Mexic ‘70. O generaţie pe jumătate stinsă

28 mar 2014 3369 afişări Blog

Coco Deleanu s-a dus pe neaşteptate chiar şi pentru cei cu care se mai vedea din când în când la sală, la o miuţă. Se auzise ceva, c-ar fi în spital, dar maestrul Coco era la 69 de ani un bărbat încă verde, mereu pedant, retras cumva în umbra unui post de observator în ligile inferioare după ce la începutul anilor 90 fusese mâna dreaptă a lui Vasile Ianul la conducerea lui Dinamo.

Fundaşul stânga care a jucat integral preliminariile pentru Mundialul din 1970 n-a apucat să intre în teren nicio clipă la Guadalajara, unde a fost folosit tot timpul Mihai Mocanu, petrolistul venit de la Constanţa. Nea Mişu s-a stins şi el acum câţiva ani, după ce pătimise nemeritat, cu ambele picioare amputate.

Şi nu doar ei s-au dus. Din lotul de 22 de la Guadalajara, deja au plecat 10. Mulţi dintre ei la vârste tinere, alţii mai spre 60 de ani, când abia începe liniştea legănării nepoţilor.

Primul a părăsit această lume Stere Adamache. Portarul Steagului Roşu s-a înecat în Dunăre la 37 de ani, undeva lângă Tulcea. El, care era la origini gălăţean, iar gălăţenii învaţă să înoate aproape înainte să înveţe să meargă. La 40 de ani Dan Coe a fost găsit mort într-o garsonieră din Koln. Fostul fundaş al Rapidului fugise din lagărul comunist, se stabilise în Germania şi se zice că Securitatea n-ar fi străină de aşa-zisa sa sinucidere.

Gică Gornea, portarul sinăian cu care UTA a eliminat pe Feyenoord a avut un sfârşit îngrozitor. Abia trecuse de 50 de ani când, cu un pahar băut în plus, a adormit undeva pe Furnica, într-o noapte de iarnă. A îngheţat. Au trebuit să-i taie picioarele, de aici i s-a tras sfârşitul. Gigi Tătaru abia trecuse şi el jumătatea de secol, era cu juniorii Stelei la Iaşi, într-un internat de liceu. A făcut infarct, n-a mai putut fi salvat.

Poveştile emoţionante ale lui Dobrin şi Dumitrache sunt recente, se ştiu. Sandu Neagu s-a stins sărac, de ciroză, după ce ani de zile locuise cu doi copii mici intr-o chiţimie a stadionului Giuleşti. Mişu Ivăncescu, multă vreme adjunctul lui Romică Paşcu la Braşov era mereu elegant, mereu parfumat, dar n-a rezistat unei boli incurabile.

Ei sunt cei zece duşi, cu Coco Deleanu cu tot. Această contabilitate procentuală de un cinism devastator e vegheată de antrenorul emerit al generaţiei. Angelo Niculescu a trecut de 92 de ani, şi-a pierdut soţia, e singur într-un apartament din Piaţa Rosetti şi vede cum petalele florii pe care a pus-o în glastră cad  înainte să se ofilească.

Versiune selectata: mobil / standard