EXCLUSIV | Cristina Neagu: "Am avut şi antrenori români cu care nu am avut o relaţie foarte bună şi nu am rezonat din punct de vedere handbalistic. Pierdeam un meci, mă arătau cu degetul". Motivul pentru care prezentul naţionalei este incert

8 aug 2017 8237 afişări Comentează şi tu Handbal
EXCLUSIV | Cristina Neagu: "Am avut şi antrenori români cu care nu am avut o relaţie foarte bună şi nu am rezonat din punct de vedere handbalistic. Pierdeam un meci, mă arătau cu degetul". Motivul pentru care prezentul naţionalei este incert Foto: Marian ILIE / MEDIAFAX

La 29 de ani pe care îi va împlini în curând, Cristina Neagu a ajuns una din ”veteranele” naţionalei României. Prezentă la ProSport LIVE, handbalista a vorbit despre perspectivele primei reprezentative şi motivele pentru care a avut relaţii mai bune cu selecţionerii aduşi din afara ţării, respectiv cu Tomas Ryde şi Ambros Martin.

Naţionala de handbal feminin, care are ca obiectiv principal calificarea la Jocurile Olimpice, se află într-o perioadă de reconstrucţie. La Mondialul din 2017, programat în Germania, Cristina Neagu va împlini 10 ani de la debutul ei în prima reprezentativă. Interul stânga transferat de CSM Bucureşti a explicat în cadrul ProSport LIVE nivelul de atunci şi de acum al echipei naţionale. Totodată, Cristina a cerut răbdare în privinţa schimbului de generaţii.

”Vorbeam cu colegele de la Oltchim când am fost la Râmnicu Vâlcea (n.r. referire la Gala Campioanelor organizată cu prilejul retragerii din activitate a Ramonei Farcău) şi spuneam că în momentul când eu am mers pentru prima oară la echipa naţională, generaţia mea era una foarte bună. Dar numai eu am făcut pasul la echipa naţională, pentru că la lot erau jucătoare foarte mari în acel moment şi nu am avut parte de perioada asta de tranziţie de azi. Aceste jucătoare care au renunţat în ultimul timp să joace pentru naţională, au evoluat până acum, în prezent. Între timp, fetele din generaţia mea n-au făcut pasul către naţională decât foarte târziu, unele dintre ele şi n-au mai ajuns la acest nivel”, a susţinut Cristina Neagu.


Foto: Paul URSACHI / MEDIAFAX

"Au foarte mult trac, am încercat să vorbesc cu ele, să le încurajez, dar ştiu că este un proces care va dura”

Jucătoarele născute între 1994 şi 1997 au devenit majoritate la echipa naţională în mandatul lui Ambros Maryin, mai bine de 50% din lot fiind format la ultimele acţiuni din generaţia ”Perianu”, respectiv generaţia ”Laslo, Bazaliu”. ”Acum avem un picaj, de la aceste fete foarte valoroase şi cu foarte multă experienţă (n.r. referire la jucătoarele care s-au retras de la naţională în ultima vreme), până la aceste fete foarte tinere, care au talent, dar nu au experienţă. Lucrul ăsta se vede în meciuri, s-a văzut în dubla cu Austria, care nu e un adversar de cea mai bună calitate. Din punctul meu de vedere e nevoie de timp. Este greu, n-aş vrea să spun că sunt sceptică, dar cred că va fi un proces greoi de reconstrucţie a echipei naţională. Dintr-o dată, aceste fete care acum un an de zile îşi doreau să ajungă şi ele la echipa naţională şi aveau probabil emoţii să joace lângă mine sau Mica, Oana, Ada, Alice s-au găsit dintr-o dată în situaţia de a evolua titulare la lot. Au foarte mult trac, am încercat să vorbesc cu ele, să le încurajez, dar ştiu că este un proces care va dura”, a spus Cristina.

"Nu mai sunt la prima tinereţe!"

Ajunsă deja la 29 de ani, celei mai bune handbaliste din lume îi lipseşte o mare performanţă cu echipa naţională, adică o medalie de aur! Neagu rămâne însă realistă în ceea ce priveşte echipa naţională şi speră la un viitor cât mai bun pentru echipă: ”Eu îmi doresc foarte mult să fac performanţă, nu mai sunt la prima tinereţe. E foarte greu din păcate să facem performanţă în acest moment. Ştiu că obiectivul este calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Să vedem cum va arăta echipa peste un an, doi şi atunci pot să mă exprim mai bine din punctul ăsta de vedere. În momentul de faţă văd situaţia destul de incertă”. În cei 10 ani petrecuţi deja în tricoul primei reprezentative, Cristina Neagu a câştigat două medalii de bronz la Euro 2010 şi la Mondialul din 2015. S-a calificat, de asemenea, la două ediţii ale Jocurile Olimpice, 2008 şi 2016, cea din 2012 fiind ratată poate şi pentru că a suferit din punct de vedere medical.

”Ai lucrat cu mulţi antrenori la echipa naţională, poţi să ne spui două lucruri care ţi-au rămas în minte şi care şi-au deschis puţin drumul spre viaţă, spre sport? Două lucruri învăţate de la doi selecţioneri sau poate de la acelaşi selecţioner... Sau ce te-a impresionat pe tine la unul dintre ei?”, a fost unul din subiectele abordate cu Cristina Neagu la ProSport LIVE.

"Sunt metode total diferite şi eu încurajez metodele antrenorilor străini"

”Au fost perioade diferite. Şi perioada de început la echipa naţională cu antrenorii români, iar ultimii ani cu antrenori străini, n-aş vrea să ajung iarăşi la acele discuţii, că eu nu apreciez antrenorii români, au fost tot felul de discuţii. Sunt metode total diferite şi eu încurajez metodele antrenorilor străini. Asta este părerea mea, nu spun că nu am avut de învăţat de la antrenorii români, am început cu o antrenoare româncă, cu doamna Maria Covaci, care m-a învăţat foarte multe lucruri. Apoi, Mariana Tîrcă m-a încurajat foarte mult şi am jucat 60 de minute la fiecare meci şi am prins foarte multă experienţă. Însă am avut şi antrenori români cu care nu am avut o relaţie foarte bună şi nu am rezonat din punct de vedere handbalistic. Eu am văzut altfel lucrurile, mai ales că în ultimii ani am acumulat şi eu o experienţă, am învăţat foarte multe lucruri şi nu am rezonat. Eu cred că trebuie să existe acest respect şi am lucrat cu nişte antrenori de la care nu am simţit acest respect”, a venit răspunsul Cristinei Neagu.

Căpitanul naţionalei a povestit apoi şi cu ce a venit nou Tomas Ryde la echipa naţională, după ce a fost pregătită de Gheorghe Tadici şi Radu Voina, ambii selecţioneri cu câte o medalie pe banca primei reprezentative. ”Tomas Ryde a luat presiunea de pe umerii noştri şi de pe umerii mei, pentru că antrenorii români puneau foarte multă presiune pe mine, pierdeam un meci, mă arătau cu degetul. Tomas era un tip mult mai relaxat, nu punea aşa multă presiune pe noi, pe rezultat. Din cauza asta a şi funcţionat la un moment dat echipa naţională şi am obţinut nişte rezultate foarte bune, pentru că în perioada lui am bătut pentru prima dată Norvegia în ultimii 17 ani. Pe lângă medalia de bronz, la care nu ne dădea nimeni nicio şansă la Campionatul Mondial din 2015 şi calificarea en-fanfare la Jocurile Olimpice”.


Foto: Zsolt HALMAGYI

"Sunt genul de jucătoare care dacă ratează cinci aruncări, o să se ducă s-o arunce şi pe a şasea"

Cristina a dezvăluit că a avut o relaţie de colaborare foarte bună cu Tomas Ryde, la fel cum este şi în prezent cu Ambros Martin, care o şi consultă în anumite privinţe: ”Am avut o relaţie foarte bună şi cu Tomas, am o relaţie bună şi cu Ambros, discutăm destul de mult. El m-a şi pus pe mine căpitan de echipă şi odată cu lucrul ăsta discutăm şi mai mult, mă întrebă mereu cum sunt fetele. Discutăm destul de mult despre joc, despre cum văd eu lucruruile pe faza de atac”.

”Mi-am asumat de fiecare dată tot ce am făcut pe teren, lucruri mai puţin bune din păcate. Sunt genul de jucătoare care dacă ratează cinci aruncări, o să se ducă s-o arunce şi pe a şasea. Cred foarte mult în mine, în ceea ce fac pe teren, dar cu siguranţă au existat şi vor mai exista momente în care nu o să pot să înscriu. Şi dacă nu înscriu, pot să fac foarte multe lucruri bune pentru colegele mele”, Cristina Neagu. După Campionatul European din Suedia, unde România s-a clasat pe locul 5, Cristina Neagu îşi va conduce foarte probabil echipa, în postura de căpitan, şi la Mondialul din Germania, care va debuta pe 1 decembrie. Naţionala face parte din Grupa A, alături de Franţa, Spania, Angola, Slovenia şi Paraguay.

Articol scris de Alexandra Serafim

Ştiaţi că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului? 

.

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.