REVOLTĂTOR | Unul dintre agresorii lui Marian Cozma a ieşit din puşcărie. Reacţia lui Petre Cozma

25 mar 2016 18272 afişări Comentează şi tu Special
REVOLTĂTOR | Unul dintre agresorii lui Marian Cozma a ieşit din puşcărie. Reacţia lui Petre Cozma

Petre Cozma, tatăl regretatului handbalist Marian Cozma, simte cum cineva îi înfige un burghiu în stomac de fiecare dată când sub ochi îi apare o informaţie legată de ucigaşii sufleţelului lui, aşa cum îşi alinta uriaşul cu păr blond şi mers robotic. Cu pleoapele grele de somn, dis-de-dimineaţă, înaintea unui meci de handbal pe care copiii de la şcoala ce-i poartă numele fiuluii său l-au jucat, Nea Petre a aflat că unul dintre agresorii lui Marian îşi oxigenează plămânii în libertate. "Ştii cum spun eu... părinţii ucigaşilor îşi vor mai vedea copiii, eu nu o să-l mai văd niciodată pe băiatul meu. Cu bani se face totul... sunt scârbit", spune seniorul Cozma, cu o voce gâtuită. Ce s-a întâmplat de fapt!?

Presa maghiară scrie că Pal Gabor, unul dintre curajoşii care l-au lovit pe la spate pe fostul campion cu Dinamo, a fost eliberat pe 4 martie nu pentru că ar fi fost curat ca un nufăr, ci pentru bună purtare. Cuminte ca un îngeraş sau scos basma curată de o pleiadă de avocaţi de soi, Gabor a petrecut cinci ani după gratii. Agili ca nişte caşaloţi eşuaţi, poliţiştii maghiari l-au prins pe Gabor abia în 2011, la doi ani de la asasinarea lui Cozma!

"Pe 4 martie, infractorul Pal Gabor a fost eliberat pentru bun comportament de care a dat dovadă în inchisoare. Individul care este responsabil pentru moartea lui Marian Cozma a primit 5 ani din partea justiţiei maghiare şi acum se află în libertate", notează kuruc.info. Sursa citată scrie că Pal Gabor a trecut din nou la acţiune.  "Se pare că nu i-au fost de folos anii petrecuţi în inchisoare. După eliberare, el încearcă să facă rost de bani prin ameninţări şi prin intimidare.  El a fost capturat în 2011 când a încercat să lovească un poliţist, continuă publicaţia maghiară. Pal Gabor şi Bihari Csaba sunt cei doi agresori care i-au ţinut la distanţă pe cei care au vrut să sară în apărarea lui Marian în interiorul localului Patriota din Vezprem. Apoi, cei doi au dispărut ca nişte fantome şi nimeni nu le-a mai dat de urmă. "Nici nu mai vreau să aud, mă voi întâlni eu vreodată cu ei", mai spune încercatul părinte.

Curtea Supremă de Justiţie din Ungaria, Kuria, a majorat în octombrie 2012 pedeapsa lui Ivan Sztojka, unul dintre cei trei asasini. Kuria a decis să majoreze pedeapsa lui Ivan Sztojka de la opt la 13 ani, dar a lăsat neschimbate pedepsele de 18 ani de închisoare ale celorlalţi doi acuzaţi, Sandor Raffael şi Gyozo Nemeth. Kuria a decis să schimbe acuzaţia în cazul lui Sztojka de la rănire corporală gravă la tentativă de crimă.

Raffael şi Nemeth au fost condamnaţi la închisoare pe viaţă în primă instanţă în iunie 2011, iar Sztojka a primit 20 de ani de închisoare. Ei au făcut apel şi pedepsele cu închisoare pe viaţă au fost reduse la 18 ani de închisoare, iar cea de 20 de ani a fost redusă la opt, în aprilie 2012. În motivaţia sa, Curtea de Apel a definit faptele lor drept omucidere şi rănire corporală gravă. Reducerea sentinţelor de către Curtea de Apel din Gyor a generat critici publice şi l-a determinat pe ministrul ungar al Justiţiei să ceară preşedintelui Curţii Supreme să "revizuiască practicile din justiţie".

PAS CU PAS CE S-A ÎNTÂMPLAT ÎN NOAPTEA ÎN CARE A FOST UCIS MARIAN COZMA

  • extras din raportul procurorului de caz Sarosi Dora - potrivit www.jurnalul.ro

"În cursul zilei de 7 februarie 2009, la casa lui Raffael Janos, din Enying, s-au adunat 25 de persoane din mai multe localităţi ale Ungariei, în scopul de a răzbuna o rudă agresată anterior. Au început să caute agresorul în mai multe discoteci şi baruri din zona oraşului Szekesfehervar, dar nu l-au găsit. La iniţiativa fraţilor Beery, Csaba şi Ivan, care făceau parte din grupul lor, aceştia au plecat la Veszprem într-un convoi de opt maşini.

La ora 01:47, grupul de 25 de persoane a ajuns la localul Patriota din Veszprem. Erau sub influenţa băuturilor alcoolice şi încă de la început au atras atenţia asupra lor. Au agresat fără motiv mai multe persoane şi le-au adresat cuvinte jignitoare. Unul dintre ei a exclamat: «Aici, astăzi va curge sânge».

În discoteca de la subsol, Raffael Sandor, Nemeth Gyozo, Sztojka Ivan şi Pal Gabor au iscat o bătaie cu handbalistul Marian Cozma. Gyozo l-a împins din spate pe Cozma, iar când acesta s-a întors, imediat l-a şi lovit. Marian Cozma nu a fost agresiv şi nu i-a provocat în nici un fel pe agresori. În afara celor patru, în agresarea lui Cozma s-a implicat şi socrul lui Sztojka Ivan, Bihari Csaba, de 48 de ani. În apărarea lui Cozma au sărit colegii de echipă: Ivan Pesici, Zarko Sesum şi Uros Vilovski. În urma loviturilor încasate, Cozma a căzut la pământ, iar cei cinci agresori au continuat să îl lovească cu pumnii şi picioarele. Raffael Sandor l-a înjunghiat pe Marian, în zona rinichiului, cu o lovitură de cuţit, de intensitate medie, care i-a provocat o rană mică şi o sângerare uşoară. În momentul în care Pesic a strigat: «Atenţie, au cuţite», Cozma a luat o sticlă şi l-a lovit în cap pe R.Sandor, în timp ce ceilalţi agresori au continuat să îl lovească şi să arunce cu pahare şi sticle în el. Pal şi Bihari au agresat mai mulţi clienţi care au încercat să îl ajute pe handbalist.

Cozma şi colegii lui au fugit din local, însă agresorii au alergat după ei. Pe stradă, Gyozo, Sztojka, Raffael l-au încercuit pe Marian lângă un zid şi au început să îl lovească din toate direcţiile. În acest moment, Raffael Sandor a scos, din nou, cuţitul folosit în discotecă şi l-a înjunghiat pe Marian în inimă. În timp ce era deja căzut la pământ, Gyozo şi Sztojka i-au mai aplicat lovituri de picior în zona capului. Apoi, Gyozo l-a înjunghiat în zona rinichiului pe Ivan Pesic, care venise să îi acorde primul ajutor lui Marian, în timp ce Zarko Sesum primise o lovitură puternică de picior în cap, de la acelaşi Gyozo. Grupul de cinci agresori a fugit în urmărirea lui Uros Vilovski, însă acesta a reuşit să scape. Grupul de 25 de persoane a plecat în mare grabă de la locul faptei ţipând: «Cine mai vrea?», în timp ce Raffael Sandor îi striga unei alte persoane: «Scoate pistolul!».

Agresorii au lăsat un dezastru în urma lor în local, dar şi o consumaţie neplătită de 51.000 de forinţi (200 de euro). Sandor şi Gyozo au plecat cu aceeaşi maşină, s-au despărţit de grup pe strada Principală 8, când Raffael i-a dat un cuţit lui Gyozo. Acesta a şters cuţitul, iar în preajma localităţii Varpalota l-a aruncat din maşină. Arma crimei nu a fost găsită. Gyozo şi Raffael au fugit la Budapesta, au închiriat o maşină cu complicitatea concubinei lui R.Sandor, apoi au plecat în Austria, unde au fost arestaţi şi ulterior extrădaţi".
 

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.