VIDEO Alin Petrache, noul președinte al COSR: „N-am fost sprijinit politic absolut deloc!”. Deputatul PSD este prieten cu premierul Victor Ponta

  • Publicat:
  • Actualizat:

Alin Petrache, noul președinte al Comitetului Olimpic și Sportiv Român, a susținut pentru ProSport, în primul interviu acordat presei după ce a câștigat alegerile, că n-a fost sprijinit de PSD și de premierul Victor Ponta împotriva contracandidaților Octavian Bellu și Elisabeta Lipă. Noul șef al mișcării sportive din România a răspuns întrebărilor puse de jurnaliștii Costin Ștucan, Andru Nenciu și Matei Udrea joi, în emisiunea ProSport Raport difuzată pe www.prosport.ro, la câteva ore după victoria uluitoare asupra celor doi monștri sacri ai olimpismului mondial.

Pe parcursul discuției, proaspătul șef al COSR a vorbit adesea despre el însuși la persoana a treia, a dat vina pe guvern pentru nerealizarea principalei promisiuni făcute în campania electorală din 2012, când a fost ales deputat PSD (aceea de a schimba fiscalitatea pentru sportul românesc) și a lăudat membrii Comitetului Executiv al COSR.

Petrache, deputat PSD, a obținut 143 de voturi, în timp ce Bellu a adunat 33 de voturi, iar Lipă – 21 de voturi. Contracandidații lui Petrache au afirmat că au participat la un scrutin ale cărui rezultate erau cunoscute încă de acum o lună și au sugerat că au fost imixtiuni străine de lumea sportivă care i-au determinat pe electori să-l aleagă pe prietenul premierului Victor Ponta.

ProSport: Felicitări, domnule Petrache, pentru ce ați reușit. Cum vă simțiți în calitate de nou președinte al COSR?

Alin Petrache: Vă mulțumesc mult! Se simte deja o presiune destul de mare.

Din partea cui?
Din partea tuturor. Sunt așteptări foarte mari, dar acesta este un lucru bun, sunt tânăr, voi demonstra că voi realiza ceea ce am promis. Nu am promis foarte multe lucruri, am promis că vin cu o strategie, am promis că putem să ne ținem de ea, dar doar fiind aproape de mine oamenii din sport, președinții de federații și oamenii care lucrează, pentru că suntem o lume mică și nu putem lucra decât împreună.

„Degeaba vine Alin Petrache și propune ceva, dacă ministerul nu e de acord”

În 2012, cînd ați fost ales deputat pe listele PSD, ați promis că veți schimba fiscalitatea pentru sportul românesc…
Nu, cu siguranță nu ați discutat cu mine, ați discutat cu Ilie Năstase! Cu siguranță, Alin Petrache nu a spus că va schimba fiscalitatea pentru că nu poate să o schimbe.


„Rolul de prieten nu există. Există prieten și atât. Rolul de prieten nu există. Din punctul acesta de vedere este foarte clar, voi face un pas în spate din deputăție, din președinția Federației Române de Rugby și din multe alte lucruri.”

Alin Petrache, noul șef al COSR, despre legătura între calitatea de membru PSD și votul de la alegeri


Sunt declarațiile dumneavoastră, consemnate de colegii de la cotidianul „Gândul”. Ați spus că veți elabora un proiect de lege…
Proiectul de lege se numește Legea Sportului, care este o lege bătrână. De doi ani de zile se lucrează intens la această lege, de oameni din ministerul Finanțelor, de oameni din ministerul Sănătății, de oameni din ministerul Tineretului și Sportului și, într-un final, cred că această lege va trebui să iasă.

Atunci, în 2012, vorbeați de un an, un an și jumătate de așteptare…
Este adevărat. M-am gândit că putem face lucrul acesta, dar degeaba vine Alin Petrache și propune ceva. Eu am venit și am propus clar niște modele fiscale, cum se întâmplă în țările europene, dar degeaba propune Alin Petrache ceva dacă ministerul Tineretului și Sportului nu este acord, dacă Ministerul de Finanțe nu este de acord…

Rolul dumneavoastră, de membru PSD și de prieten al premierului Victor Ponta, a contat la votul final la COSR?
Absolut deloc. Rolul de prieten nu există. Există prieten și atât. Rolul de prieten nu există. Din punctul acesta de vedere este foarte clar, voi face un pas în spate din deputăție, din președinția Federației Române de Rugby și din multe alte lucruri. La Comitetul Olimpic este nevoie de foarte multă muncă pentru a pune la punct o strategie concretă, exact ceea ce am propus și eu, am propus România Olimpică 2014-2024, pentru a ne putea bucura în continuare la Rio (n.r. – Olimpiada din 2016) de medalii, dar cel mai important este ce vom face la Tokyo (n.r. – în 2020) și în 2024.


„Aceeași decizie (n.r. – de a interzice accesul presei la dezbateri și la vot) am luat-o și eu când au fost alegerile la Federația Română de Fotb… de Rugby și la multe alte federații. Accesul presei în sală este permis înainte și după alegeri!”

Alin Petrache, noul președinte al COSR


Veți păstra echipa fostului președinte Octavian Morariu?
Au fost alegeri acum ceva timp în care s-a ales și un Comitet Executiv. Astăzi au fost alegeri libere doar pentru funcția de președinte, dar eu cred că avem un Comitet Executiv foarte bun, foarte performant, cu oameni tineri, cu oameni cu experiență care cred că pot duce până la capăt, până la această Olimpiadă de la Rio, o strategie comună la care să achiesăm toate federațiile, toate cluburile din România,  pentru ca sportivii români să performeze la Rio.

În cazul în care veți câștiga și alegerile din 2016, vă veți sprijini în continuare pe secretarul general Ioan Dobrescu?
N-aș vrea să discut la cald ceea ce vom face cu Ioan Dobrescu la următoarele alegeri. Eu aș vrea să discut ce facem de mâine.

„Alin Petrache nu știe câte medalii vom obține la Rio”

Și ce veți face mâine?
Mâine dimineață mă duc la birou, domnilor!

Și care va fi primul lucru pe care-l veți face la birou? Beți o cafea și pe urmă…
Am înțeles, sunteți puțin ironic, să înțeleg!

Nu, deloc. Chiar sunt curios.
Cafeaua o beau dimineață, acasă, înainte să plec.

Ce are în plan noul președinte COSR  în prima zi?
Voi cunoaște echipa foarte bine și ne vom pune clar niște premise pe care să mergem. Vom hotărî clar ce facem. În primul rând trebuie să discutăm cu federațiile, pentru că ele sunt cele mai importante. Mă întreabă lumea câte medalii vom avea la Rio. Nu pot să le dau răspunsul acesta. Alin Petrache nu știe câte medalii vom obține la Rio. Alin Petrache poate să întrebe și să discute cu federațiile care vor aduce medalii de la Rio. Federațiile naționale sunt cele care se ocupă de fiecare sport în parte și păstoresc fenomenul sportiv al lor.

Când vă uitați dimineața în oglindă, vedeți un om care are calitățile manageriale și competențele necesare să gestioneze olimpismul românesc?
În general, când mă uit dimineața în oglindă, îl văd pe Alin Petrache și sunt mându de ceea ce văd! Asta e clar! Și să știți că, dacă nu eram încrezător în forțele pe care le văd în oglină, nu mai candidam (râde). Și,  lăsând la o parte micile răutăți care se spun, să știți că votul de astăzi a fost un vot al federațiilor care doresc altceva.

Cum v-ați simțit văzând că ați adunat de două ori mai multe voturi decât niște oameni importanți din sportul românesc, niște oameni cu un CV impresionant în sport?
Cred că cei din Adunarea Generală au votat clar omul care face management pentru că managementul sportiv modern este un lucru foarte important și cred că aici s-a pus punctul pe „i” cu o strategie mai lungă pe care eu am propus-o . Nu am putut să vin cu o strategie a pompierului de serviciu pe un an de zile sau pe un an jumate. Știți foarte bine că nu am fost pe o traiectorie cu suișuri și coborâșuri. Începând de la Atena, noi am coborât. Cred că este o problemă de fond și aici trebuie lucrat cot la cot cu federațiile sportive.

Vi se pare normal ca reprezentanții presei să nu aibă acces astăzi în interior, la discursuri și la vot?
Să știți că aceeași decizie am luat-o și eu când au fost alegerile la Federația Română de Fotb… de Rugby și la multe alte federații. Accesul presei în sală este permis înainte și după alegeri!

„În clipa în care Petrache nu va putea să-și ducă la capăt promisiunile, va fi schimbat”

Să știți că la Federația Română de Atletism, la Federația Română de Fotbal, de foarte mult timp, se discută și se votează de față cu presa.
Cred că este vorba de statut. Eu doresc o transparență totală.

Ați fost sprijinit din punct de vedere politic?
N-am fost sprijinit politic absolut deloc! Și tocmai din acest motiv să știți că am făcut un pas în spate în relația pe care am avut-o cu presa, tocmai pentru a nu se interpreta o imixtiune politică în campania electorală, iar eu marți și luni și în fiecare zi m-am văzut și am discutat cu cât mai mulți președinți despre strategia mea, despre strategiile lor, pentru că și ei au niște strategii foarte bine puse la punct. Mesajul a fost următorul: vin pentru voi, vin alături de voi și vin să muncesc cot la cot cu dumneavoastră. Nu a fost absolut deloc niciun fel de intrare a politicului în alegerile de la COSR, pentru că aici vorbim clar de excelență, vorbim clar de fair-play.

În cazul în care nu veți putea schimba lucrurile, veți face un pas în spate?
În clipa în care Alin Petrache nu va putea să-și ducă la capăt promisiunile pe care le-a făcut și strategia pe care și-a propus-o, cu siguranță, la următoarele alegeri, care vor fi destul de curând, va fi schimbat.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Chetă pentru un violator: cine a plătit, de fapt, milionul de euro care l-a scos pe Dani Alves din închisoare
Chetă pentru un violator: cine a plătit, de fapt, milionul de euro care l-a scos pe Dani Alves din închisoare
Andreea nu este singura victimă a lui Mirel! Ce i-a făcut fostei iubite într-o criză de gelozie?!
Andreea nu este singura victimă a lui Mirel! Ce i-a făcut fostei iubite într-o criză de gelozie?!
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă îi dă cineva!"
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă…
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Din Londra s-a mutat într-un sătuc din România. De ce a renunțat Andrei la luxul de acolo, după 14 ani:
Din Londra s-a mutat într-un sătuc din România. De ce a renunțat Andrei la luxul de acolo, după 14 ani:…
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Cea mai frumoasă femeie din România i s-a destăinuit Anamariei Prodan! Cum a reacționat când și-a prins soțul înșelând-o
Cea mai frumoasă femeie din România i s-a destăinuit Anamariei Prodan! Cum a reacționat când și-a prins soțul înșelând-o
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu cancer
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu cancer
Putin CUTREMURĂ Europa! Ce țări poate ATACA Rusia: E legitim
Putin CUTREMURĂ Europa! Ce țări poate ATACA Rusia: E legitim
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
Hagi s-a liniștit: Ianis merge sigur în Germania! Avem premianții și corigenții lotului pentru Euro ANALIZĂ
Hagi s-a liniștit: Ianis merge sigur în Germania! Avem premianții și corigenții lotului pentru Euro ANALIZĂ
Atleta Viorica Viscopoleanu şi gimnastul Dan Grecu au primit Colanul de Aur la 110 ani de la înfiinţarea COSR
Atleta Viorica Viscopoleanu şi gimnastul Dan Grecu au primit Colanul de Aur la 110 ani de la înfiinţarea COSR
Cum arată noul Hyundai Tuscon? SUV asiatic cu mulți fani în România - GALERIE FOTO
Cum arată noul Hyundai Tuscon? SUV asiatic cu mulți fani în România - GALERIE FOTO
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a ajuns la veterinar. Ce creatură îngrijise, de fapt
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a ajuns la veterinar. Ce creatură…