BICICLEȘTI. Centrul Bucureștiului s-a deschis din nou pentru mișcare curată: „Capitala e a noastră”. VIDEO

  • Publicat:
  • Actualizat:
  • Vreme de șase ore, sâmbătă, bulevardul Kisselef a fost închis pentru prima ediție din acest an a evenimentului ProSport și Gândul: „Biciclești”. Vremea a fost de partea tuturor celor care au ales să își petreacă sâmbăta în aer liber. Cei mici au fost cei mai încântați de închiderea bulevardului și au profitat de vremea caldă pentru a învăța să meargă pe role sau pe bicicletă

„Gata, tati? Putem să ne plimbăm pe aici? Capitala e a noastră!”, zâmbește de pe tricicletă un puști de cinci ani. Este cu puțin trecut de ora 12:00 și, când și când, câte un șofer nervos este întors din drum de către un reprezentant al Poliției. Bulevardul Kisselef este închis pentru ei vreme de șase ore, până la 18:00. Locul le este luat de bunici, nepoți, părinți sau studenți, care fie se plimbă agale pe bulevard, fie aleargă, fie pedalează, fie se joacă fotbal. Strada le aparține, iar soarele îmbie la mișcare până și cel mai leneș dintre cei curioși. Se formează imediat cozi la închirierea de biciclete. 4 lei scot din buzunar cei care vor să pedaleze o oră pe unul dintre cele mai aglomerate bulevarde din Capitală. În scurt timp, bicicletele se epuizează. Atmosfera este una de vacanță, iar reacțiile celor mici surprind scopul campaniei „Biciclești”: „Îți vine să crezi că putem să mergem pe aici? Cât de mult e!”, „Tu îți dai seama cum ar fi dacă ne-am plimba pe aici mereu?” sau „Vine și George? Te rog, mami, sun-o pe bunica lui. Când mai poate el să vină cu rolele pe un drum așa de mare?”, erau câteva dintre replicile acestora.

„Biciclești” revine sâmbăta viitoare

„Avem nevoie de o asemenea campanie. Un oraș civilizat, cum vrem să fie Bucureștiul, are nevoie de locuri mari în care se pot desfășura numeroase activități. E un triumf pentru noi că se întâmplă astăzi așa ceva. Oamenii se simt bine, iar asta se vede”, a declarat Lucian Mîndruță. Și într-adevăr, oamenii s-au simțit bine pe bulevardul Kisselef. S-au vărsat doar câteva lacrimi atunci când bicicleta nu a mai putut fi controlată, dar au fost șterse de pe obraz de către vreun părinte sau bunic grijuliu. Capitala a respirat ieri datorită campaniei „Biciclești”. Una care va continua și sâmbăta viitoare și care va oferi șansa și altor persoane să se bucure așa cum trebuie de o zi de primăvară. La ora 18:00, mașinile au luat locul zarvei pe bulevardul Kisselef. S-a revenit la rutină. Claxoane peste claxoane și oameni grăbiți, care trebuiau să ajungă undeva și erau în întârziere. Peste o săptămână, revine liniștea și coada la biciclete. Pentru că uneori este bine, din când în când, să fim uimiți și să ne bucurăm de lucrurile mici, fie ele chiar și bulevarde închise pentru șase ore.

O oră de mers pe bicicletă îți ridică nivelul de energie după o săptămână grea. Nu e doar izvor de sănătate, ci și un mod de a-ți petrece timpul alături de familie sau de prieteni. Uneori, mi-aș dori să merg spre antrenamente cu bicicleta, pentru a evita traficul din București, dar cariera de sportiv mă obligă să evit eventualele accidentări
Mihai Donisan, multiplu campion al României la înălțime


UPDATE 18:00 Campania „Biciclești” s-a încheiat. Ne vedem sâmbăta viitoare. Același loc, aceeași oră, da?

UPDATE 16:35 Cei  mai mici dintre cei care se plimbă acum pe Kisselef sunt încântați de faptul că pot învăța să meargă fie cu bicicleta, fie cu rolele. Câteva căzături, câteva lacrimi, dar totul se termină cu bine până la urmă pentru ei

UPDATE 15.30 Mai sunt două ore și jumătate până la redeschiderea bulevardului Kisselef pentru mașini. Aceasta este coada de la închirierea bicicletelor

UPDATE 15.20 În continuare aglomerație pe Kisselef. Și biciclete care mai de care mai ciudate

UPDATE 14:30 Galerie foto cu ce se întâmplă acum în centrul Bucureștiului

UPDATE 14:20 Învățăm să mergem pe role și pe bicicletă în Biciclești. Iar asta pare să ne iasă. E vremea perfectă pentru plimbat.

UPDATE 14:00 DONISAN ȘI CLAXONUL Campionul României la săritura în înălțime, Mihai Donisan, a fost unul dintre invitații ultimei ediții de anul trecut a evenimentului Hai în Biciclești. Prins între două antrenamente, atletul antrenat de celebra Vali Ionescu a transmis un mesaj pentru toți pasionații de mișcare. „O oră de mers pe bicicletă îți ridică nivelul de energie după o săptămână grea. Nu e doar izvor de sănătate, ci și un mod de a-ți petrece timpul alături de familie sau de prieteni. Uneori, mi-aș dori să merg spre antrenamente cu bicicleta, pentru a evita traficul din București, dar cariera de sportiv mă obligă să evit eventualele accidentări. Voi veni și eu la edițiile viitoare la evenimentul Hai în Biciclești. Acțiunea voastră e ca un claxon care avertizează că rutina cotidiană trebuie spartă cu ieșiri în aer liber, cu mișcare și cu o evadare din fața smartphneului sau din fața laptopului”, a declarat pentru ProSport urmașul lui Sorin Matei.

Mihai Donisan, multiplu campion al României la înălțime (2,32 m PBO, la ultima ediție din 2013 Foto: Andru Nenciu


UPDATE 13.31 Chiar și cei mai în vârstă locuitori ai Bucureștiului au ieșit să se plimbe pe Kisselef. De 50 de ani are bicicleta domnul din imagine: „Și azi am venit aici, să nu mai fiu stresat de mașini și de claxoane”. A venit alături de soția lui. Sunt împreună de 46 de ani, mai puțin decât are bicicleta.

UPDATE 13:00 Voie bună la Biciclești. Se merge pe role, se aleargă și se practică diferite sporturi cu mingea. Câțiva dintre participanți au ales o variantă cel puțin interesantă: pedalează alături de câinii lor.

UPDATE 12:50 Se joacă și fotbal la Biciclești

UPDATE 12:40 Biciclești reprezintă un moment propice pentru cei mici să învețe să meargă pe bicicletă. Unora le iese, altora nu prea 🙂

UPDATE 12:30 Se pot închiria biciclete cu 15 RON pentru 24 de ore. Pentru cei care vor să pedaleze o singură oră pe Bulevardul Kiseleff, prețul este de doar 4 lei.

UPDATE 12:20 Cu 20 de minute întârziere, a început „Biciclești”. Startul a fost dat de un puști de 5 ani, care s-a urcat pe bicicletă și a țipat „Tot Bucureștiul e al nostru!”

UPDATE 12:00 Închiderea străzii Kiseleff a întârziat un pic. Aparent, sunt câteva mici probleme cu „sincronizarea Poliției”, așa cum ne-a dezvăluit un reprezentant al acesteia.

UPDATE 11:00 MESAJUL LUI DRĂ‚GULESCU Participant în toamnă la evenimentul inițiat de ProSport și Gandul.info, octuplul campion mondial la gimnastică, Marian Drăgulescu, vorbește despre dimensiunea proiectului „BICICLEȘTI”. „Sper că voi reveni și la ediția din acest. La finele lui 2013 m-am teleportat în timp datorită acțiunii voastre. Dar nu numai că mi-am adus aminte de copilărie, ci am și văzut că Bucureștiul poate promova, asemenea altor capitale din lume, mișcarea care-ți transmite o stare de bine, joaca, întoarcerea în lumea copilăriei. La 34 de ani, încă îmi țin și eu echilibrul bine pe bicicletă. Le transmit tuturor bucureștenilor să-și petreacă măcar câteva zeci de minute pe bicicletă sau pe role „. Legitimat la CSA Steaua, Marian a revenit în activitate în urmă cu două luni și se pregătește pentru Europeanul de gimnastică de la Sofia.

Drăgulescu, unul dintre puținii gimnaști români care au dat numele unei sărituri: Săritura „Drăgulescu”. Foto: Andru Nenciu


GeoBateȘaua și Asociația „Bate Șaua Să Priceapă Iapa” vă invită în 2014 la edițiile BICICLEȘTI, continuând astfel inițiativa ProSport și Gândul care și-au propus începând din octombrie 2013 să ofere în București cea mai mare platformă de activități recreative de week end.

Începând de astăzi și până la finalul lunii iunie, Bulevardul Kiseleff va fi închis traficului auto 2 (două) sâmbete pe lună, bucureștenii fiind din nou invitați să facă mișcare în aer liber, chiar în centrul orașului.

Astfel, prima ediție BICICLEȘTI din 2014 se va desfășura sâmbătă, 29 martie, între orele 12.00 și 18.00, bucureștenii putându-se plimba din nou pe bd. Kiseleff cu bicicletele, cu rolele, trotinetele sau pur și simplu, la pas. Să re-descoperim strada fără mașini, aglomerație sau poluare!

În octombrie și noiembrie anul trecut, timp de 3 week end-uri, câteva mii de bucureșteni s-au putut bucura pe o vreme superbă de toamnă, de mișcare și plimbare pe bd. Kiseleff, pe porțiunea dintre Arcul de Triumf și Piața Victoriei, departe de trafic și aglomerație.

Inițiativa BICICLEȘTI a putut fi pusă în aplicare după ce ProSport și Gândul au lansat în toamna anului trecut o campanie de strângere de adeziuni, campanie la care Primăria Capitalei a raspuns afirmativ și a acceptat să închidă circulația auto pe toată lungimea bulevardului Kiseleff!

„Bate Șaua Să Priceapă Iapa” este o asociație nonprofit, înființată în 2004 și militează pentru promovarea bicicletei și a transportului alternativ. Activează pentru promovarea tradițiilor cultural-artistice, turismului sportiv, activ și de aventură și a turismului rural, ecologic și istoric.

Sorina Oprițescu / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
A venit răspunsul CNA, după sesizarea în care s-a cerut interzicerea alăturării numelui ”București” denumirii CSA Steaua
A venit răspunsul CNA, după sesizarea în care s-a cerut interzicerea alăturării numelui ”București” denumirii CSA Steaua
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt anunţate ninsori şi vijelii
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt anunţate ninsori şi vijelii
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, transformare spectaculoasă la 54 de ani: Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, transformare spectaculoasă la 54 de ani: Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Vestea cumplită primită de Simona Halep. A venit anunțul privind marele vis din 2024
Vestea cumplită primită de Simona Halep. A venit anunțul privind marele vis din 2024
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi…
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Halep, la mâna italienilor: ultima șansă a Simonei de a juca la Roma depinde de niște criterii clare
Halep, la mâna italienilor: ultima șansă a Simonei de a juca la Roma depinde de niște criterii clare
Prima competiţie de frumuseţe AI din lume
Prima competiţie de frumuseţe AI din lume
Noul Renault Captur, disponibil în România. SUV-ul de oraș bate DUSTER?
Noul Renault Captur, disponibil în România. SUV-ul de oraș bate DUSTER?
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am pierdut?! E corect să iasă!”. Ce au filmat camerele
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am pierdut?! E corect să iasă!”.…