Ce este PokemonGO, jocul care a isterizat o lume întreagă. Pro și contra: te scoate din casă Vs adicție periculoasă. Oportunitate: cum poți face bani din joc

  • Publicat:
  • Actualizat:

București, parcul Herăstrău, seara de 19 iulie. La intrarea dinspre piața Charles de Gaulle, zeci de tineri merg într-un șir dezordonat spre centrul parcului. Toți au fețele luminate de ecranele telefoanelor smart deschise pe aceeași aplicație. Toți par a căuta același lucru, nimeni nu privește în jur. La 100 de metri distanță, ai și explicația. Pe o alee întunecată sunt aproape o sută de persoane. Unele stau pe jos, altele în picioare, însă toți au telefoane deschise. Ei sunt vânătorii de pokemoni, practicanții jocului virtual care a pus în mișcare zeci de milioane de tineri din întreaga lume. Pokemon Go este jocul care îi scoate pe toți acești oameni în stradă și îi face să parcurgă kilometri întregi, în încercarea de a prinde „monștri” virtuali pe care îi localizează prin intermediul telefoanelor mobile.

Ce este Pokemon?

Pokemon este o franciză japoneză controlată de The Pokemon Company, o colaborare între firmele japoneze de jocuri video Nintendo, Game Freak și Creatures. Franciza a fost creată în 1995, sub forma unor jocuri video pentru Game Boy, o consolă video portabilă fabricată de Nintendo. Jocurile erau centrate în jurul unor creaturi virtuale numite „Pokemon”, pe care „antrenorii de pokemoni” puteau să le prindă, să le antreneze și să participe în lupte împotriva altora, într-o formă de activitate sportivă.

Franciza a devenit foarte populară în lume și a ajuns să conțină jocuri video, jocuri de cărți, desene și filme animate, benzi desenate și jucării, fiind este considerată una dintre cele mai profitabile serii de jocuri video din toată lumea, cu peste 279 de milioane de exemplare de jocuri vândute global. Pokemon a influențat într-un mod foarte profund cultura populară, încât a apărut pe coperta celebrei reviste TIME în 1999, iar cea mai mare companie aeriană din Japonia a participat într-o campanie largă de promovare a francizei la sfârșitul anilor 90: a desenat figuri Pokemon pe avioanele deținute de companie, iar interiorul a fost redecorat pentru a oferi o experiență „Pokemon” completă.

Ce este Pokemon Go?

Pokemon Go este un joc video pentru mobile, apărut în această vară, și se bazează pe „augmented reality”, o tehnologie care integrează elemente virtuale în lumea reală pentru a crea interacțiune între utilizator și aplicație.  Utilizatorul se folosește de GPS-ul din telefon pentru a localiza diferiți pokemoni pe o hartă în lumea reală, iar când ajunge la locul unde se află creatura respectivă, pornește camera foto. Pe ecran îi va apărea imaginea din camera foto, deasupra ei fiind proiectată un pokemon virtual (vezi captură). Utilizatorul îl poate captura folosind un pokeball, o minge virtuală pe care o aruncă și cu care îl prinde; pe lângă căutatul de pokemoni, utilizatorul mai poate să îi antreneze pe cei care îi deține deja și să invite alți prieteni sau utilizatori la un duel între pokemoni.

Jocul s-a lansat pe 6 iulie și a devenit peste noapte cea mai descărcată aplicație pe Google Play și App Store, magazinele de aplicații pentru sistemele de operare Android și iOS. O firmă de specialitate în domeniu, SensorTowers, estimează că jocul a fost descărcat în SUA de peste 7.5 milioane de ori și generează venituri zilnice de peste 1.6 milioane de dolari pentru compania dezvoltatoare: Niantic. Mai mult, valoarea companiei Nintendo a crescut cu peste 7.5 miliarde de dolari în doar două zile de la lansarea jocului.

  • Niantic este o companie fondată de John Hankes, CEO-ul firmei Keyhole Inc, un startup achiziționat de Google în 2004 și specializat în aplicații pentru vizualizarea datelor geospațiale. De asemenea, Keyhole Inc a obținut investiții și de la In-Q-Tel, un fond finanțat de CIA pentru a obține acces la cele mai noi tehnologii în domeniul IT.

Cum încurajează Pokemon Go mișcarea?

Față de alte jocuri video, unde ai nevoie să stai în fața unui calculator sau unui televizor, Pokemon Go te obligă să vizitezi fizic locații în care sunt plasați întâmplător pokemonii. Unii sunt conținuți în ouă, iar pentru a le „sparge”, este nevoie să mergi pe jos o distanță de câțiva kilometri. Mulți utilizatori au postat pe rețele sociale cum au făcut febră musculară la picioare după s-au plimbat ore întregi în speranța de a găsi creaturile care apar pe hartă; creatorii jocului chiar au recunoscut că unul din scopuri a fost să facă lumea să iasă afară pentru mișcare. „Multe aplicații de fitness conțin mult „bagaj” care te face să te simți precum un „atlet olimpic eșuat”, când tu îți dorești doar să ajungi în formă. Pokemon Go este conceput să te pună în mișcare prin a-ți oferi recompense sub forma de pokemoni, în loc să pună presiune asupra ta”, spune John Hanke de la Niantic Inc.

Mai mult, activitatea fizică pe care utilizatorii o fac când se joacă Pokemon Go ar putea avea efecte benefice și pentru persoanele care suferă de depresie și anxietate. Conform doctorului John Grohol, expert în impactul tehnologiei asupra oamenilor și sănătății mintale, persoanele care suferă de depresie au un nivel de motivație aproape inexistent, iar o activitate simplă ca ieșitul afară devine foarte dificilă de făcut. Pokemon Go ar putea ușura această dificultate și ar putea contribui astfel la o sănătate mentală mai bună. Chiar dacă nu a fost conceput pentru tratarea depresiei și a anxietății, au apărut postări pe rețele sociale în care utilizatori care suferă de boli mintale laudă jocul fiindcă le oferă motivație să iasă din casă, le reduce senzațiile de anxietate și îi ajută să socializeze cu prieteni și cu persoane străine. Pokemon Go conține o funcție numită „Lure Module”, prin care oferă posibilitatea de a prinde un pokemon în locul în care a fost activată. Timpul este limitat, iar din acest motiv, mulți utilizatori se strâng cât mai repede în locul respectiv, până nu dispare pokemonul. Destul de curând, acest grup de oameni poate ajunge să vorbească despre joc și să socializeze unii cu alții, ceea ce ar putea ușura interacțiunea cu alte persoane pentru indivizii timizi sau cei care suferă de anxietate în contexte sociale.

  • Pokemon Go a avut peste 30 de milioane downloads de când s-a lansat.
  • Jocul are aproximativ 26 milioane de utilizatori pe zi. 

„Pentru persoanele care suferă de probleme mentale precum agorafobie, depresie sau anxietate, au rețineri să iasă afară și să interacționeze cu lumea din jur. Aplicații de tip augmented reality, cum este Pokemon Go, i-ar putea ajuta în acest sens să intre în contact cu alții. Desigur, oamenii ar trebui să lucreze cu clinicieni care să-i trateze pentru a obține o sănătate mintală bună, cât să se preocupe de simptomele bolii de care suferă, dar ieșirea afară, sportul și activitățile concentrate pe obiective specifice, toate s-au dovedit că reduc din unele simptome asociate anxietății, depresiei și altor boli mentale”, spune Ben Michaelis, psiholog clinician, citat de International Business Times .

Latura întunecată a jocului

Astea sunt presupusele beneficii ale jocului. Pokemon Go are, însă, și o latură întunecată. Mulți utilizatori sunt atât de concentrați la ce se întâmplă pe ecran în timp ce merg, încât uită să fie atenți și la pericolele reale din jurul lor. Un articol publicat recent în Daily Mail a prezentat cele mai frecvente probleme de sănătate cu care se înfruntă jucătorii de Pokemon: insolație, bășici la picioare, luxații, fracturi sau oase rupte. Un utilizator a postat că și-a rupt clavicula, în timp ce alții și-au luxat gleznele, nefiind atenți pe unde calcă. Unii chiar au suferit accidente grave: doi bărbați americani au căzut de pe o stâncă în timp ce se jucau Pokemon Go, iar o fată de 15 ani a fost călcată de o mașină când a traversat o șosea principală în căutarea după pokemoni. Mai mult, deși mulți psihologi au lăudat efectele benefice ale jocului pentru sănătatea mintală, alții atrag atenția asupra riscului de dependență. Experții anunță că persoanele care ajung să se joace de dimineață până seara, la locul de muncă sau în loc de a socializa cu prietenii, s-ar putea afla în pragul unei dependențe.


Parcul Herăstrău, marți seară, vânători de Pokemoni

În alte cazuri, jucătorii au devenit victimele unor infracțiuni. Un tânăr din Oregon a fost înjunghiat după ce ieșise afară noaptea să prindă pokemoni, iar în Missouri, hoți înarmați s-au folosit de joc pentru a atrage victime în locuri izolate, după care le jefuiau. Același lucru s-a întâmplat și la universitatea din Maryland, unde poliția campusului a raportat trei victime care au fost jefuite în timp ce se jucau jocul. Neatenția jucătorilor poate duce la întâmplări nefericite, cum a fost cazul unui bărbat din New York care a suferit un accident de mașină fiindcă se juca la volan; în alte două accidente cauzate de Pokemon Go au fost implicați ofițeri de poliție în Baltimore și orașul canadian Quebec, cei din urmă având nevoie de îngrijiri medicale în urma coliziunii care s-a produs când un șofer care se juca la volan a lovit mașina în care se aflau ofițerii. Până și Poliția Română a făcut un anunț pe pagina sa oficială de Facebook, cerând „vânătorilor” de pokemoni să respecte regulile de circulație atunci când conduc și să fie atenți la cei din jurul lor. 

  • În două săptămâni de la lansare, Pokemon Go a generat venituri de peste 35  milioane dolari. Se estimează că veniturile anuale pot atinge 1 miliard de dolari.

Nu toți jucătorii ajung victimele unor accidente sau infracțiuni. Unii se pot trezi cu propria casă devenită „pokegym”, un fel de locații care pot fi controlate de echipe diferite și unde există posibilitatea pentru jucători să-și „antreneze” pokemonii capturați. Boon Sheridan, un designer din Massachusetts, a aflat că locuința sa apare în joc ca un „pokegym” și a observat cum, în fiecare zi, zeci de jucători se adună prin apropiere și petrec ore întregi antrenându-și pokemonii. Problema este că oamenii vin și noaptea, ceea ce nu este foarte plăcut, consideră Sheridan. De asemenea, el menționează că nu a fost întrebat deloc dacă este de acord ca locuința să fie inclusă în joc. În aceeași situație se află și Muzeul Holocaustului din New York, care a ajuns să fie un „pokestop”, un loc unde jucătorii pot obține diferite obiecte pe care le pot folosi în joc, precum pokeballs sau ouă ce conțin pokemoni. Muzeul a fost deranjat de vizitatorii care veneau și se jucau Pokemon Go și le-a cerut să se oprească din a face acest lucru. Probleme asemănătoare au existat și la Muzeul Holocaustului din Auschwitz, care a cerut creatorilor jocului să elimine locația muzeului din joc.

Oportunități de afaceri

Poate deloc surprinzător, odată cu creșterea în popularitate a jocului au apărut și afacerile care profită de acest fenomen global. Un cuplu din Texas a lansat un serviciu de taximetrie pentru jucătorii de Pokemon Go. Grant Fowler și Chris Amburn sunt proprietarii afacerii, și spun că promovează aspectul siguranței: conduc jucătorii la „pokestopuri” sau locații unde se află pokemoni, iar aceștia se pot juca în liniște, fără să fie expuși riscurilor. Și în România au apărut afaceri asemănătoare: autorul unui anunț pe OLX se oferă, pentru 10 lei/km, să plimbe ouă de pokemoni care după un număr de kilometri parcurși se transformă în pokemoni reali. Totuși, s-ar putea să întâmpine concurență; un alt anunț oferă același serviciu pentru jucători, dar la prețuri mai reduse: 2 km – 5 lei, 5 km – 15 lei sau 10 km – 30 lei.

 

articol scris de Răzvan Goldstein

Tags:
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Ce bilețel a primit o șoferiță din România, pe parbrizul mașinii: 'Ești frumoasă, dar..'
Ce bilețel a primit o șoferiță din România, pe parbrizul mașinii: 'Ești frumoasă, dar..'
Lumea tenisului, șocată de decesul lui Konstantin Koltsov, partenerul Arynei Sabalenka
Lumea tenisului, șocată de decesul lui Konstantin Koltsov, partenerul Arynei Sabalenka
Val de reacții după ce Gabriela Cristea și-a filmat soacra „la cratiță”: „Poate înveți măcar de la ea ceva”
Val de reacții după ce Gabriela Cristea și-a filmat soacra „la cratiță”: „Poate înveți măcar de la ea ceva”
Continuă ‘războiul’ între Real Madrid și PSG! Se luptă să obțină semnătura jucătorului considerat ‘viitorul’ Messi
Continuă ‘războiul’ între Real Madrid și PSG! Se luptă să obțină semnătura jucătorului considerat ‘viitorul’ Messi
BREAKING NEWS! Tragedie la Miami! A murit în urmă cu puțin timp! Vestea șocantă primită de Simona Halep!
BREAKING NEWS! Tragedie la Miami! A murit în urmă cu puțin timp! Vestea șocantă primită de Simona Halep!
BANCUL ZILEI. Bulă sună la linia fierbinte și îi răspunde una gemând: Dar ce faci acolo?
BANCUL ZILEI. Bulă sună la linia fierbinte și îi răspunde una gemând: Dar ce faci acolo?
ANM a actualizat prognoza meteo până în 15 aprilie. Pentru săptămâna viitoare, meteorologii anunţă încălzire, dar şi ploi abundente
ANM a actualizat prognoza meteo până în 15 aprilie. Pentru săptămâna viitoare, meteorologii anunţă încălzire, dar şi ploi abundente
Ceva NEMAIVĂZUT se întâmplă în interiorul planetei Jupiter! Astronomii sunt șocați
Ceva NEMAIVĂZUT se întâmplă în interiorul planetei Jupiter! Astronomii sunt șocați
Tânăra acuzată că i-a fost amantă lui Laurenţiu Reghecampf, apariţie electrizantă la piscină. Cât de frumoasă este Florentina
Tânăra acuzată că i-a fost amantă lui Laurenţiu Reghecampf, apariţie electrizantă la piscină. Cât de frumoasă este Florentina
Ce s-a ales de Maria Sharapova. Considerată cândva cea mai frumoasă sportivă din lume, a ajuns acum de nerecunoscut
Ce s-a ales de Maria Sharapova. Considerată cândva cea mai frumoasă sportivă din lume, a ajuns acum de nerecunoscut
Lovitură uriașă pentru cei care primesc PENSIA PRIN POȘTĂ. Anunțul a fost făcut astăzi, 19 MARTIE
Lovitură uriașă pentru cei care primesc PENSIA PRIN POȘTĂ. Anunțul a fost făcut astăzi, 19 MARTIE
"Plângea acolo lângă schit". Primele imagini cu Radu Ayan, copilul de 2 ani găsit după 24 de ore de la…
Vedete din România care s-au luat la trântă cu sticlele și au pierdut lupta! Imagini amețitoare
Vedete din România care s-au luat la trântă cu sticlele și au pierdut lupta! Imagini amețitoare
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
Când joacă Simona Halep cu Badosa la Miami şi pe cine ar putea întâlni în turul doi
Când joacă Simona Halep cu Badosa la Miami şi pe cine ar putea întâlni în turul doi
Cele mai fiabile SUV-uri în 2024. Mașini care țin cu buzunarul - VIDEO
Cele mai fiabile SUV-uri în 2024. Mașini care țin cu buzunarul - VIDEO
Ce jurat a câștigat prima amuletă din sezonul 13 Chefi la cuțite: „Cineva a vrut să mă omoare!”. De ce a intervenit Irina Fodor: „Știe ce are de făcut!”
Ce jurat a câștigat prima amuletă din sezonul 13 Chefi la cuțite: „Cineva a vrut să mă omoare!”. De ce…