RUGBY Cupa Mondială | Debut de forţă, final ca la antrenament: România - Franţa 11-38. "Stejarii" au rezistat 30 de minute. Valentin Ursache a reuşit un eseu

23 sep 2015 10403 afişări Comentează şi tu Rugby
RUGBY Cupa Mondială | Debut de forţă, final ca la antrenament: România - Franţa 11-38. "Stejarii" au rezistat 30 de minute. Valentin Ursache a reuşit un eseu Fotografii: MEDIAFAX / Adrian PÎCLIŞAN 9 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7965/14740951/2/howells-macovei.jpg
  • România a pierdut meciul de debut de la Cupa Mondială, fiind învinsă de Franţa, la Londra, cu 38-11. Raportul eseurilor a fost de 5-1 pentru "cocoşi".
  • Următorul meci al naţionalei este duminică, împotriva Irlandei.
  • Alte rezultate înregistrate în 23 septembrie: Scoţia - Japonia 45-10 (Grupa B), Australia - Fiji 28-13 (Grupa A).

Naţionala de rugby a României a debutat onorabil la Cupa Mondială din Anglia. Tricolorii au cedat în faţa vicecampioanei mondiale, Franţa, scor 38-11 (17-6), însă au stat drepţi ca stejarii, mai bine de jumătate din meci, în faţa celei de a şasea favorite la câştigarea titlului suprem. Atât timp cât au fost în număr egal cu adversarii lor pe teren şi cât i-au ţinut benzina, românii au jucat un rugby frumos, în faţa a 50.000 de spectatori. Partida a avut loc pe Stadionul Olimpic din Londra şi a contat pentru Grupa D a Cupei Mondiale.

Primele 30 de minute au fost superbe. Cea dintâi încleştare a celor două pachete de înaintare ne-a răscolit orgoliul: românii au dat peste cap grămada franceză, recuperând un balon pe introducerea adversarului. 

Franţa a punctat prima în minutul 8, dintr-o lovitură liberă obţinută la 15 metri de butul tricolor, central. „Cocoşii” au preferat să pună trei puncte pe tabelă, prin Morgan Parra, decât să dea un asalt incert, în faţa unei apărări încă proaspete.

Zece minute mai târziu, România a avut şansa eseului. O minge de urmărire trimisă până în 22-ul advers a pus sub presiune apărarea franceză, care a blocat balonul în grămada spontană. Lovitura de pedeapsă dictată în favoarea României a fost executată în tuşă, de unde a urmat un tăvălug tricolor, cu vreo 13-14 pick and go. Balonul a fost purtat de pe o parte pe alta, până când Vlaicu a găsit breşa. Centrul naţionalei s-a prăbuşit în terenul de ţintă advers, dar s-a cerut arbitraj video pentru conformitate. Reluările nu au fost clare, iar centralul a revenit la o penalitate anterioară din faţa buturilor franceze. De data aceasta s-a ales varianta simplă: Vlaicu a transformat, iar scorul a devenit egal, 3-3. Două minute mai târziu, Vlaicu a avut din nou şansa de a puncta, tot din penalitate, dar încercarea sa de la 35 de metri, central, a ratat ţinta.

Echilibrul din teren s-a menţinut până în minutul 30, când pilierul Paulică Ion a primit cartonaş galben pentru o prăbuşire intenţionată a unui mol de margine, iar în superioritate francezii au marcat două eseuri, prin Guitoune şi Nyaga, ambele transformate de Parra. Scorul pauzei erau încă decent: 17-6.

Primele 26 de minute ale reprizei secunde au stat din nou sub semnul echilibrului. Românii s-au apărat bine şi au încercat să construiască frumos în atac. Efortul i-a costat însă pe final: în trei minute (min 67 şi min 69), francezii au marcat două eseuri, asigurându-şi punctul bonus. Marcatori: Guitoune (transformare Parra) şi Fofana (transformare Kockott): 31-6.

Românii nu au cedat şi au răcorit orgoliul inimoasei galerii tricolore din tribune cu un eseu marcat în minutul 74 de Valentin Ursache, după un mol de margine impecabil executat: 31-11. Scorul nu a rămas însă aşa, pentru că în penultimul minut de joc (79), Fickou a prins pe picior greşit apărarea tricoloră şi a marcat ultimul eseu al meciului (a transformat Kockott): 38-11.

La modul cum au decurs primele 30 de minute ale meciului, rugbiştii români îşi pot îndeplini obiectivul, ceea ce înseamnă cel puţin o victorie. Pe final de meci a intrat în teren şi Ovidiu Toniţa, aflat la cea de a cincea sa Cupă Mondială din carieră.

 

23:46 CA LA ANTRENAMENT. Franţa a mai reuşit un eseu, al 5-lea, prin Fickou, după ce a pătruns fără probleme prin defensiva României. Încercarea a fost transformată de acelaşi Kockott: scor 11-38 (min. 78). ACESTA ESTE ŞI SCORUL FINAL.


23:41 FINAL SALVAT. România a reuşit primul eseu în meciul cu Franţa. Reuşita i-a aparţinut lui Valentin Ursache. Florin Vlaicu nu a reuşit însă să şi transforme eseul: scor 11-31 (min. 74).


23:37 MOMENT SPECIAL PENTRU TONIŢĂ. Ovidiu Toniţă a intrat în echipa României, astfel că a egalat un record mondial, de participări la Cupa Mondială. "Stejarul" este la a 5-a participare! În naţională au mai intrat Andrei Ursache, Ionuţ Botezatu şi Valentin Calafeteanu.


23:35 ROMÂNIA A CĂZUT, FRANŢA A PUNCTAT. "Stejarii" au pierdut controlul partidei, iar Franţa a reuşit să culce din nou balonul în terenul de ţintă prin Fofana. Kockott a transformat iar scorul a devenit 31-6 (min. 70).


23:32 FRANŢA SE DESPRINDE. "Cocoşii" au reuşit al treilea eseu al jocului prin Guitoune, transformat apoi de Parra. Franţa conduce cu 24-6 (min. 68). S-a cerut arbitraj video pentru a fi confirmată încercarea Franţei.


23:21 PUNCTUL BONUS OFENSIV, DEOCAMDATĂ ÎN AER. Francezii au început să domine la repunerile din margine, câştigând majoritatea baloanelor, inclusiv pe mâna României, dar sunt încă departe de punctul bonus ofensiv. Otar Turashvili a fost schimbat cu Adrian Rădoi.


23:16 ÎN AVANTAJ LA STATISTICĂ. După 50 de minute de joc, România domină Franţa la posesie a mingii - 58%, cât şi la jocul desfăşurat în terenul advers - 58%. "Stejarii" n-au avut însă şi realizări deosebite. Este adevărat, nici Franţa nu impresionează, motiv de îngrijorare pentru staff-ul tehnic al vicecampioanei mondiale.


22:46 ULTIMUL CUVÂNT AL REPRIZEI I-A APARŢINUT ROMÂNIEI. Chiar înainte de pauză, Florin Vlaicu a transformat o lovitură de pedeapsă, astfel că scorul este 17-6 pentru Franţa. Cele două echipe au plecat între timp la cabine.


22:39 A DOUA ÎNCERCARE PENTRU FRANŢA. În numai 3 minute, "cocoşii" au reuşit a doua încercare şi s-au desprins la 17-3. Yannick Nyanga a înscris pe contraatac, iar Morgan Parra a transformat. 


22:35 10 MINUTE DE INFERIORITATE. Paulică Ion a prăbuşit un mol, astfel că a fost trimis pe margine pentru 10 minute. Imediat, Franţa a reuşit să marcheze primul eseu al jocului prin Guitoune: 3-8 (min. 30). Morgan Parra a urcat scorul la 10-3 după ce a transformat lovitura pe care a avut-o la dispoziţie.


22:30 ÎNCĂ O ŞANSĂ IROSITĂ. România a avut încă o ocazie de a conduce Franţa, dar Florin Vlaicu - "Americanu'" a ratat o lovitură de pedeapsă de la aproximativ 35 de metri (min. 26), zonă centrală. "Stejarii" sunt însă la conducerea jocului, având o posesie de 54%.


22:22 OFFFFFF. Florin Vlaicu a pătruns în terenul de ţintă al Franţei, dar nu a reuşit eseul. A fost nevoie de arbitraj video pentru ca arbitrii să se convingă că jucătorul român nu a culcat balonul. Tot Florin Flaicu a transformat însă lovitura de pedeapsă, iar egalitatea a fost restabilită, scor 3-3 (min. 20).


22:18 ÎN GRAFIC. România a rezistat cu bine în primele 15 ale jocului. În această perioadă, Franţa a avut o posesie de 69%, iar România - 31%. "Stejarii" au avut lovitură de pedeapsă în 22-ul francezilor şi au trimis mingea în margine pentru a juca la eseu.


22:12 ŞTIAŢI CĂ... În România sunt în jur de 3.000 de legitimaţi la rugby, de la copii până la seniori, în timp ce în Franţa sunt în jur de 300.000? Raportul este de 1 român la 100 de francezi!


22:10 S-A DESCHIS SCORUL. Dănuţ Dumbravă a fost suprins în offside, astfel că Franţa a beneficiat de o lovitură de pedeapsă, transformată de Morgan Parra (ROU - FRA 0-3, MIN. 8).


22:00 A ÎNCEPUT PARTIDA! România a trimis în teren cea mai experimentată echipă din istoria participărilor la Cupa Mondială, atât din punct de vedere al numărului de selecţii, cât şi al vârstei medii. Pachetul de înaintare al Franţei are un plus de 13 kilograme, 925-912.


21:50 10 MINUTE PÂNĂ LA START. Stadionul Olimpic este pregătit pentru rugby. România - Franţa este primul meci de rugby găzduit în cadrul Cupei Mondiale.


21:30 MĂCAR UN ESEU? Să ne încălzim pentru România - Franţa! Vă prezentăm un montaj făcut de fani cu câteva dintre cele mai spectaculoase eseuri realizate de "stejari". Montajul este prezentat sub forma unui Top 5.

21:25 ÎŞI IMAGINEAZA CA AR FI USAIN BOLT. Francezii şi-au propus să-l imite pe Usain Bolt în partida cu România, mai ales că vor juca pe "Olimpic", locul unde atletul a devenit campion olimpic în 2012. Yannick Nyanga s-a declarat impresionat de starul jamaican.


21:15 DESTĂINUIRI DIN VESTIAR. Pilierul echipei României şi al echipei franceze Castres, Mihăiţă Lazăr, a fost supus unui tir de 19 întrebări de ziarul L'Equipe înaintea partidei din această seară. Printre altele, pilierul român care va începe ca titular partida a fost întrebat care este întrebarea vestiarului. Mihăiţă Lazăr a dezvăluit că melodia este din folclorul românesc: "Puşca şi cureaua lată". Aşadar, să ne delectăm pentru câteva minute cu această melodie de petrecere înainte de România - Franţa.


21:05 FRANŢA ŞI-A STABILIT OBIECTIVUL. Cotidianul francez L'Equipe cere "cocoşilor galici" punctul bonus în partida cu România, după ce l-au ratat în partida de debut, cu Italia. Franţa speră într-o victorie la scor chiar şi cu 13 modificări făcute în echipa care a început partida precedentă.


20:55 ÎN INTIMITATEA FRANŢEI. "Cocoşii" s-au "deschis" publicului larg şi au postat imagini cu vestiarul înaintea partidei cu România. 


20:50 EI 80%, NOI 16%. Federaţia Franceză de Rugby a prezentat înaintea meciului din această seară de la Londra şi o statistică a întâlnirilor directe de-a lungul timpului, dintre "cocoşi" şi "stejari". Conform datelor prezentate de FFR, Franţa a câştigat 80% din confruntări, în timp ce România 16%. În 4" din jocuri (două) scorul a fost egal. Raportul eseurilor realizate este de 6,5, adică 182-28.


20:40 AUSTRALIA, ÎN GRAFIC, DAR FĂRĂ PUNCT BONUS. S-a încheiat şi meciul secund al zilei, cel dintre Australia  şi Fiji. Selecţionata Wallabies a debutat în Grupa A cu o victorie, scor 28-13. Australia nu a reuşit însă să obţină şi punctul bonus.


20:35 ŞTIAŢI CĂ... În istoria confruntărilor România - Franţa, "stejarii" au reuşit şi o victorie istorică pe terenul adversarilor din această seară? S-a întâmplat în urmă cu aproximativ 25 de ani, la Auch, când România s-a impus cu 12-6. ProSport a stat de vorbă cu căpitanul echipei de atunci, Hari Dumitraş, care a susţinut, printre altele, că francezii sunt fricoşi! Ce a mai spus una din legendele ruzgby-ului românesc, puteţi citi aici.


20:22 S-A AJUNS ŞI LA COTA 15.000! La partida Australia - Fiji, care se desfăşoară la această oră (scor 28-13, min. 73), s-a atins o nouă bornă în istoria Cupei Mondiale. Ben Volavola (Fiji) a reuşit un eseu, iar Nemani Nadolo a reuşit apoi transformarea, astfel că s-a ajuns la 15:000 de puncte înscrise în toate ediţiile ale Cupei Mondiale.


19:20 Stejarii sunt gata de marea confruntare cu Franţa. Macovei & Co au plecat de curând spre Stadionul Olimpic din Londra.

#Stejarii au plecat spre stadion. De la ora 22.00 incepe meciul contra Frantei. #RugbyRomania #HaiRomania #RWC2015

Posted by romanian rugby federation on 23 Septembrie 2015

18:24 Minunile Japoniei au ţinut doar la meciul cu Africa de Sud, disputat sâmbătă, la Brighton. La revenirea lor în arenă, niponii au fost învinşi clar de naţionala Scoţiei, cu 45-10, într-un joc din Grupa B.

Japonia a rezistat 40 de minute în al doilea joc la Cupa Mondială, perioadă în care au reuşit să înscrie şi singurul eseu (scor 7-12). În partea secundă, scoţienii s-au dezlănţuit şi pe fondul căderii fizice a Japoniei. Europenii au înscris nu mai puţin de 5 eseuri şi au obţinut la final o diferenţă consisitentă, de 35 de puncte (45-10), sufiecientă pentru a spera la o calificare în sferturi, chiar şi cu o înfrângere la o diferenţă mai mică în faţa Africii de Sud.

Prin cele 5 eseuri, Scoţia a primit şi punctul bonus şi s-a instalat la conducerea Grupei B.


"Stejarii" au efectuat marţi după-amiază "Antrenamentul Căpitanului" pe impresionanta arenă din Londra, după care au susţinut o conferinţă de presă la care au participat liderul echipei Mihai Macovei şi antrenorul Lynn Howells.

 „Este important să facem un meci bun cu Franţa, pentru că întotdeauna primul meci are o importanţă deosebită, este un meci de moral şi ne dorim să începem cu bine această ediţie a Cupei Mondiale. Toţi suntem motivaţi şi aşteptăm acest meci pentru care ne-am pregătit atâta timp”, a declarat Macovei.

„Toate meciurile sunt importante pentru noi, primele pentru că putem arăta că avem puterea de a ne bate cu echipele din primul eşalon valoric (n.r. Franţa şi Iralnda) şi ultimele două (n.r. Italia şi Canada) pentru a obţine rezultate favorabile. Evident că în fiecare competiţie cel mai important este primul meci, de aceea trebuie să facem un joc bun. Dorim să îi facem pe români mândri de ceea ce reuşim să jucăm şi să arătăm lumii rugbyului că putem ţine piept naţiunilor mari. Ne ajută că avem jucători ce evoluează în Franţa şi îi cunosc pe cei care vor juca miercuri, împotriva noastră. Pentru mine este important că avem jucători ce evolueză în campionatul francez pentru că acest lucru face să crească şi nivelul rugbyului românesc”, a susţinut Lynn Howells.

Echipele care se vor întâlni în partida de miercuri seara:

ROMANIA. PRIMUL XV:

  • 1. Mihai Lazăr, 2. Otar Turashvili, 3. Paulică Ion, 4. Valentin Popârlan, 5. Johan Van Heerden, 6. Valentin Ursache, 7. Viorel Lucaci, Mihai Macovei, 9. Florin Surugiu, 10. Dănuţ Dumbravă, 11. Adrian Apostol, 12. Florin Vlaicu, 13. Paula Kinikinilau, 14. Mădălin Lemnaru, 15. Cătălin Fercu
  • REZERVE:
  • 16. Adrian Rădoi, 17. Andrei Ursache, 18. Horaţiu Pungea, 19. Ovidiu Toniţă, 20. Stelian Burcea, 21. Valentin Calafeteanu, 22. Ionuţ Botezatu, 23. Csaba Gal

FRANŢA. PRIMUL XV:

  • 1. Vincent Debaty, 2. Dimitri Szarzewski (cpt), 3. Uini Atonio, 4. Bernard Le Roux, 5. Alexandre Flanquart, 6. Yannick Nyanga, 7. Fulgence Ouedraogo, 8. Louis Picamoles, 9. Morgan Parra, 10. Remi Tales, 11. Noa Nakaitaci, 12. Wesley Fofana, 13.Gael Fickou, 14. Sofiane Guitoune, 15. Brico Dulin.
  • REZERVE:
  • 16. Benjamin Kayser, 17. Ben Arous, 18. Nicholas Mas, 19. Yoann Maestri, 20. Damien Chouly, 21. Rory Kockott, 22. Frederic Michalak, 23. Mathieu Bastareaud

Selecţionerul Franţei, Philippe Saint Andre, a făcut nu mai puţin de 13 schimbări în echipa care a bătut Italia, scor 32-10, la debutul Cupei Mondiale, fiind înlocuit inclusiv căpitanul. În locul lui Thierry Dusautoir, Dimitri Szarzewski va fi cel care va conduce echipa in teren.

Meciul dintre cele două echipe are loc pe cea mai nouă arenă din Londra, fiind pentru prima oară când Stadionul Olimpic este locul de desfăşurare al unui meci oficial la Cupa Mondială de Rugby.

Partida va fi arbitrată de o brigadă ce îl va avea la centru pe sud-africanul Jaco Payper, care va fi ajutat de conaţionalul său Craig Joubert şi de argentinianul Federico Anselmi.

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.