Iordănescu are dreptate şi când n-are. Dar acum are!

21 sep 2012 2400 afişări Blog

Ce-a spus Iordănescu, a fost perfect adevărat. Că Steaua putea să câştige, după cum putea să şi piardă. Că a greşit Chiricheş. Că Pârvulescu a fost de multe ori depăşit în bandă. Că schimbările de la pauză au adus ceva nou în jocul Stelei la Stuttgart. Adevăruri evidente, limpezi, aproape de necomentat. Poate doar afirmaţia cu amestecul patronului în menajarea câtorva titulari să fi fost cam hazardată, câtă vreme nu e clar dacă e vorba doar de o sugestie sau de o impunere. Dacă a fost sugestie, ea trebuia să rămână doar sugestie, adică să nu fie luată în seamă. Dacă a fost impunere, atunci trebuia combătută cu argumente. Dacă a fost iniţiativă proprie, atunci a fost eroare. Iertată, fireşte, din moment ce a fost corectată la pauză prin introducerea lui Pintilii şi Rusescu.

Însă la ce-a însemnat pentru Steaua şi pentru echipa naţională, Anghel Iordănescu are dreptul să emită păreri despre cele două structuri chiar dacă ar fi să vorbească prostii. Din fericire nu vorbeşte, ci spune lucruri pline de miez, care capătă greutate atunci când sunt rostite de fostul mare jucător, de rezerva-surpriză de la Sevilla, de cel care a stat pe bancă la finale de Cupa Campionilor sau Cupa Intercontinentală, în fine, de selecţionerul cu trei calificări la turnee finale sau de antrenorul cu şuviţă încărunţită timpuriu care lua înainte hora de la Pasadena.

Iordănescu e mai mult cecât o voce. E o instanţă, aşa cum e Dinu (alt contestat) pentru Dinamo sau Balaci pentru Craiova. De fiecare dată când răspunde la telefoanele televiziunilor (în studiouri apare rarisim, deşi nu i-ar sta deloc rău în rolul de analist, de colaborator permanent) lasă impresia că a văzut meciurile cu creionul în mână. Ştie amănunte, are experienţă mai mare decât oricine care îl contestă şi, ca să atacăm frontal subiectul, pentru Iordănescu n-are importanţă dacă Edi mai e sau nu pe banca Stelei. Cine nu-l cunoaşte pe General n-are de unde să ştie că n-ar renunţa niciodată la imparţialitate pentru familie şi că Edi a avut parte mai degrabă de certuri (amintiţi-vă episodul de acum câteva luni) decât de indulgenţe din partea tatălui.

Dar acestea sunt deja amănunte pe lângă dimensiunea lui Iordănescu în istoria Stelei. Închipuiţi-vi-l pe Eusebio contrat public pentru că a vorbit despre Benfica. Sau pe Di Stefano de Real, sau pe Beckenbauer de Bayern. Oricât aţi căuta, nu veţi găsi aşa ceva, pentru că aşa ceva nu există.

Versiune selectata: mobil / standard