, echipa vicecampioană mondială formată din Tiberiu Dolniceanu, Alin Badea, Ciprian Gălățanu și Iulian Teodosiu, sub conducerea lui „Cova”. Cifra dececesor cauzate de Ebola, în 2014, se apropie, potrivit estimărilor, de 8.000 de unități.

8. Key Biscane, ziua în care nu s-a jucat tenis

Pe 29 martie, la Miami, băieții nu au jucat tenis. Programul zilei, cu primii doi jucători din clasamentul mondial în careul de ași, un finalist de turneu de Mare Șlem și un japonez în mare formă în 2014, promitea un răsfăț pentru fani. Realitatea din teren? Niciunul dintre cele două meciuri nu s-a jucat, învingătorii fiind completați de organizatori pe tabloul oficial cu inițialele W.O. în dreptul scorului.

Kei Nishikori nu a intrat pe teren în fața lui Novak Djokovic din cauza unei accidentări la inghinali, iar patru ore mai târziu, Tomas Berdych i-a oferit tur liber înaintea finalei lui Rafael Nadal din cauza unei gastroenterite. Este ghinion, este foarte ciudat. Îmi pare rău pentru Kei, îmi pare rău pentru Tomas, îmi pare rău pentru turneu, dar mai ales pentru fani„, puncta Nadal. A fost pentru prima dată în istoria turneelor de 1000 de puncte când nici una dintre semifinale nu s-a disputat.

9. Se poate și în Germania: primar entuziast, dar voturile nu au ieșit. Un concurs IronMan a fost anulat, pentru că autoritățile n-au vrut să dea peste cap traficul

Pe 13 iulie, Berlinul ar fi trebuit să găzduiască un concurs de triatlon IronMan 70,3. Organizatorii au făcut lobby pentru a  continua tradiția de cinci ediții ale cursei și, inițial, primarul districtului Reinickendorf a fost de acord. Proiectul însă nu a strâns suficiente voturi în comisii pentru a primi toate avizele necesare, potrivit bmw-berlin-marathon.com, de vină fiind traseul de 7,3 kilometri pentru biciclete.  Explicația finală a autorităților: nu au dorit să dea peste cap traficul unui oraș atât de mare, pentru o cursă care nu este chiar atât de celebră în calendarul internațional.

10. A 28-a ediție a Tour de Faso, anulată de Ebola

Autoritățile din Burkina Faso au refuzat să îți asume responsabilitatea primirii sutelor de cicliști în cadrul celei de-a 28-a ediții a Tour de Faso, din cauza amenințării cu Ebola, deși nu și-a închis granițele. Cursa ar fi trebuit să aibă loc în perioada 24 octombrie – 2 noiembrie. „Ni s-a spus că nu există o amenințare directă, dar având în vedere evoluția virusului Ebola, organizatorii au făcut bine că și-au lăsat măsuri și au anulat evenimentul„, au punctat imediat reprezentanții forului mondial al ciclismului.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Fanii n-au mai suportat! Ce a făcut jucătorul lui Arsenal, după ce echipa a fost eliminată din UCL: ”Dați-l afară!”
Fanii n-au mai suportat! Ce a făcut jucătorul lui Arsenal, după ce echipa a fost eliminată din UCL: ”Dați-l afară!”
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
Cum să evitați epuizarea la locul de muncă: sfaturile utile de la specialiști
Cum să evitați epuizarea la locul de muncă: sfaturile utile de la specialiști
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli pârjoliti, două…
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli pârjoliti, două…
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate, fără păcănele
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Cât de frumoasă este fosta iubită a lui Ronald Gavril, pe care actualul iubit al Anamariei Prodan a ţinut-o ascunsă
Cât de frumoasă este fosta iubită a lui Ronald Gavril, pe care actualul iubit al Anamariei Prodan a ţinut-o ascunsă
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații au luat această decizie
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații au luat această decizie
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
FCSB – Rapid evidențiază o situație dezolantă pentru echipa lui Dan Șucu: giuleștenii au luat o decizie bizară
FCSB – Rapid evidențiază o situație dezolantă pentru echipa lui Dan Șucu: giuleștenii au luat o decizie bizară
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
❗ Modificare: Trusa de prim ajutor și stingătorul NU mai sunt obligatorii pentru aceste vehicule❗
❗ Modificare: Trusa de prim ajutor și stingătorul NU mai sunt obligatorii pentru aceste vehicule❗
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de la Taverna Racilor într-o singură zi
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de la Taverna Racilor într-o singură…